Adriana Nedelea LA FIX, 30 septembrie

Numărul cazurilor de COVID-19 a depășit pentru prima dată 2.000, miercuri fiind anunțat un nou record al celor șapte luni de pandemie: 2.158 de infectări confirmate în ultimele 24 de ore.

Cele mai multe cazuri sunt în București – 405, respectiv aproape 20% din toate cazurile confirmate de marți până miercuri. Urmează județele Iași, cu 83 de cazuri noi, și Ilfov, unde sunt 77 de infectări confirmate în ultimele 24 de ore.

Numărul cazurilor de coronavirus a ajuns miercuri la 127.572, din care 102.476 sunt persoane care s-au vindecat.

33 de noi decese au fost anunțate în ultimele 24 de ore, numărul pacienților cu COVID-19 care au murit de la începutul pandemiei ajungând la 4.825.


Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, suspecți de infectare cu COVID. Ce vor face membrii PSD care s-au întâlnit la alegeri cu cei doi lideri

Suspecți de COVID-19 sunt și liderii PSD Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, după ce, înainte de alegeri, s-au întâlnit cu trei lideri PSD din Sălaj, care au fost confirmați ulterior cu coronavirus.

Președintele PSD s-a întâlnit duminică, în ziua alegerilor locale, cu mai mulți membri ai partidului, iar seara a făcut declarații de presă în curtea sediului PSD, după anunțarea rezultatelor exit poll-urilor, apoi a dat scurte interviuri pentru jurnaliști.

Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori
Recomandări
Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori

Senatorul PSD Lucian Romașcanu a declarat, în emisiune, că Marcel Ciolacu și Paul Stănescu nu au simptome de infectare cu COVID. Rezultatul testelor făcut de cei doi vor veni miercuri seară sau joi dimineață.

”Primul semnal va fi rezultatul testului lui Marcel Ciolacu. Într-un caz nefericit, și restul lumii care a fost în contact cu el va merge să se testeze”, a spus senatorul PSD Lucian Romașcanu.

El a precizat că Marcel Ciolacu și Paul Stănescu au respectat protocolul și au mers să se testeze imediat ce au aflat că liderii PSD din Sălaj cu care s-au întâlnit în urmă cu șase zile au coronavirus.

”Sper să fie bine și mâine să ne reunim”, a mai spus Romașcanu.

El a ținut să precizeze că la toate întâlnirile la care au participat, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu au respectat toate normele de siguranță.

”În principiu, nu ar trebui să fie o problemă, dar asta este etapa rea istorică pe care o parcurgem și oricine este în riscul de a fi contaminat, la un moment dat”, a adăugat Romașcanu.


”Cei mai dificili inamici politic sunt Trump și Biden”

Insulte, întreruperi, contre dure au caracterizat dezbaterea electorală Donald Trump și Joe Biden. Jurnaliștii au spus că a fost “un festival al insultelor”, “echivalentul unei bătăi cu mâncare, din care a câștigat cel care a rămas mai puțin acoperit de lături” și din care, în final, “cei care au pierdut sunt americanii”.

Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu
Recomandări
Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a spus într-un interviu pentru Libertatea că din această dezbatere nu a câștigat niciunul din cei doi candidați, pentru că sondajele arată că, din electoratul american, doar 3% și-au format o opinie în legătură cu cel pe care pe care vrea să îi voteze.

Ceea ce a rezultat a fost o dezbatere tensionată, divizare. Practic, cei doi contracandidați nu au identificat niciun punct comun, nicio abordare care să fie cât de cât apropiată în ceea ce privește marile probleme ale Americii.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe:

Cele șase teme care au fost pe agenda dezbaterii sunt: rezultatele candidaților în funcțiile oficiale pe care le-au avut, nominalizarea la Curtea Supremă, coronavirus, economia, situația rasială și violențele de acum câteva luni și integritatea alegerilor.

”La sfârșitul dezbaterii, niciuna dintre aceste teme nu a putut fi considerată clarificată”, a mai spus Diaconescu.

Dezbaterea a arătat că cei mai dificili inamici politic, atât în ceea ce îl privește pe Biden, cât și în cazul lui Trump, sunt ei înșiși.

Fostul ministru a adăugat că, în campaniile electorale, nu doar în SUA, ci și în alte state, întâlnirile față în față devin din ce în ce mai neinteresante și începe să se dezvolte o criză la nivelul comunicării politice.

Instalații de pom din comunism se vând pe internet cu sute de lei. „Chiar și în ochii tinerilor pot părea cool și unice” I Interviu
Recomandări
Instalații de pom din comunism se vând pe internet cu sute de lei. „Chiar și în ochii tinerilor pot părea cool și unice” I Interviu

În această perioadă, alegătorii sunt mai atenți la persoană decât la mesaj, situație care se întâlnește nu doar în SUA, ci și în alte locuri, susține Diaconescu.

”Dacă avem încredere în modul în care ne evaluăm reprezentanții, această încredere trebuie să se bazeze pe informații cât mai solide și verificate. Altfel, impactul emoțional al unor inginerii și strategii, superficialitatea unor informații, uneori induse de interese nu numai naționale, ci și din afară, poate fi unul foarte serios la nivelul a milioane de cetățeni”, a adăugat Diaconescu.

Este o infodemie care funcționează, uneori este întreținută, uneori este generată de noi înșine și va produce categoric efecte.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe:

Adriana Nedelea LA FIX, 29 septembrie

La două zile după închiderea urnelor, candidatul USR-PLUS la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, reclamă o tentativă de fraudă și vrea să sesizeze procurorii, iar primarul în funcție, Dan Tudorache, cere BEC renumărarea voturilor.

Polițiștii și procurorii au deschis deja un dosar penal, în care cercetează fapte pe care le-ar fi comis un candidat PSD la Consiliul Local Sector 1, prins luni cu 473 de procese verbale asupra sa.

Numărătoarea oficială a voturilor din Sectorul 1 nu s-a finalizat nici până acum, diferența dintre cei doi fiind de câteva procente în favoarea lui Clotilde Armand, potrivit BEC.

Președintele USR, Dan Barna, a vorbit în emisiune despre situația alegerilor din Sectorul 1.

Dan Barna a spus că Dan Tudorache „se adâncește în minciuni” și că „diferența este una de 1.000 de voturi”, iar „Clotilde Armand este primar” la Sectorul 1 din București.

PSD încerca, disperat, să contrafacă procese verbale. Mă aștept ca autoritățile să ducă această anchetă la bun sfârșit. Lucrurile nu pot rămâne așa. Nu putem accepta să se încerce manipularea rezultatul electoral precum în Rusia anilor 50, în vremea lui Stalin.

Dan Barna, președintele USR:

Barna a adăugat că bărbatul prins cu aproape 500 de procese verbale a pretins că sunt copii private, iar când situația a devenit ”prea groasă”, Dan Tudorache a venit cu un alt scenariu.

”Este evident o organizare de fraudare a alegerilor, nu e niciun dubiu. Practic, i-am prins. Este un sistem bine pus la punct prin care s-a încercat denaturarea votului”, a mai spus președintele USR.


1.470 de cazuri noi de coronavirus și 44 de decese în ultimele 24 de ore

1.470 de oameni au aflat de luni până marți că sunt infectați cu COVID-19, iar cei mai mulți dintre ei sunt din București – 291, potrivit ultimelor date anunțate de autorități.

Numărul pacienților aflați în stare gravă, în secțiile de Terapie Intensivă a scăzut de la 557 luni la 551 marți. Alți 7.527 de pacienți sunt internați în secțiile spitalelor COVID.

Numărul pacienților cu COVID-19 care au decedat de la începutul pandemiei se apropie de 4.800, în ultimele 24 de ore fiind anunțate 44 de noi decese.

100.636 din cei 125.4141 de oameni confirmați cu infecție cu COVID-19 în ultimele șapte luni s-au vindecat.


Un an și jumătate de la construirea singurului metru de autostradă din Moldova. Ștefan Mandachi: ”Nu s-a schimbat absolut nimic”

A construit simbolic singurul metru de autostradă din Moldova, a lansat protestul „România vrea autostrăzi”, iar #șîeu a devenit aproape un slogan pentru toți cei care ar vrea să circule pe autostrăzi.

La un an și jumătate de atunci, antreprenorul sucevean Ștefan Mandachi a spus în emisiune ce s-a schimbat de atunci și de ce a ales să facă un documentar-manifest cu și despre accidentele în care zeci de oameni au murit sau au fost răniți pe șosele.

Ștefan Mandachi spune că este crunt să vorbești cu familii
care și-au pierdut copiii în accidente rutiere. El spune că, din păcate, nu a găsit la aceste familii care au trăit șocuri greu de suportat reflexul de a încerca să găsească dreptate după ce i-au pierdut pe cei dragi.

Cred că aici mai este de lucru și revin la conștientizare, pentru că oamenii se resemnează foarte ușor, se împacă foarte ușor cu situația.

Ștefan Mandachi:

Cine este de vină pentru că au trecut 30 de ani și noi încă nu avem autostrăzi care să lege nordul de sudul țării și estul de vest?

”În primul rând noi, poporul român, suntem vinovați că nu avem drumuri, pentru că nu am fost suficient de inteligenți să ne alegem conducătorii care să ne facă aceste autostrăzi”, spune Ștefan Mandachi.

Ștefan Mandachi a stat de vorbă pentru documentarul manifest cu mai mulți politicieni, printre care Traian Băsescu, Adrian Năstase, Victor Ponta, Theodor Stolojan, Tudorel Toader, dar spune că nu poate face un clasament al politicienilor vinovați că nici după 30 de ani de la Revoluție, România nu are autostrăzi și adaugă anual zeci de morți și răniți pe drumuri înguste și aglomerate.

O spune în documentarul său fostul ministru al Justiției Tudorel Toader: ”Sunt mai mulți vinovați”.

Ce s-a schimbat într-un an și jumătate de când a construit pe terenul său din satul Cumpărătura, județul Suceava, un metru de autostradă, pentru a le arăta autorităților că se poate?

”Absolut nimic nu s-a schimbat din punct de vedere al intrastructurii din zona Moldovei. S-au schimbat doar nuanțele promisiunilor, acum nu ne mai promit autostrăzi până în 2026, ne promit până în 2027”, a răspuns Ștefan Mandachi.

Nu înțeleg cum oamenii au atât de multă răbdare. Cum sunt atât de răbdători când se întâmplă atâtea tragedii? Cum pot să rabde atât de ușor? Cum sunt atât de calmi câteodată când nu este nevoie de calmul nostru?

Ștefan Mandachi:

Ștefan Mandachi spune că va fi optimist că se vor construi autostrăzi abia atunci când va vedea șantierele. Și are un mesaj pentru politicieni:

Să pună mâna pe lopeți să și înceapă construcția efectivă de autostrăzi. Știu ce au de făcut.

Ștefan Mandachi:

Adriana Nedelea LA FIX, 28 septembrie

Alegerile locale s-au încheiat și rezultatele arată multe răsturnări de situații. PSD a pierdut aproximativ zece județe, cea mai spectaculoasă răsturnare fiind în Vrancea, județ roșu de peste 20 de ani, unde liberalul Cătălin Toma a încheiat supremația lui Marian Oprișan.

Răsturnări de situație sunt și la primăriile din Brașov și Timișoara, unde Allen Coliban l-a oprit pe George Scripcaru din drumul spre al cincilea mandat, iar candidatul USR-PLUS Dominic Fritz l-a învins pe Nicolae Robu.

Dominic Fritz a vorbit în emisiune despre victoria în alegeri la Timișoara.

  • O victorie uriașă pentru USR-PLUS, care ne bucură foarte mult. În toate întâlnirile pe stradă, foarte multă lume ne-a spus că ne votează și ne-am speriat să credem prea mult.
  • Eu nu am exclus să câștigăm la un scor foarte mare, dar ca om politic, te pregătești pentru orice rezultat,
  • Eu aduc peste 10 ani de experiență în administrația publică internațională și de diplomație la Timișoara.
  • Voința timișorenilor este foarte clară. Sunt un om care mereu a fost aproape de oameni. Am venit prima oară în România în 2003.
  • Nu am vorbit cu Nicolae Robu încă.
  • Încă nu mi-am depus jurământul, dar o să îmi construiesc echipa, o să definitivez planurile și voi comunica cu timișorenii.
  • Apeluri am sute, mesaje am mii.

Și viitorii primari Elena Lasconi, la Câmpulung Muscel (județul Argeș) și Allen Coliban, la Brașov, plus Cătălin Toma, viitor președinte al Consiliului Județean Vrancea, au vorbit în emisiune despre victoria în alegeri.

”Această victorie a câmpulungenilor arată că ne-am săturat de 30 de ani de minciuni, de incompetență, de corupție, de toate astea. Secretul este să iubești oameni, e foarte simplu”, a spus Elena Lasconi, candidatul USR-PLUS, care îl va înlocui pe Ioan Liviu Țâroiu, actualul primar și candidatul PSD pentru al doilea mandat.

Viitorul președinte al Consiliului Județean Vrancea, candidatul PNL Cătălin Toma, spune că l-a învins pe Marian Oprișan (PSD) în alegeri ”cu materialul clientului”.

”La Vrancea, de 20 de ani există un tip de administrație PSD plină de abuzuri și de presiuni. Această administrație și-a văzut valoarea ieri”, a explicat Cătălin Toma voturile în alegeri ale oamenilor din județ.

El s-a referit și la una dintre cele mai mari probleme ale județului, lipsa apei curente în mai multe localități.

”La acest moment, sunt localități care nu au apă potabilă, o cară cu acel vestit cub. Este inadmisibil să vorbim de o localitate care stă în buza Drumului European 85 și nu are conductă de apă curentă”, a mai spus Cătălin Toma.

Candidatul USR-PLUS la Primăria Brașov, cel care l-a detronat pe George Scripcaru, spune că a avut ”o campanie la firul ierbii”, care l-a adus foarte aproape de oameni, pentru că el crede că Brașovul merită mai mult.

”Mă bucur că am reușit să inspir acest gând și astfel am ajuns la rezultatul de astăzi”, a mai spus Allen Coliban.

El spune că va conduce Primăria Brașov în mpd transparent, că va lua decizii după consultări și că nu va mai lăsa oamenii să creadă că proiecte importante sunt hotărâte într-un birou.

Allen Coliban a mai spus că ieri, după anunțarea rezultatelor exit poll-urilor, l-a sunat George Scripcaru, dar că nu a apucat încă să îi răspundă, însă o va face astăzi, când avea în plan să îi transmită un mesaj de mulțumire.


Record de pacienți cu COVID-19 internați în stare gravă la ATI

Autoritățile au anunțat luni 1.271 de cazuri noi de coronavirus, confirmate după ce de duminică până luni au fost făcute doar peste 6.000 de teste, de două-trei ori mai puține față de zilele anterioare.

Cele mai multe cazuri noi sunt în București – 235, dar și în județul Iași a crescut alarmant numărul infectărilor, în ultimele 24 de ore fiind confirmate 172 de cazuri noi.

Alarmantă este și creșterea numărului pacienților cu COVID-19 internați în stare gravă la Terapie Intensivă. Dacă duminică erau 535 de pacienți la ATI, luni, numărul acestora a crescut la 557, o cifră record de la începutul pandemiei.

România are, la șapte luni de la prima infecție cu COVID-19 confirmată, 123.944 de cazuri de coronavirus și 4.748 decese.

Adriana Nedelea LA FIX, 25 septembrie

Acum o sută de ani, prezența la vot depășea 80%, iar în ultimii ani, abia dacă mai ajunge la 40%.

Antropologul Bogdan Iancu, profesor la SNSPA, a vorbit în emisiune despre cât de diferite sunt alegerile din ultimii ani față de cele la care prezența la vot era aproape de 100% și cu ce mesaje reușeau candidații să atragă o prezență mare la urne.

  • Există o neîncredere în clasa politică, care nu mai aduce oameni la vot decât în crize majore.
  • Pe de altă parte, momentul în care PNL și PSD au guvernat împreună a creat o criză majoră, o confuzie generală. Lumea a simțit atunci că povestea cu cei doi poli care se bat este contrafăcută.
  • Neîncredere în rândul alegătorilor a produs și lipsa investițiilor majore în spitale, școli și infrastructura de transport.

Avem lideri care trăiesc în bulele lor de Facebook, în bule autoreferențiale din care nu se mai dau jos și care nu mai fac nici micul efort de a se confrunta în campania electorală.

Antropologul Bogdan Iancu:
  • Pare că pentru oameni nu mai contează atât de mult alegerile locale.
  • În condițiile în care oamenii nu mai cred că politicienii mai pot rezolva lucruri și văd partidele ca un fel de interfață pentru intervenții private, este puțin probabil să mai fie interesați să participe la vot.
  • Cel mai probabil, la București și în câteva orașe mari – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara -, vom avea o participare mai mare, dar în restul localităților, nu.

Ideea participării la vot a fost complet trecută în irelevanță. Trăim un moment de mare criză, în care se tranșează accesul la resurse pentru următorii patru ani.

Antropologul Bogdan Iancu:
  • Politicienii au fost mai mult implicați în universul dezvoltării private și au abandonat interesul pentru comunitate.
  • Alegătorii au început să își vadă de viața lor, să își construiască orizontul păcătos de autonomie, în care lumea adună ca un hârciog în propria hrubă, dar nu mai este interesată de viața comunitară.
  • Nu avem încă un partid care să promită eliberarea spațiului public, care este privatizat și confiscat prin tot felul de metode.
  • Multă lume nici nu mai înțelege ce înseamnă bun gospodar pentru comunitate în haosul generalizat de privatizare a spațiului public. Mai degrabă se uită la detalii legate de prosperitate.
  • În București, există o fragilitate a infrastructurii, avem probleme cu apa caldă și nu numai, elemente care probabil vor face diferența.

Pentru clasa de mijloc din București, care a crescut ca număr foarte mult în ultimii ani, este crucială infrastructura și probabil asta va deveni moneda de schimb câștigătoare.

Antropologul Bogdan Iancu:

Vremea în ziua alegerilor locale

Meteorologii au avertizat că urmează trei zile de ploi și vijelii și au emis o atenționare cod portocaliu pentru 28 de județe și cod galben pentru București și 13 județe.

Alina Șerban, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie, a spus în emisiune că în acest weekend va fi o schimbare semnificativă a vremii, vineri noapte, în regiunile vestice, sâmbătă, în nord-est, centru, sud și zonele montane și în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jumătatea de est a țării.

”Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului de vor lua aspect de vijelie, căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp”, a precizat meteorologul.

Fenomenele de instabilitate atmosferică vor deveni mai intense sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, la munte, în Maramureș, Transilvania și local în Oltenia, Muntenia și Moldova.

”În aceste regiuni, vor fi intervale în care se vor semnala vijelii puternice, grindină, frecvente descărcări electrice, iar cantitățile de apă vor depăși 50-60 l/mp și izolat 70-90 l/mp”, a mai spus meteorologul Alina Șerban.

În acest weekend, va fi vânt în toată țara, cu rafale de 45-60 km/h, iar în zonele montane înalte, cu rafale care vor depăși 110 km/h.

Temperaturile vor scădea, sâmbătă, în jumătatea de vest a țării, unde maximele nu vor mai depăși 23-24 de grade Celsius, iar duminică, și în celelalte regiuni.

”În regiunile intracarpatice, vremea va deveni rece pentru această perioadă, cu maxime între 17 și 19 grade, în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania. În regiunile extracarpatice, temperaturile maxime vot fi între 20 și 25-26 de grade Celsius”, a precizat meteorologul ANM.


1.629 de cazuri noi de coronavirus și 42 decese în ultimele 24 de ore

Autoritățile au anunțat vineri 1.629 de cazuri noi de coronavirus, cele mai multe infectări în ultimele 24 de ore fiind confirmate în București – 210 și județele Bacău – 102 și Ilfov – 92.

România are, la șapte luni de la confirmarea primei infectări cu COVID-19, 119.683 de cazuri și 4.633 decese.

De joi până vineri au fost anunțate alte 42 decese din cauza COVID-19, 41 dintre pacienți având și alte boli la momentul infectării.

În spitale mai sunt 7.245 de pacienți cu COVID-19, din car 508 sunt internați la Terapie Intensivă.

Adriana Nedelea LA FIX, 24 septembrie

În 42 de ore se încheie campania electorală și alegerile locale, amânate cu trei luni din cauza pandemiei, intră în linie dreaptă. Peste trei zile vom ști cine va prelua administrarea județelor, orașelor și comunelor pentru următorii patru ani.

Sociologul Barbu Mateescu a vorbit în emisiune despre campania electorală în pandemie, prezență la vot, învinși și învingători la alegerile din 27 septembrie.

  • În majoritatea localităților, primarii în funcții au avantaje în menținerea mandatului.
  • Trăim o epocă a emoțiilor, vom vedea cât vor conta ele în alegerile locale din acest an.
  • Există o tendință naturală a votanților de a se concentra pe cele două opțiuni principale.
  • Nu văd un favorit în bătălia dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea.
  • Traian Băsescu are fani înfocați, care îl vor vota.
  • Gabriela Firea a fost în campanie mai dinamică și mai agresivă decât de obicei.
  • Campania din acest an a lui Nicușor Dan a fost mai articulată decât cele anterioare.

Cred că la alegerile locale din acest an, prezența la vot va fi mai mare.

Sociologul Barbu Mateescu:
  • Campaniile incitante au și componenta de emoție, de trezire a populației.
  • Cu cât orașul este mai mare, subestimăm mai mult importanța primărie.

În anumite localități, vine clipa judecății și oamenii vor spune prin vot ce simt.

Sociologul Barbu Mateescu:
  • În acest an, în toată Europa, oamenii au folosit alegerile pentru a transmite ce îi nemulțumește.
  • În votul pentru consiliile județene, este aproape cert că PNL are un avantaj față de PSD.

Peste 30 din cazurile noi de coronavirus, în București și trei județe

Numărul cazurilor noi de coronavirus a scăzut joi la 1.639, față de miercuri, când România a avut cele mai multe infectări confirmate în 24 de ore – 1.767.

Bucureștiul și trei județe au împreună peste 30% din cazurile noi. Din cele peste 1.600 de persoane care au aflat că sunt infectate cu noul coronavirus, 281 sunt din București, 83 sunt din Galați, 82 din Constanța și tot atâtea din Bacău.

Și numărul pacienților internați în secțiile de Terapie Intensivă a crescut de la 498 miercuri la 506 joi.

Numărul persoanelor cu COVID-19 care s-au vindecat se apropie de 95.000, respectiv peste 80% din cle 118.054 de cazuri confirmate de la începutul pandemiei în România.

Și numărul deceselor a crescut cu 41, ajungând la 4.591.


Școala online întreruptă de ”Clanul Leilor”. Cum pot fi securizate orele pe platforma Zoom

Mii de elevi împart linkurile cu orele ținute online de școli pe platforma Zoom. Cei care au la dispoziție conturile intră pe aplicația Zoom, întrerup orele online, înjură și strigă “V-a dat ride Clanul Leilor!”. Se întâmplă atât de des de când a început noul an în pandemie încât a devenit un fenomen alarmant.

Dragoș Stanca, expert în media digitală, a explicat în emisiune cum pot fi securizate lecţiile online desfăşurate pe platforma Zoom și ce trebuie să știe elevii și profesorii despre securitatea aplicațiilor.

Profesorii, obligați de pandemie să învețe rapid cum funcționează platformele de video streaming, nu au primit și recomandări de bun-simț, pe care Ministerul Educației ar fi trebuit să le dea, pentru a securiza aceste lecții, spune Dragoș Stanca.

”Link-urile nesecurizare nu trebuie împărțite pe WhatsApp. Există posibilitatea precreării de conturi și admiterii doar a anumitor conturi în lecții”, a explicat Stanca.

El a precizat că pe blogul Zoom există un articol de 7 minute cu sfaturi legate de cum se poate securiza un astfel de meeting.

Dragoș Stanca a subliniat că nu există o problemă de securitate a platformei Zoom versus Google Meet sau Microsoft Team.

”Este vorba doar despre modul în care cel care organizează meetingul pe respectiva platformă decide sau nu să activeze anumite filtre de securitate”, a explicat Stanca.

Dragoș Stanca spune că acum trebuie ca și autoritățile să găsească soluții printre nenumăratele inițiative din zona educațională care care încearcă să găsească soluția optimă pentru o educație la distanță cât mi bună.

”Totul este ca autoritățile să nu meargă după bătrâna regulă a șpăgilor din IT și din sistemul public și să dea aceste contracte de dezvoltare unei companii prietene, ci companiei care va veni cu cea mai bună soluție”, a adăugat Stanca.

Pentru a nu mai apărea situații cum este cea creată de ”Clanul Leilor”, devine evident că profesorii trebuie să învețe cum să securizeze o discuție pe o platformă, și asta trebuie să fie în educația tehnologică de bază.

”Dacă vom înțelege că este important ca tehnologia să fie înțeleasă de toată lumea, vom avea și progrese, dacă nu, ne vom frustra și peste un an, doi, trei”, a mai spus Dragoș Stanca.

Adriana Nedelea LA FIX, 23 septembrie

Un profesor de sport de la un liceu din Oradea face propagandă împotriva măștii de protecție anti-COVID în școli. S-a filmat pe el și pe elevii săi, în sala de clasă, cu măști de clovn, și a pledat pentru proteste față de purtarea măștilor de protecție și față de măsurile luate de autorități pentru limitarea răspândirii coronavirusului în școli. Inspectoratul școlar a început o anchetă în cazul profesorului Nelu Pop, de la Liceul cu Program Sportiv din Oradea, după ce filmarea a fost postată pe pagina de Facebook a acestuia

Sociologul Bogdan Voicu, de la Academia Română, a vorbit în emisiune despre gestul profesorului de a-i încuraja pe elevi să nu respecte regulile anti-COVID.

Bogdan Voicu spune că imaginile trebuie privite din trei perspective: normativă, personală și cauzală.

Din perspectivă normativă, profesorul a încălcat grosolan legile. Dacă filmarea este privită personal, ce face profesorul poate sau nu să rezoneze cu opinii altora, a explicat sociologul.

Mai important este să ne uităm la cauza care a dus la comportamentul său, unde s-ar putea să vedem rădăcina unor comportamente și atitudini pe care o să le vedem destul de frecvent în perioada următoare.

Sociologul Bogdan Voicu:

Astfel de atitudini trebuie să fie privite și în contextul situației din România, unde încrederea în instituții este foarte redusă și tendința este de neîncredere la orice inițiativă care vine din partea guvernamentală.

La acest context se adaugă oameni care sunt în stres fantastic de cel puțin 6-7 luni, de când a început pandemia să fie vizibilă

”Unii oameni au dezvoltat anxietăți, iar o parte merg spre depresii, își pierd controlul, au nevoie de prieteni, de familie. De aici, pot apărea acțiuni ale unor oameni care se plasează în afara legii și îndeamnă la nesupunere”, a mai spus sociologul.

El spune că, cel mai probabil, elevii au luat gestul profesorului ca pe o distracție, pentru că era o variație în viața lor de zi cu zi.

”Nu știu dacă mesajul a contat foarte mult pentru ei. Adolescenții sunt oameni care încep să aibă opinii foarte clare și foarte certe. Este greu de crezut că un profesor ar putea să îi influențeze, mai ales în contextul prestigiului foarte redus pe care meseria de profesor o are în România”, a adăugat Bogdan Voicu.

Despre gestul profesorului, sociologul spune că se plasează evident în afara legii.

Profesorul face lucrurile acestea pentru că este un om sub presiune, care nu mai rezistă la situația de fapt.

Sociologul Bogdan Voicu:

Ca să înțelegem gradul de pericol al mesajului transmis de profesor, în sala de clasă, folosindu-se de elevi, trebuie văzut dacă este doar un fapt izolat sau este o problemă la nivel de societate, susține sociologul.

Profesorul cheamă la anarhie, la nesupunere civilă. Problema este însă mai complicată, pentru că de fapt nu este un mesaj izolat, am văzut destul de mulți în ultima vreme care fac așa ceva, care plasează în spațiul public astfel de mesaje. În contextul mai multor astfel de voci, devine o problemă îngrijorătoare pentru societate.

Sociologul Bogdan Voicu:

Sociologul este de părere că inspectoratele școlare trebuie să fie ferme în a opri astfel de situații, dar, în același timp, trebuie să și înțeleagă din asta că pot apărea derapaje în școală în școală și să încerce să le prevină.

”Nu cred că pedeapsa în sine este suficientă, ci trebuie discutat, trebuie găsite programe prin care să fie sprijiniți profesorii să facă față stresului la care sunt supuși”, a mai spus Bogdan Voicu.

Sociologul a spus cum crede el că ar trebui să se comporte profesorii și elevii pentru a înțelege cu toții mai bine și a trece fără revolte peste epidemia care a afectat nu doar România, ci toate țările.

”Cadrele didactice trebuie să accepte că nu sunt modele pentru elevi, ci sunt acolo pentru a-i ajuta să se dezvolte personal. Asta nu înseamnă că elevii trebuie să facă ceva. Tot ce începe cu trebuie este deja desuet. Elevii sunt oameni și au liber arbitru. Ei trebuie încurajați să fie responsabili, să își asume deciziile, inclusiv aceea de a respecta legea”, a mai spus Voicu.

Sociologul a vorbit și despre cum a schimbat pandemia societatea românească, care a găsit-o ”fragilă”, fără mecanisme bine consolidate care ”să ne permită să facem față mai ușor acestei provocări”.

”Suntem totuși o societate care a trecut binișor peste provocare, nu ne-am destrămat, nu suntem în stradă bătându-ne între noi”, a spus Bogdan Voicu.

Sociologul a atenționat însă că va fi greu dacă va trebui să mai trecem încă un an prin provocările pandemiei de coronavirus.

”Deja văd în jurul meu mulți oameni care își pierd cumpătul, echilibrul, încep să nu mai aibă contactul cu realitatea pe care îl aveau cândva și iau decizii extrem de ciudate pentru viețile lor”, a explicat Bogdan Voicu.


Nou record de cazuri noi COVID

Autoritățile au anunțat miercuri 1.767 de cazuri noi de coronavirus, cele mai multe infectări confirmate în 24 de ore de la începutul pandemiei.

Numai în București au fost confirmate 301 cazuri noi, de peste trei ori mai mult decât infectările confirmat în județele Brașov, care a raportat 97 de cazuri noi, și Iași, cu 93 de cazuri noi.

Aproape 94.000 din cei 116.415 oameni care au fost confirmați cu COVID-19 din februarie s-au vindecat.

În spitale mai sunt 7.061 de pacienți cu COVID-19, dintre care 498 la ATI. Alte 8.917 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.959 se află în izolare instituționalizată.

Numărul deceselor a ajuns miercuri la 4.550, 47 dintre acestea fiind anunțate în ultimele 24 de ore, de autoritățile din București și 21 de județe: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Tulcea și Vâlcea.

Adriana Nedelea LA FIX, 22 septembrie

Aleșii locali se schimbă prin vot cu o întârziere de trei luni, din cauza pandemiei de coronavirus, care a adus și multe reguli noi în secțiile de votare.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică, a explicat în emisiune cum votăm duminică, ce reguli trebuie să respectăm în secțiile de vot, când și cum purtăm masca, dar și cum ajunge urna mobilă în spitale și la persoanele care au COVID și sunt în izolare la domiciliu.

