„Investitorii au nevoie de certitudine. Schimbările din plan politic nu au afectat foarte mult piața bursieră din România, dar noi ne-am dori un mediu politic mai stabil. Investitorii sunt optimiști în ceea ce privește economia României”, a declarat, pentru Libertatea, noul CEO al Bursei de Valori București (BVB), Adrian Tănase.
Potrivit șefului BVB, cei care tranzacționează pe bursa din România au nevoie de cât mai multă predictibilitate, iar toate aceste schimbări fiscale nu sunt de bun augur pentru nimeni.
Ministrii Guvernului Dăncilă sunt, luni, la audieri în Parlament, pentru a primi avizul înainte de numirile în funcții. În condițiile în care PSD și ALDE au schimbat două Guverne într-un an, iar acum este în prag de învestire al treilea Guvern, care va avea prima femeie premier, sunt voci care spun că ar putea urma și un al patrulea Guvern PSD-ALDE. Întrebat dacă România ar putea avea în 2018 al patrulea Guvern, șeful BVB a răspuns: ”No comment”.
Bursa de Valori duce lipsă de lichiditate și de jucători, asta pentru că o bună parte din acțiuni sunt prinse în portofoliile administratorilor de pensii care au investit pe termen lung și, odată cumpărate, acolo rămân. În plus, Bursa de la București nici nu are prea multe instrumente de tranzacționare pentru a face piața cât mai atractivă pentru investitori.
Educarea populație
Pentru românii care nu sunt „fluenți în tranzacționare”, Bursa vrea să continue programele de educare a populație, astfel încât aceasta să fie pe înțelesul fiecărul român. „Vrem ca tranzacționarea pe Bursă să devină la fel de banală ca deschiderea unui depozit la bancă. Iar acest lucru se poate face foarte ușor dacă viitori jucători respectă o serie de reguli bine stabilite”, a mai declarat șeful BVB.
Adrian Tănase a mai spus că lichiditatea Bursei vine din trei dimensiuni. „Una este din companiile care sunt listate. Acest procent de listare este foarte important. Fără companii la bursă, orice am face, ca platformă de tranzacţionare, avem un potenţial limitat. A doua dimensiune este ca oricine să poată tranzacţiona. Dacă avem companii listate, toţi investitorii să poată tranzacţiona. Dacă este un investitor care nu poate tranzacţiona, atunci potenţialul se limitează”, a explicat Tănase.
A treia dimensiune este posibilitatea de a tranzacţiona idei de investiţii, iar la ora actuală, putem tranzacţiona, din păcate, o singură idee de investiţii, să cumpărăm acţiuni ieftine şi să vindem scump.
„Există şi alte idei, de a vinde scump şi a cumpăra ieftin, ulterior, vânzări în lipsă, ori a cumpăra o acţiune dintr-un sector şi a vinde altă acţiune din acelaşi sector pe care o considerăm mai scumpă. Aceste idei există, dar nu pot fi aplicate, încă, la BVB”, a mai spus Tănase.
Acesta a adăugat că ar vrea să existe cât mai multe firme listate la bursă, fie că este vorba despre cele de stat sau de cele private.
Citește și:
ANALIZĂ | Cât mai sunt chiriile în marile orașe ale țării. Oltenia înregistrează cele mai mici niveluri, Transilvania pe cele mai mari