Legea nu este respectată nici în spiritul ei, nici în litera ei. Se întâmpla până nu de mult la Cluj, la Severin, la Alba Iulia. Constanţa este o excepţie nefericită, pentru că reglementările sunt depăşite de 20 de ani, iar practicile erau de a se face săpăturile ilegal.
Ovidiu Țentea, fost președinte al Comisiei Naționale de Arheologie din Ministerul Culturii
În aceste zone, explică arheologul, se făceau descărcări arheologice „pe bandă rulantă” pentru a evita complicaţii birocratice şi avize.
În cazul Constanţei, este vorba de o „încălcare clară a legii”, pentru că lucrările ar fi trebuit supravegheate de specialişti.
„El trebuia să aibă un contract de supraveghere arheologică. A început investiţia doar prin a notifica muzeul de arheologie, care nu avea bază legală de a face supravegherea”, spune Ovidiu Țentea.
Afaceriştii mizează pe autorităţi indiferente
„Lumea se grăbeşte şi, mizând pe reacţia înceată a autorităţilor, proprietarii îşi fac de cap. În Constanţa vedem această situaţie, un oraş care se suprapune peste un oraş antic arată ca un maidan”, avertizează arheologul.
Iar cazul din centrul oraşului nu este singural, spune Ovidiu Ţentea.
„Aceste exemple de la Constanţa vor continua. Să nu ne referim doar la această parcelă, sunt cel puţin 10 astfel de situaţii – au fost făcute săpături şi ruinele au rămas descoperite”, spune el.
Autorităţile aplică legea „la limită”, mai spune arheologul, şi chiar în aceste condiţii oricum prevederile sunt depăşite.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro