Principalele declaraţii ale lui Dragoş Stanca
- E vorba de o chestiune de educaţie de la un capăt la altul. Şi noi făceam năzbâtii. E o chestiune de educaţie. Aceşti copii ar trebui să înţeleagă că nu e un lucru bun.
- Pe de altă parte, este vorba de educaţia tehnologică. Ministerul ar fi putut da nişte recomandări de bun simţ cum să securizeze aceste lecţii. O căutare pe Google ne duce pe blogul Zoom, unde un articol de 7 minute ne arată cum putem securiza aceste întâlniri.
- Link-urile nesecurizate nu trebuie distribuite pe whatsapp. Nu este o problemă de securitate pe aceste platforme. E vorba de cum cel care organizează aceste întâlniri decide să activeze aceste filtre de securitate. E teribilismul specific vârstei. Şi noi intram fizic la alte clase pe vremea liceului. Nu e cazul să ne panicăm. E un joc ridicol mai greu de înţeles pentru noi.
- În acest caz putem vorbi de un început de bullying, însă eu cred că neacordarea de atenţie a acestor copii este un bun început.
- Există suficient de multe platforme pe plan global care pot fi utilizate. Se poate selecta platforma preferată, iar aceasta poate deveni un standard la nivel de stat. Instruirea cadrelor didactice este necesară.
- Trebuie să învăţăm să le setăm corect. Astfel de probleme apar şi în call-urile de la job-uri.
- Nu este un comportament care trebuie încurajat. Noi plătim acum bâlbăielile din sistemul educaţional. Este o idee creativă interesantă a unui puşti de 12-13 ani. În Nigeria există un proiect interesant de virtualizare a şcolii. Arată spectaculos din punct de vedere grafic. Totul e ca autorităţile să nu meargă pe drumul şpăgilor din IT, ci să acorde contractele celor mai bune companii.
Necunoscuți intră pe aplicația Zoom folosită de școli, întrerup orele online, înjură și strigă “V-a dat ride Clanul Leilor!”. Se întâmplă atât de des de când a început noul an în pandemie încât a devenit un fenomen alarmant.
Întreruperea orelor ținute pe Zoom a început prin primăvara. “Clanul Leilor” a fost înființat de un băiat de 12-13 ani pe nume Valentin. Pe canalul “Clanul Leilor” de pe platforma Discord erau 6.844 de membri miercuri la prânz, aproape 1.500 dintre ei fiind online.
Reporterul Libertatea a intrat pe canalul unde se organizează “clanul”. În decursul a mai puțin de două ore, puștii și-au dat zeci de linkuri de Zoom, pentru ore ținute online în diferite școli. După ce unul dintre ei trimite linkul la sesiunea de Zoom, câțiva încearcă să intre la ora respectivă, să facă un “ride”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro