„Cred că trebuie să privim mai departe. Vin peste noi drame de felul acesta. O criză la care nu ne aşteptam. Nu ne aşteptam ca un virus să ne schimbe viaţa. Să ne ţină în casă, să nu mergem la muncă, întreprinderile să încaseze mai puţini bani…”, a început Adrian Vasilescu analiza.
Reputatul economist a adăugat că ar fi ideal dacă românii ar efectua plăţile online în actualul context, în care autorităţile au declarat stare de urgenţă şi măsuri restrictive de ieşire din casă.
„Ce concluzii tragem? Ar fi foarte bine acum dacă am avea o populaţie educată, învăţată să lucreze cu conturile, cu telefoanele, cu plăţile online, să nu iasă din casă, dar să îşi facă plata, să nu iasă din casă, dar să îşi urmărească conturile din bancă, să nu iasă din casă, dar să facă comenzi prin telefon, computer sau tabletă”, a spus el, pentru Libertatea.
Adrian Vasilescu: „Să spălăm banii cu apă şi săpun”
Adrian Vasilescu a afirmat apoi că banii sunt o sursă importantă de răspândire a coronavirusului în această perioadă şi a recomandat ca aceştia să fie spălaţi cu apă şi săpun.
„Acum, banii sunt foarte periculoşi şi ar putea să contribuie la răspândirea epidemiei, pentru că ei trec din mână în mână. De aceea, plăţile online sunt cel mai bun antidot pentru criza aceasta. Dar noi avem bani de plastic, care pot fi spălaţi, aşa cum ne spălăm mâinile, cu apă şi săpun. Aşa putem spăla şi banii, cu apă şi săpun”, a adăugat Vasilescu pentru Libertatea.
Adrian Vasilescu: „Ar fi o prostie ca românii să scoată banii din bănci”
Întrebat care este situaţia băncilor şi dacă românii care au banii ţinuţi în depozite bancare trebuie să fie îngrijoraţi, Vasilescu a susţinut că „nu este panică în bănci. Şi ăsta este un lucru bun”.
Apoi, economistul care a împlinit chiar astăzi 84 de ani a explicat de ce românii nu ar trebui să se teamă.
„Zvonuri sunt multe, dar cert este că, în momentul de faţă, banii din depozite sunt garantaţi prin lege. 100.000 de euro per banca, per persoană. Deci, dacă ai 300.000 de euro la trei bănci diferite, toţi 300.000 de euro sunt garantaţi. Iar 100.000 de euro este foarte mult pentru economisirile românilor”, a precizat consultantul de strategie al BNR pentru Libertatea.
„Ar fi cea mai mare prostie (n.r. ca oamenii să retragă banii din bănci). Pentru că banii acolo sunt siguri, în bănci. Chiar dacă dobânda nu este mare. Acum, dobânda nu este mare pentru că mai este şi nebunia asta a dobânzilor negative. În foarte multe bănci din lume dobânzile sunt negative, adică mai dai tu ceva ca să îţi tină banca banii. La noi primeşti puţin, dar mai iei ceva”, a subliniat Adrian Vasilescu.
Ce se întâmplă cu românii care au credite la bănci
Cu referire la posibilitatea ca băncile să amâne plata ratelor pentru anumite credite pentru o perioadă de timp, Adrian Vasilescu a explicat: „Se discută pe plan european, pentru că acest lucru nu se poate rezolva numai în cadru intern. Mai ales că unele reguli ale băncilor se aplică prin directive europene”.
Pentru stabilitatea sistemului bancar, trebuie să vii şi în întâmpinarea debitorilor, prin uşurare, chiar dacă acest cuvânt nu este frumos şi nu imi place. Trebuie să se uşureze sarcina celor cu credite la bănci, care trebuie să returneze o rată lună de lună
Adrian Vasilescu pentru Libertatea:
„Acum, Banca Naţională este preocupată să stimuleze băncile să mai păsuiască debitorii şi vor fi luate măsuri, chiar mâine, zilele următoare. Băncile nu sunt subordonate BNR, dar BNR are rolul pe piaţă de a veghea ca băncile să respecte legea şi să asigure stabilitatea sistemului bancar”, a mai spus Adrian Vasilescu pentru Libertatea.
Adrian Vasilescu
Activitate profesională:
- 1962-1980 – jurnalist la Scânteia Tineretului
- 1980-1990 – jurnalist la Scânteia
- 1990-1996 – jurnalist la Curierul Naţional (Adrian Sârbu)
- 1996-2000 – directorul direcţiei de comunicare de la BNR
- 2000 – consilier al prim-ministrului Mugur Isărescu
- 2001 – a rămas în echipa lui Mugur Isărescu (care este guvernator BNR) şi a ocupat funcţia de consilier
- Actualmente, consultant de strategie, conform declaraţiilor făcute pentru Libertatea.