IML Iași explică întârzierea și prin netrimiterea de către anchetatori a tuturor documentelor necesare pentru a finaliza expertiza medico-legală.
Directorul IML Iași, Diana Bulgaru, a spus, pentru emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, că expertiza medico-legală cerută în cazul de la Parchetul Judecătoriei Suceava este în lucru și nu poate fi încheiată până când medicul legist care se ocupă de caz nu primește mai multe documente care să ajute la coroborarea tuturor datelor pentru a concluziona analiza într-un raport final.
Diana Bulgaru a precizat că, în mod normal, dacă există toate documentele la dosar, o expertiză medico-legală nu durează atât de mult timp. Ea a precizat că va verifica ce documente mai sunt necesare pentru finalizare și cine ar trebui să le trimită la IML Iași în acest caz.
Am încercat să aflăm, în timpul emisiunii, și ce spun reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava despre documentele cerute de IML Iași pentru finalizarea expertizei, dar aceștia nu au răspuns la apelurile telefonice.
Practic, obținerea expertizei medico-legale ar apropia ancheta deschisă în 2016 de o finalizare. În funcție de datele care vor fi consemnate în expertiza medico-legală și de toate probele și declarațiile din dosar, procurorii ar urma fie să trimită dosarul în instanță, pentru judecarea celor vinovați, fie să claseze cauza.
Echipa de investigații Libertatea și GSP a publicat în 2016 cazurile celor trei bebeluși morți la Spitalul din Suceava după ce au contactat piocianic, germenele unei infecții nosocomiale multirezistent la antibiotice.
În februarie se împlinesc patru ani de la primul dintre decesele care au tulburat orașul Suceava.
Familia lui Alexandru Manea, care a trăit 13 zile înainte de a muri, în 2016, infectat cu piocianic, a întrebat recent poliția ce se mai întâmplă cu ancheta și a primit o adresă oficială în care se spune că, deși anchetatorii au cerut în martie 2019 expertiză la Institutul de Medicină Legală (IML) Iași, aceasta nu a sosit nici acum.
În ianuarie 2019, echipa de investigații Libertatea & GSP a aflat că oamenii legii nici măcar nu ceruseră expertiza medico-legală.
Tot în ianuarie, Parchetul anunța că dosarul va fi soluționat în 2019: “„expertizele vor fi ultimele activități impuse de specificul și natura cauzei, urmând ca, după definitivarea acestora, dosarul să fie soluționat procedural în cursul acestui an”.
Acum, la final de an, familia Manea, una dintre cele trei care au pierdut un nou-născut la Suceava, a aflat, de la Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, că expertiza medico-legală, solicitată încă din 18 martie la IML Iași, nu este încă gata.
Nimeni din spital n-a fost încă audiat, deși, în februarie, se împlinesc patru ani de la decesul primului copil, Vasile Emilian Haidamac, cel care a trăit doar 27 de ore.
Cum au murit copiii în 2016
Toți cei trei copii s-au născut în același loc și au decedat după maximum două săptămâni, din aceeași cauză. Un singur lucru a fost diferit, modul în care părinții au aflat că micuții s-au infectat: fie „mama era infectată deja”, fie infecțiile nu existau, fie au fost amenințați cu datul în judecată pentru hărțuirea spitalului.
Cei trei bebeluși care au murit:
- Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore)
- Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile)
- Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile)
După articolele apărute în presă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a deschis un dosar, iar Avocatul Poporului s-a autosesizat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro