Principalele declarații ale lui Alexandru Bălan:
- Nu știe nimeni în acest moment și nici măcar creatorii ei nu au cum să spună sută la sută că aplicația lor este sigură.
- Nu avem cum să știm cât de sigură este. Recomandarea mea cu căldură este ca cei care o creează să fie transparenți cu utilizatorii și să spună ce măsuri au luat pentru a asigura siguranța aplicației, cu ce firme de securitate cibernetică au colaborat.
- Sunt mai multe întrebări care ar trebui să aibă un răspuns. Creatorii trebuie să facă informațiile publice, transparent, și să răspundă pe măsură ce vin întrebări din partea utilizatorilor.
Nu minimizez utilitatea ei. Mi se pare util să aflu dacă unele dintre persoanele cu care am luat legătura au fost sau sunt infectate cu COVID-19. Cred că nu poate să nege nimeni utilitatea aplicației.
Alexandru Bălan, specialist în securitate informatică la Bitdefender:
- Dacă va exista transparență, dacă voi vedea când și-au făcut ultima evaluare de securitate pe aplicație și pe infrastructura care ține aplicația, cu ce firmă, care au fost rezultatele auditului se securitate, astfel încât să îmi inspire încredere, cum generează acel identificator unic, atunci eu îmi instalez aplicația fără nicio problemă.
- Se pot întâmpla multe. Telefonul stochează cele mai intime informații ale noastre, poze, mesaje. Mai intime și decât calculatorul.
Oamenii se tem că datele lor ajung la Big Brother. Tot ce știm este că datele pleacă din telefon și ajung într-o bază centralizată. Trebuie văzut cine are acces la baza de date respectivă.
Alexandru Bălan, specialist în securitate informatică la Bitdefender:
- Recomand cu căldură să vă uitați pe site-ul lor și să vedeți dacă sunt publice informațiile despre cum generează acei identificatori pentru utilizatori și ce fac cu ele.
- Avem nevoie de încredere înainte de a instala această aplicație.
Libertatea a vorbit cu Mugurel Bălan, unul dintre cei care au participat la dezvoltarea aplicației anti-COVID și acesta a explicat în detaliu cum funcționează sistemul. Aplicația nu va anunța autoritățile, ci doar utilizatorul dacă a stat în ultimele 14 zile în preajma unui persoane infectate cu COVID.
În aprilie, Guvernul a dat înapoi în privința aplicației STS de supraveghere a persoanelor în carantină.
”Dacă vor exista astfel de aplicații, pentru că am înțeles că sunt 19 țări care folosesc astfel de aplicații, ele nu vor fi folosite decât cu acordul expres al cetățeanului”, spunea premierul, în aprilie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro