În rechizitoriu Dosarului Mineriada se arată că Adrian Sârbu, unul din inculpații în dosar, „a fost în stare să gândească atacuri teroriste asupra manifestanților din Piața Universității, solicitând ministrului Apărării să îi pună la dispoziție 20 kg de trotil pentru a-i arunca în aer pe protestatari”, potrivit Agerpres.

Această informație rezultă din declarația dată de Victor Atanasie Stănculescu, pe atunci ministru al Apărării, la Parchetul General.

„Așa se face că, după instalarea baricadei, în Piața Universității, cred că prin luna mai (…), în cabinetul meu a venit dl Adrian Sârbu. Acesta mi-a solicitat să îi pun la dispoziție din depozitele Armatei o cantitate de trotil (aproximativ 20 kg), pentru a realiza un automobil capcană care să fie detonat în Piața Universității. Eu am rămas surprins de această propunere și i-am explicat despre efectele dezastruoase pe care le-ar avea o asemenea acțiune”, a fost declarația făcută de Atanasie Stănculescu în fața procurorilor.

Victor Atanasie Stănculescu a precizat că l-a sunat pe premierul Petre Roman și l-a întrebat dacă el l-a trimis pe Adrian Sârbu. „Nu i-am spus despre ce este vorba. Primul-ministru mi-a comunicat că nu l-a trimis la mine pe sus-numitul. Constatând această situație, mi-am dat seama că Adrian Sârbu venise la mine din proprie inițiativă, cu o idee personală pe care i-am respins-o fără prea multe comentarii”, a mai declarat Stănculescu.


Citește și: Rechizitoriul Dosarului „Mineriada”: Lui Ion Iliescu îi era teamă că cineva ar putea ascunde un pistol în camera de filmat


Procesul în dosarul „Mineriada” începe după 27 de ani de la evenimente

Pe 13 iunie 2017, la 27 de ani de teribilele fapte, începe procesul în Dosarul ”Mineriada 1990”. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Dumitru Nicolae, Virgil Măgureanu și Cristian Mugurel Florescu sunt acuzați de crime împotriva umanității.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a altor 1.242.

Mai multe persoane au fost audiate până acum în dosar: Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Ion Caramitru, Adrian Sârbu, Andrei Pleşu, Florina Cercel, Victor Ciorbea, Pavel Abraham, Emil „Cico” Dumitrescu. Despre inculparea sa în dosar, fostul preşedinte Ion Iliescu a spus că nu are nimic să-şi reproşeze.

Urmărește-ne pe Google News