Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat, într-o intervenție telefonică în emisiunea „Adriana Nedelea la FIX”, că legea a fost contestată încă din faza de proiect. „Am contestat priectul și în faza ințială. Nu avem nimic împotriva acestui statut, fie că vorbim de orice fel de cadru didactic. Nemulțumirea noastră este că nu îți dă posibilitatea să te aperi, prezumția de nevinovăție nu mai există, practic un minor trebuie să demonstreze că a fost agresat.
„E greu pentru elev să-și demonstreze eventuala nevinovăție”
„Cred că o variantă este să se dea drumul la înregistrări video. Nu poți lua un drept elementar, nu poate spune un profesor că cineva este vinovat, iar tu să încerci să-ți demonstrezi nevinovăția. Respectul se câștigă, nu se impune, nu vorbim de maidan si de război, ci de un sistem educațional. Vom face o adresă la președintele Iohannis, pentru a restrimite legea în comisiile juridice, să fie dezbătută din nou.
Cel care este acuzar trebuie să demonstreze, ori cum demonstrezi cuvântul profesorul impotriva celui al eleveului. Orice om care abuzează pe cineva, fie că e vorba de școală sau stradă, poate fi reclamat la 112, la poliție și să fie amendat, dar până la proba contrarie, să nu poți demonstra! Asta sfidează bunul simț, dar și legile”, mai spune Iulian Costache
„Impunerea respectului nu se face artificial”
Rareș Voicu, vicepreședintele Consiliul Național al Elevilor, a declarat, în emisiunea „Adriana Nedelea la FIX”, că asociația a fost împotriva acestei decizii încă de când a apărut. „Am fost împotrivă, am trimis deja o scirsoare deschisă către președinte, principala prevedere care elimină prezumțiva de nevinovăție a elevului contravine oricărei norme democratice. Am realizat o analiză, iar riscurile că ar fi acuzații nedrepte și nefondate, pe care elevii trebuie să le demonstreze, sunt destul de mari. Ei doresc impunerea respectului într-un mod artificial. Acest statut de autoritate publică atrage și anumite responsabilități”, a declarat vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor.
,,Având în vedere nenumăratele situații în care elevii au fost victimele unor abuzuri din partea unor cadre didactice lipsite de viziune, de vocație, de etică – acestea fiind absolut necesare în profesia prin care se clădesc caractere, se formează cetățeni active – educarea și formarea elevilor pe care îi reprezentăm. Mai mult decât atât, considerăm că această propunere este lipsită de fundament legislativ, iar dacă aceasta ar deveni lege, ar conduce la distrugerea climatului educațional prin instaurarea unui permanent dezechilibru în relația tripartite elev-părinte-profesor”, a mai spus reprezentantul elevilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro