Directorul Termoenergetica a precizat pentru Libertatea că RADET tot avea datorii chiar dacă „Primăria și-a plătit toată subvenția la zi, cetățenii își plătiseră toți banii”.
„Vara, în momentul în care vindem foarte puțin, cumpărăm o cantitate mult mai mare, iar pierderea tehnologică este de 70 la sută. Eu încasez bani pentru 1,2 milioane de gigacalorii și trebuie să plătesc pentru trei și ceva. Practic, nu am bani și intru în penalități. Primăria nu poate să-mi plătească penalitățile pentru că legislația nu prevede o linie în tariful meu astfel încât să fie acoperite și aceste penalități. Acest circuit dezastruos pentru regie și bucureșteni a dus la crearea acestor datorii imense”, a explicat Alexandru Burghiu, directorul Termoenergetica.
Chiar și în acest condiții, Burghiu le dă asigurări cetățenilor că societatea Termoenergetica dispune de un capital de 634 de milioane de lei adică „
destui bani pentru a trece peste iarnă”.
Întrebat cum au reușit autoritățile din Varșovia să modernizeze sistemul de încălzire, Burghiu a răspuns printr-o întrebare: „o să vă rog să întrebați în câți ani și câți kilometri pe an”.
Alexandru Burghiu a explicat că rețeaua de termoficare din București are 1.000 de kilometri, iar „50 de kilometri pe an s-au făcut în perioada în care s-a construit, în condițiile în care nu se lucra șase-șapte luni, cât pot eu acum posibil să lucrez. Se lucra pe toată durata anului pentru că pe perioada construcției nu se alimentau blocurile”.
Realitatea este că nu te poți duce peste 50 de kilometri pe an. Este un deziderat.
Alexandru Burghiu, director Termoergetica:
Burghiu a menționat că „nu e nevoie să reabilitezi în totalitate ca sistemul de funcționeze așa cum ar trebui”.
Nu există zi să nu apară defecțiuni la un sistem de 4.000 de kilometri cu 52 de ani vechime a țevii. Asta trebuie să înțelegem. Sunt sute de mii de articulații ale acestui sistem care rând pe rând crapă. Este imposibil. 30 de ani nu s-a înlocuit.
Alexandru Burghiu, director Termoergetica:
Întrebat de ce autoritățile din Oradea au reușit să rezolve problema sistemului de termoficare, Burghiu a precizat că „orașul Oradea are 77 de kilometri și dânșii și-au propus ca din 2009 până în 2028, în 20 de ani, să modernizeze sistemul de termoficare. În 20 de ani, 77 de kilometri”.
Mai mult, Alexandru Burghiu a dat asigurări că Termoenergetica va depune în următoarea perioadă cerere de finanțare cu fonduri europene pentru modernizare a 202 de kilometri a rețelei de termoficare, fiind „cel mai mare proiect în termie făcut vreodată în Europa”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro