Mircea Toma, preşedintele agenţiei de monitorizare a presei Active Watch, a vorbit la Adriana Nedelea LA FIX despre legea recent adoptată de deputaţi care prevede scutirea de plata pentru jurnalişti, măsură contestată de mai mulţi jurnalişti printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Iohannis.

„Felicit ziariştii care au semnat scrisoarea pentru preşedinte. M-a încercat şi un sentiment de invidie pentru că noi am fost mai ardeleni şi am ieşit azi cu o scrisoare asemănătoare. Este o măsură neadecvată care pune ziariştii într-o situaţie penibilă, de pomanagii. Legea propune o scutire de impozite şi transformă categoria ziariştilor în speciali. În primul rând să primeşti acest cadou înseamnă să fii scos din poziţia de observator neutru, liber sa faci comentarii critice pentru orice măsuri ale statului. Câţi ziariştii ar mai fi avut tupeul să comenteze pensiile speciale ale magistraţilor dacă prima reactie care ar fi putut apărea ar fi fost „Dar cu salariile voastre cum rămâne, că sunteti protejati?”, spune Mircea Toma.

Preşedintele Active Watch consideră că nu există o justificare ca ziariştii să fie o categorie a parte faţă de alţi angajaţi din România. „Este imorală şi ar pune ziariştii în conflict de interese”, punctează Mircea Toma.

Legea este gândită pentru televiziuni

Mircea Toma spune că legea apare într-un moment electoral incandescent şi este propusă de familia politică formată din PSD, ALDE, PMP, fiind gândită să sprijine teleziunile şi staţiile radio.

„Legea scuteşte şi tehnicienii din industria media. Care sunt marile companii care au angajaţi foarte mulţi în zona asta. Sunt posturile mari de ştiri TV. Primele două posturi de ştiri din România, care concentrează o audienţă medie pe zi de peste 800.000 de telespectatori, sunt Antena 3 şi România TV. Legea ar pompa nişte bani în aceste posturi care sunt cutia de rezonanţă a discursurilor politicienilor din familia politică PSD, ALDE, PMP, care a iniţiat această lege. Este un aranjament. Dacă ne uităm la traseul legii, vom observa că a fost respinsă de toate comisiile parlamentare prin care trecut. Inclusiv Guvernul Dăncilă a făcut un raport negativ. Legea este neserioasa, prost făcută. Când a ajuns la ultima etapă legea a fost întoarsă la comisii. O singura comisie a revenit asupra propriei decizii, a ce va miroase chestia asta?”, se întreabă Mircea Toma.

Preşedintele Active Watch mai spune că problema majoră a presei este declinul vertiginos al încrederii în mass-media. Cercetările au arătat că în România încrederea a scăzut foarte jos faţă de alte ţări. „În 2017-2018 încrederea a scăzut cu şapte procente, la 35 la sută. Încrederea a scăzut din cauza calităţii presei. Avem o parte dintre jurnalişti care funcţionează ca mercenari de propagandă”, conchide Mircea Toma.

Urmărește-ne pe Google News