Principalele declaraţii ale lui Adrian Marinescu
E o decizie logică ce s-a întâmplat în Slovacia. S-a făcut un pas important şi în România în acest sens. Comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii l-au avizat favorabil pentru a fi folosit uman în studiile clinice şi urmează să vină cu avizul şi Agenţia Naţională a Medicamentului. Dacă este sigur va putea fi folosit ulterior. În Europa era folosit ca deparazitar. Sunt şanse mari ca acest medicament să fie folosit şi la noi pentru tratarea COVID.
Adrian Marinescu:
- Vorbim de un efect antiviral. Medicamentele antivirale au ca rol împiedicarea virusului de a intra în celule umane. Va împiedica îmbolnăvirea. Poate fi folosit şi în cazurile grave. Eficienţa maximă este atunci când e luată încă de la primele simptome.
- Nu ştiu dacă vorbim de zile până la aprobarea pentru tratarea COVID. Probabil va fi un interval scurt dacă lucrurile se vor mişca la nivel european.
Nu avem cum să luăm un medicament dacă nu e aprobat. Are date bune în spate. Se spune că medicamentul are puţin efecte adverse. Trebuie să avem un pic de răbdare. El nu ar trebui să se găsească fără prescripţie medicală. Toţi ne dorim ca acest medicament să fie eficient, sigur şi ieftin.
Adrian Marinescu:
- Ce se întâmplă în ultimele două luni e de bun augur. Indiferent că sunt mai puţine teste, însă scăderea la Terapie Intensivă se face lent. Trebuie să păstrăm un echilibru. Atrag atenţia că sunt tulpini noi şi să fim atenţi la ce se întâmplă pentru a nu avea creşteri.
În Slovacia, dDupă aprobarea de către Ministerul Sănătății, Ivermectina va putea fi utilizată în toate unitățile medicale, dar și de personalul ambulanțelor, pentru prevenirea și tratarea infecției cu noul coronavirus. Slovacia este prima țară care dă undă verde pentru folosirea Ivermectinei în tratarea COVID-19.
Speculații privind utilizarea Ivermectinei în tratarea COVID-19 datează de la mijlocul anului trecut. Primele cercetări pe subiect au apărut în Australia, unde studiile de laborator au arătat că acesta ar fi eficient în a inhiba receptorii virusului și a-l împiedica să se multiplice în organism. În SUA, FDA, autoritatea care reglementează uzul medicamentelor, a descurajat oamenii, într-un avertisment public, să folosească Ivermectina preventiv sau ca tratament pentru COVID-19.
Și medicii români au avertizat asupra administrării Ivermectinei ca profilaxie sau tratament anti-COVID, după ce, în mai multe localități, oamenii au golit farmaciile veterinare de Ivermectină. Specialiștii avertizează că pot produce alergii și șoc anafilactic.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a spus că folosirea Ivermectinei este riscantă, pentru că acest medicament nu a fost încă testat pentru uz uman şi considerat sigur şi eficient în tratamentul COVID. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale o opinie cu privire la folosirea Ivermectinei în tratamentul anti-COVID.
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită, de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro