Adrian Severin consideră criza politică de la București drept „o agitație politică irațională”: „Se distruge tot ce a mai rămas din sistemul constituțional pluripartit, pentru ca, devenit un simplu bun, cvasi-statul România (un stat eșuat) să fie pus sub «administrarea directă» a unui regim de mână forte acționând din mandat internațional”.
Severin scrie că nici nu contează cine a „amorsat” criza, „care, de fapt, nu este politică, ci națională – o criză de destin istoric”.
„Cîțu, Barna sau Cioloș; nu contează cum vor vota AUR sau PSD; nu contează ce spun Ciolacu sau Orban, pe ce picior dansează Dâncu și Rareș Bogdan ori la ce oră revine din adormire Iohannis. Cel din urmă are misiunea ca, după ce a lucrat cu succes la suspendarea Constituției, să creeze condițiile pentru ca românii să salute, de nevoie, dacă nu de gust, schimbarea regimului politic și trecerea de la democrația autohtonă coruptă și impredictibilă, la autoritarism și subordonare externă integrală. Asta se execută acum”, opinează Adrian Severin.
Potrivit lui Severin, „singura șansă a României, ca și în 1944, este să se înțeleagă direct (nu prin Washington) cu Rusia (cu care mai poate găsi interese strategice congruente), căci SUA au ieșit din joc, respectiv a lăsat-o în afara jocului, iar Germania nu are interesul să vadă un bloc româno-rus la Gurile Dunării, între obiectivele strategice germane și nevoințele strategice românești neexistând nicio convergență. Mai este, oare, cineva, la București și la Moscova gata sau/și capabil să o facă? Se pare că nu”.
Nu este prima oară când fostul europarlamentar Adrian Severin vorbește despre apropierea de Rusia. În 2015, într-un text publicat pe blogul său și adresat ambasadorului american de atunci, Hans Klemm, Severin a criticat politica externă a SUA în regiune, afirmând că românii ar fi ajuns să prefere Rusia Americii, „ca soluție optimă pentru supraviețuirea lor ca națiune liberă, adică pentru evitarea statului de protectorat (american)”.
Fost ministru de externe și europarlamentar, Adrian Severin a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în noiembrie 2016, pentru luare de mită și trafic de influență. În februarie 2018, Adrian Severin a fost eliberat condiţionat după ce a executat un an şi trei luni din pedeapsă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro