51 de trenuri de metrou, a câte șase vagoane, au fost licitate în 2014-2015 de către Metrorex și atribuite gigantului spaniol CAF din Țara Bascilor.

DNA i-a prins pe directorii din Metrorex când ofereau reprezentanților români și spanioli ai Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) informații despre concurenți.

Stenogramele și datele din calculatoarele confiscate arată că cei din comisia Metrorex îi învățau pe șefii CAF și cum să răspundă la întrebările tehnice pe care tot ei le puneau!

Tot procesul de licitație a fost falsificat, însă toate capetele de acuzare au fost clasate, mai puțin ” permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității”.

La ora 15.30, la Adriana Nedelea LA FIX, liderul sindical de la METROREX, Ion Rădoi, explică, pentru cititorii Libertatea, tot ce știe despre licitația din 2014- 2015.

”Din păcate, nu știam pentru sindicatul nu participă în comisiile tehnice, dar pot să confirm că este un lucru rău pentru noi și pentru România pentru că din 26 ianuarie și până acum unul dintre trenuri este agățat pe niște pereți ai depoului Berceni, de 6,5 milioane de euro, și nu-l putem da jos pentru nu știm ce se întâmplă cu plafonul, riscă să se ducă cu totul”

”Iată cum dăm banii românilor pe licitații făcut epentr comisioane. Degeaba spun asta de mult timp, nu văd măsurile. Când facem asemenea gafe, nimeni nu vede.”

”Un soft greșit la acest CAF a aruncat un tren pe pereți.”

”Nu putem da 6,5 milioane pe un tren și să-l proiectăm pe pereți în perioada de probe și bine că nu s-a întâmplat în circulație”.

”Nu avem dreptul legal să facem și noi parte din comisie. Sigur nu s-ar fi întâmplat așța ceva. Pentru CAF a trebuit să modificăm peroanele.”

”Astra Arad funcționează de 40 de ani. Bombardier a apărut pe parcurs, iar CAF-ul sunt ultimele. Sunt nu doar patriot, dar din punct de vedere tehnic sunt în măsură să știu ce se întâmplă în metrou”.

”Metroul din Drumul Taberei trebuia din 2015 să funcționeze. Iată că dacă vom avea pe la mijlocul lui 2020 va fi încă bine, în condițiile în care Astaldi dă în judecată statul român și câștigă 110.000.000 euro pe care-i plătește statul. De ce nu se iau măsuri? Oficiul juridic și toți ceilalți din comisie trebuie să plătească și implicit cei de la nivel de minister”


Ce se întâmplă ACUM la Clubul Sportiv Petrolul Ploiești? Un control de la MTS e în plină desfășurare. Corina Ungureanu, fosta mare campioană la gimnastică, actuală antrenoare a clubului, vorbește la Adriana Nedelea LA FIX!

”Noi tot am urlat 10 de ani de zile, la fiecare ministru, cu această problemă. Soluția nu este o reabilitare a clădirii, ci este una nouă în care să ne mutăm. În altă sală să ne mutăm nu se poate. Nu se poate întrerupe activitatea nicio săptămână”

”Dotările, aparatura sunt în regulă. Problema e clădirea, sperăm într-o rezolvare. O să am niște discuții și să vedem la ce mod putem construi o nouă sală. Eu cunosc costurile unei săli pe o structură metalică”.

Iulian Bădescu, fost primar în Ploiești (2012-2015): ”În 2009 guvernul Boc a cedat primăriei clădirea și stadionul pentru modernizare. În 2012 stadionul era realizat de fostul primar Volosevici și mi s-a spus că secțiile sportive nu aveau unde să-și desfășoare activitatea. Intneționam să construim o clădire nouă pe structură metalică, de circa 800.000 euro. Lângă parcarea unde voiam să consturim clădirea mai este o arenă părăsită. Am vrut să iau și această clădire. Există o imobilitate la nivelul aparatului central. Dacă MTS cedează toate bazele către primării foarte multe din posturile din minister nu-și vor mai avea rostul”

”În 2012 mi s-a spus că este mai scump să modernizez clădirea veche decât să facă una nouă. Din 2015 procesul de degradarea al unei asemenea clădiri nu mai poate fi stopat.”

”După 2015, banii au fost duși în alte direcții. În niciun caz, nu ar fi fost mai bine să fie clădirea MTS. Ministerul nu poate plăti nici cheltuielile curente”.

”Vinpovat este ministerul pentru că nu cedează bazele și cluburile către autoritățile municipale. Dacă cedează Petrolul, Bacăul, Râmnicu-Vâlcea atunci aparatul MTS devine subțiat și o să devină secretariat de stat”.

”Primarul are puțină dreptate pentru că nu-i dă voie Curtea de Conturi să investească într-o clădire aflată pe un teren pe care nu-l deține”.


Vorbim despre cum românii din Spania crează o nouă limbă latină: rumanol! Lingvistul Kim Sc

 
 

Urmărește-ne pe Google News