UPDATE ora 18.20 Adrian Ţuţuianu a anunţat că s-a înscris în Pro România, partidul înfiinţat de fostul premier Victor Ponta, după ce a părăsit Partidul Social Democrat.
„Este prima zi în care sunt alături de echipa Pro România după ce am meditat îndelung la parcursul politic pe care să îl urmez. Sunt într-o situaţie litigioasă cu PSD, dar am apreciat că doi ani de zile din viaţa mea pierduţi în litigii care pot să ducă nicăieri este prea mult şi că este cazul să mă alătur unui proiect politic nou”, a declarat Adrian Ţuţuianu, în conferinţa de presă.
El a declarat că în acest moment este singurul senator al Pro România, dar că în perioada următoare se vor înscrie în partid şi alţi senatori.
„Adrian Ţuţuianu a fost ministru al apărării şi pentru că a deranjat interesele domnului Dragnea a trebuit să plece şi din minister, şi din PSD. Sper sincer ca experienţa pe care o are, lucrurile importante pe care le-am făcut împreună, să le facem mai departe. Suntem 15 deputaţi, acum un senator, dar vor mai veni alături de noi deputaţi şi senatori”, a declarat şi Victor Ponta în aceeaşi conferinţă de presă.
Din partidul lui Victor Ponta mai fac parte fostul copreşedinte ALDE, Daniel Constantin, Sorin Câmpeanu, fostul ministru al Finanţelor Ioana Petrescu, deputatul Gabriela Podaşcă, demisionar din PSD, fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicoiu, Mircea Banias, Răzvan Cotovelea, Mircea Titus Dobre, Augustin Jianu, Mihai Sturzu, Cătălin Nechifor, Daniel Constantin şi Sorin Câmpeanu.
Secretarul general al Pro România este Alin Văcaru, deputat de Gorj, plecat din PSD din noiembrie 2017 pentru a se înscrie în partidul fondat de Ponta.
La sfârşitul sesiunii parlamentare, au mai trecut la Pro România deputaţii Mihai Valentin Popa, Mihai Mohaci, Ion Spânu şi Ion Mocioalcă. care au părăsit PSD şi s-au alăturat formaţiunii conduse de Victor Ponta – Pro România.
Ţuţuianu a spus că a primit oferte de la partidele politice importante, dar a menţionat că va anunţa decizia lui până la începutul sesiunii parlamentare.
”Până la începutul sesiunii parlamentare, voi anunţa ce decizie am luat. Am ajuns la concluzia că demersul judiciar nu are niciun fel de eficienţă. Să termin un litigiu peste doi ani înseamnă o pierdere de vreme şi lucrul ăsta, sigur, mă va costa pe mine, dar poate costa şi viaţa politică locală. A doua chestiune, pot să mă judec doi ani şi să dau tot peste Dragnea la PSD peste doi ani şi atunci rezultatul unui asemenea demers să fie zero. A treia chestiune, rămân în politica dâmboviţeană şi naţională, voi construi o alternativă la PSD şi sper, mi-am propus, să schimb fundamental lucrurile în ce priveşte echilibrele politice în Dâmboviţa şi nu numai”, a afirmat Ţuţuianu.
Acesta a mai spus că s-a delimitat de Liviu Dragnea, dar nu şi de primarii şi consilierii PSD.
”Ultima subliniere pe care vreau să o fac e că, permanent, m-am delimitat de Liviu Dragnea, de Rovana Plumb şi de camarila care ţine astăzi PSD ostatic. Niciun moment nu m-am îndepărtat de primarii PSD, de consilierii locali, de consilierii judeţeni, de oamenii de bună credinţă din acest partid şi totdeauna voi avea în vedere alegătorii, care mi-au încredinţat mandatul de senator, anterior de preşedinte de consiliu judeţean şi aşa mai departe. Deci nu mă voi distanţa niciodată de oameni, le voi susţine acele proiecte care vin să sprijine ceea ce noi am spus în campania electorală din 2016. Care va fi proiectul pe care merg veţi afla până la începutul sesiunii parlamentare”, a declarat Adrian Ţuţuianu.
Fostul social-democrat Adrian Ţuţuianu, exclus din partid, după că s-a poziţionat împotriva lui Liviu Dragnea a anunţat, la sfârşitul sesiunii parlamentare, că îşi înfiinţează grup parlamentar, la Senat, alături de şase colegi neafiliaţi.
Comitetul Executiv al PSD a decis, pe 5 noiembrie, excluderea din partid a secretarului general Marian Neacșu și a vicepreședintelui Adrian Țuțuianu.