Adevăratul motiv pentru care PNL cere alegeri anticipate este că nu vrea să fie la guvernare la 1 septembrie, crede Daniel Suciu.
”Trebuie să acopere un subiect care doare și mai rău: al majorării pensiilor și salariilor cadrelor didactice de la 1 septembrie și dublarea alocațiilor. Este cea mai mare păcăleală pe care un partid la guvernare o pune în practică. Nu era nevoie de această butaforie: polițistul bun, președintele, spune că va promulga dublarea alocațiilor, iar premierul, polițistul rău, spune va proroga legea”, a declarat Daniel Suciu.
Social-democratul susține că argumentul invocat de premierul Ludovic Orban pentru alegerile anticipate, faptul că nu există o majoritate parlamentară care să susțină guvernul PNL, nu stă în picioare.
PNL să nu se mai plângă că nu are majoritate parlamentară pentru că a fost votat de o majoritate. Că sunt și alte partide care nu cred în această aventură asta e altceva. Au acorduri semnate de a guverna cu UDMR cărora le-au promis că nu vor fi alegeri locale în două tururi, cu ALDE cărora le-a promis că nu va deființa secția specială și cu USR cărora le-a spus că vor fi alegeri locale în două tururi și desființarea secției. Așadar e un guvern de amatori care și-a făcut majoritate promițând tot ce au putut.
Daniel Suciu, deputat PSD:
Pensie sau anticipate
Valentina Postelnicu, jurnalist Libertatea, a menționat că există și un considerent care va fi un obstacol în calea convocării anticipatelor care nu ține neapărat de poziția unui partid sau altul, ci de fiecare parlamentar în parte.
”Vorbim despre scurtarea mandatului Parlamentului actual care ar avea un efect nociv pentru aleși deoarece faptul că nu au un mandat întreg le-ar afecta și pensia pe care ar urma să o ia. Este foarte greu de crezut că vor vota căderea în Parlament a două guverne pentru a avea alegeri anticipate”, a comentat Valentina Postelnicu.
Potrivit estimărilor sale, PNL se va confrunta cu rezistența PSD față de un scrutin înainte de termen, iar poziția UDMR depinde de cum va fi rezolvat subiectul alegerilor locale întrucât Uniunea nu dorește alegeri locale în două tururi. Dacă liberalii insistă cu acest proiect, UDMR ar putea trece în tabăra PSD. Dacă nu, liberalii își vor ostiliza ceilalți aliați din Parlament care vor ca primarii să fie aleși în două tururi: USR, ALDE și PMP.
Foto: Hepta/ Mediafax