„Pacienţii care vor ajunge la „Matei Balş” vor fi analizaţi cu noul tomograf performant, care va arăta dacă pacientul are leziuni pulmonare şi vom putea şti cum să urmărim pacientul”, a declarat Adrian Streinu Cercel cu ocazia inaugurării tomografului mobil.
În momentul în care un pacient cu COVID sau cu o afectare de SARS-CoV-2 intră în institut, primul lucru pe care-l va face – va trece pe lângă această unitate, i se va face investigaţia de rigoare, după care ajunge pe secţie. Acest instrument ne dă o idee încă de la început încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic, ceea ce ne scurtează foarte mult timpii de aşteptare din punct de vedere al luării atitudinii terapeutice. Orice pacient care intră în Balş va trece pe aici, i se va face CT-ul pulmonar, pe baza algoritmului i se spune ce prognostic imediat are.
Adrian Streinu Cercel:
„Aparatul îţi dă o imagine, se cheamă plămânul pestriţ sau în mozaic. Acea imagine este una caracteristică. Dacă nu are acea imagine, prognosticul pacientului este net mai bun. Dacă are acea imagine, ştim unde să-l ducem, într-o altă secţie, în aşa fel încât să-i acordăm de la început sprijinul de care are nevoie ca să nu ajungă să facă leziuni severe”, a precizat Streinu-Cercel, conform Agerpres.
Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” consideră că nu am trecut de vârful pandemiei de COVID-19, atâta vreme cât încă apar zilnic sute de cazuri.
Adrian Tudorache, primarul sectorului 1, a precizat că aparatul va fi folosit de unitatea medicală atât timp, cât va fi nevoie în baza unui contract de comodat. Investiţia în noua aparatură a fost de aproximativ un milion de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro