”Este normal să dea acest interviu pentru presa rusă, pentru că fiecare răspunde acolo unde este arondat politic, iar dânsul răspunde întotdeauna comenzilor Moscovei”, a spus Teodor Mărieș.
Potrivit acestuia, ”națiunea română nu a reprezentat decât o trambulină politică” pentru Ion Iliescu, o situație ”care i-a asigurat o viață liniștită și fără griji de la început”.
Cu toate acestea, Ion Iliescu trebuie să-și facă griji pentru Dosarul Revoluției, consideră președintele Asociației 21 Decembrie 1989.
”Domnia sa nu doarme liniștit pentru că a fi pus sub acuzație pentru crimă împotriva umanității nu este o glumă”, a declarat Mărieș.
Acesta a spus și ce întrebare, retorică, i-ar pune lui Ion Iliescu: ”Dumneavoastră ați slujit vreodată națiunea română, de când v-ați născut și până azi?”.
Marius Mioc: ”Ion Iliescu nu vorbește nimic despre acuzațiile care i se aduc”
La emisiune a intervenit și Marius Mioc, scriitor și cercetător al evenimentelor de la Revoluție.
Acesta a spus, la Adriana Nedelea LA FIX, că Ion Iliescu ”nu prea vorbește despre Dosarul Revoluției, spune numai generalități, dar despre acuzațiile concrete care i se aduc nu vorbește nimic”.
”Evită să discute subiectul. A refuzat să dea declarații chiar și în fața procurorilor, își continuă această linie”, a declarat Mioc.
Ion Iliescu a renunțat la ieșirile publice în ultima vreme, dar, „pentru corespondentul TASS, Iliescu a făcut o excepție”, a scris Nikolai Morozov, cel care a realizat interviul.
Fostul președinte, în vârstă de 89 de ani, a spus că tot ce a făcut ”începând cu 22 decembrie 1989” a fost pentru ”noua România”, a recunoscut că s-a înstrăinat de PSD, care a devenit doar un ”instrument de putere” și consideră Dosarul Revoluției ”un set absurd de fapte”.
Ion Iliescu a fost președinte al României între 1990 – 1996 și 2000 – 2004.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro