Contract în valoare de 160 de milioane de euro a ajuns la firma turcească, iar Libertatea a intrat în posesia unui document intern din care reiese clar cum au fost ignorate nu mai puțin de 6 nereguli sesizate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP)!

Mai mult, din 13 membri ai Comisiei Primăriei, doar 6 au semnat documentul pe care l-a publicat azi Libertatea.

De 6 ori, susține ANAP, comisia de evaluare a făcut derogări de la caietul de sarcini și de la prevederile legale, de fiecare dată în favoarea turcilor

Astra Vagoane a atacat atribuirea contractului către firma turcească, iar cazul este la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Ce nereguli a sesizat ANAP și cum au fost ele ignorate de Primărie, aflați la ora 10.30, la Adriana Nedelea LA FIX, împreună cu jurnalista Libertatea, Mirela Neag:

”Este vorba de certificatul de omologare al tramvaiului. Dintre cei doi ofertanți, Astra Arad, care a venit cu o variantă de licență Siemens pentru care are omologare europeană, și oferta turcilor care au venit cu un tramvai pe care încă nu l-au produs și în loc de certificat de omologare a prezentat o adeverință de audit a unei firme din Italia. Certificatul de omologare este obligatoriu pentru a pune în uz orice produs”.

”Neregulile sesizate de ANAP se referă mai multe de buletine de încercări, cum ar fi zgomotul produs, de consumul de energie electrică. Compania turcă nu a putut să furnizeze buletinele de încercă pentru că tramvaiul nu există”.

”Primăria a cumpărat o promisiune a turcilor de tramvai”

Tot atunci aflam, dintr-un raport al Comisiei Europene, cum în România se moare cu zile. Concluziile sunt sumbre: în nicio altă ţară europeană nu mor atâţi oameni în urma unor boli din cauza cărora nu ar trebui să moară!


Discutăm cu Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății: ”Sunt niște lucruri știute, 30 de ani nu am făcut decât cârpeli. Anul trecut a fost organizată o comisie interministerială care să studieze infecțiile nosocomiale.”

”S-au dat bani pe medicina primară pe zona de prevenție, pentur porogramele de vaccinare dar dacă în România nu au exista programe reale de screening până în 2018, noi trebuie să tratăm pacineții pe care îi avem în spitale”.

”Să ne aducem de problema cancerului. Comisia Europeană ne-a spus că am ieșit din zina roșie, am intrat în zona gri. Deci progresăm. Programul de tromboliză a salavat enomr de multe vieți. Asta înseamnă că oamenii se mobilizează. Noi știam aceste cifre, dar suntem mobilizați. Gândiți-vă cu ce țări ne comparăm…”

”La consumul de alcool îmi asum că nu am insistat foarte mult. Există un proiect-pilot, dar tot educația este importantă. Uneori și educația prin coerciție, trebuie să și pedepsim pe cei care abuzează excesiv de sistemul medical prin consumul de alcool.”

”Au plecat mai puțin medici. În mandatul meu s-au scos cele mai multe locuri la rezidențiat. Avem însă medici car enu doresc să lucreze decât în orașe, zone universitare. Efrectele majorărilor salariale și investițiilor încă nu se văd, dar sunt premisele ca medicii să rămână în țară. Văd trendul”.

”Nu-mi reproșez foarte multe. Am avut ziua de muncă de 16-17 ore. Nu am avut suficienți bani pentru a aloca pentru prevenție, dar eforturile au fost mari pe toate palierele. Într-un an și jumătate nu poți schimba ce nu s-a făcut în 30 de ani”.

”Mi-am reluat poziția de manager la spitalul din Baia Mare. Vom investi mult în oameni. Avem salarii, avem aparatură, vom deschide un compartiment de chirurgie cardiană, vom face ce trebuie să facă un comitet director responsabil”


Bărbatul acuzat de viol asupra Luizei Melencu nu recunoaște fapta și contestă arestul preventiv


Astăzi a început judecarea dosarului Revoluției. Au fost citați 5.000 de oameni la primul termen.

 
 

Urmărește-ne pe Google News