Cât de alarmantă este creșterea cazurilor de COVID-19 și numărul din ce în ce mai mare de pacienți de la Terapie Intensivă, aflăm de la secretarul de stat Andrei Baciu.
Totodată, acesta clarifică și dacă principalele cauze ale transmiterii comunitare accelerate din ultima perioadă sunt nerespectarea distanțării sociale și nepurtarea măștii de protecție.
Principalele declarații ale secretarului de stat din Ministerul Sănătății:
- Este un trend crescător al numărului de cazuri la nivel internațional.
- Se aglomerează secțiile ATI și saloanele spitalelor.
- Personalul medical este supus oboselii.
- Avem aproape 4.000 de paturi la ATI. Acum, ne regăsim la 200 de cazuri de oameni internați la terapie intensivă. Este îngrijorător când pacienții fac forme severe, în special cei cu comorbidități.
Sunt drame în spatele cifrelor, motiv pentru care trebuie să respectăm normele.
Secretarul de stat Andrei Baciu:
- Există impactul unor acțiuni imediate, între felul în care se desfășoară acțiunile sociale, dar există și latența dată de perioada de incubație virală.
- Până la apariția simptomelor trec 12-14 zile. Există un decalaj al acțiunilor și măsurilor, dar există și un efect de însumare.
- Am văzut cu toții imagini de la mare, de la plajă, unde oamenii nu s-au protejat, iar acolo riscul a fost mare.
- Există abordările generale, luate la două săptămâni, iar cele locale înseamnă măsuri directe, locale, cum au fost cele două sate din județul Galați.
- Virusul se transmite la fel în fiecare țară.
- O revenire a carantinei se ia după mai multe discuții și variante. În cele două sate din Galați au apărut noi focare, iar pentru a-i proteja pe cei neinfectați poți apela la mai multe variante, iar aici e inclusă și carantina.
- Se fac cercetări la fața locului, iar oricând apare câte un microfocar, trebuie să iei măsuri.
Cu toții avem nevoie de o vacanță, iar eu cred că România merită vizitată.
- Fie că ieșim la terasă sau mergem la magazin, trebuie să adoptăm strict și serios măsurile de protecție, pentru că astfel se atenuează curba epidemiologică.
- Dacă lucrurile evoluează negativ, am văzut cazurile Italiei și Spaniei, cazuri reale, atunci se calibrează, cum a fost amânarea relaxărilor.
- Nu este vorba de aritmetică, lucrurile sunt mai complexe, nu putem spune că de la un anumit număr de infecții putem da drumul la relaxarea totală.
- Este important trendul, gradul de infectare, iar pe baza unui risc calculat științific, se vor lua măsuri.
Dacă suntem pe pantă descendentă, putem trece la următoarea relaxare.
Secretarul de stat Andrei Baciu:
- O mare parte din populație a făcut multe pentru a se proteja, ni s-a schimbat viața radical. S-au făcut eforturi pentru respectarea normelor.
- Mai departe, ține de responsabilitatea fiecărui om în parte dacă alege să poarte mască și să se igienizeze.