Toți cetățenii care nu se pot deplasa la secția de votare, pe baza unor documente de la medicul de familie sau de la medicul specialist, pot solicita urna specială de la secția de votare cea mai apropiată sau la care sunt arondați, în situația persoanelor care se află la domiciliu, și cea mai apropiată la nivelul unităților spitalicești, cămine de bătrâni sau alte unități medicale.

Constantin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente:

Constantin Mitulețu-Buică a precizat că, pe baza cererii, urna va ajunge la alegători, la domiciliu sau la unitățile medicale spitalicești, în condiții de pandemie, cu protecție sanitară.

La nivelul domiciliului, membrii secției de votare se vor deplasa cu urna specială doar cu măști, mănuși și dezinfectanți, cetățeanul urmând să poarte mască și să-și dezinfecteze mâinile înainte de a efectua procesul de votare.

În cadrul unităților spitalicești, altele decât cele de COVID, se vor respecta regulile la nivelul fiecărei unități medicale.

Din discuțiile avute cu Ministerul Sănătății și cu Institutul Național de Sănătate Publică, este necesară protecție suplimentară doar în secțiile de COVID ATI. Acolo va fi necesară purtarea suplimentară a combinezonului.

“Cererea poate fi depusă și la biroul de circumscripție la care este arondată secția de votare în cauză. Aceasta este transmisă președintelui secției de votare sâmbătă seară, între orele 18.00-20.00, astfel încât cetățeanul să primească acasă, în timpul zilei de duminică, urna mobilă, să-și exercite dreptul la vot la domiciliu, în situația menționată anterior, alte afecțiuni medicale, cât și de cele carantinate sau izolate la domiciliu din această pandemie de COVID”, a adăugat Constantin Mitulețu-Buică.

Persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19, aflate acasă, sau care sunt suspecte de infectare cu virusul pot depune cererea și documentele justificative “pe adresa de e-mail a biroului de circumscripție.

Toate birourile de circumscripție au adresă de e-mail pusă la dispoziție de Autoritatea Electorală Permanentă. Aceste informații se află pe site-ul Biroului Electoral Central, la secțiunea CONTACT. Acolo, fiecare circumscripție comunală, orășenească, municipală au date de contact: mail și număr de telefon, a precizat Constantin Mitulețu-Buică.


Bucureștiul are de peste două ori mai puține infectări în ultimele 24 de ore față de luni

Autoritățile au anunțat marți 1.059 cazuri noi de coronavirus și alți 45 de pacienți cu COVID-19 decedați.

Bucureștiul are în continuare cele mai multe cazuri noi de coronavirus, dar față de luni, când au fost anunțate 228 infectări noi, marți, numărul persoanelor confirmate a scăzut la 99. După Capitală, cele mai multe cazuri de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore sunt în județele Suceava – 60 și Iași – 57.

De luni până marți a crescut cu peste 30 numărul pacienților internați în secțiile de Terapie Intensivă. Dacă luni, numărul persoanelor de la ATI era 464, marți, numărul a ajuns la 496.

România are, la șapte luni de la începutul pandemiei, 114.648 de cazuri de coronavirus și 4.503 decese. Peste 80% (92.169) dintre persoanele confirmate cu infecție cu COVID-19 s-au vindecat.


”Suntem în același prim val pandemic”

Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a vorbit în emisiune despre îngrijorările pentru creșterea alarmantă a cazurilor COVID în Europa după relaxarea măsurilor luate în pandemie.

”România, în momentul de față, stă mult mai bine decât alte țări din Europa. Spania este într-o situație critică, a înregistrat foarte multe cazuri noi în ultimele zile. Germania este și ea pe o pantă ascendentă,
Franţa înregistrează 5.000 şi ceva de cazuri”, a spus Adrian Streinu-Cercel.

Deși se vorbește de mult timp de un al doilea val al pandemiei, Adrian Streinu-Cercel spune că, în momentul de față, suntem în același prim val pandemic.

”Nu suntem nici în al doilea, nici în al treilea val, este unul și același”, a mai spus medicul.

Nu aș spune că acesta este un moment în care ar trebui să stăm acasă, ci să este un moment în care lumea trebuie să înțeleagă cât se poate de clar că trebuie să poarte mască, care să acopere și nasul, și gura.

Adriana Nedelea LA FIX, 21 septembrie

Au mai rămas doar șase zile până când trebuie să alegem primarii, consiliile locale, consiliile județene și președinții acestora, care vor conduce administrațiile din București și cele 41 de județe pentru următorii 4 ani.

Alegerile din acest an au loc mai târziu cu 3 luni, din cauza pandemiei. Și campania electorală din acest an a fost altfel decât la alegerile trecute.

Dumitru Borțun, profesor universitar la SNSPA, specialist în comunicare politică, vorbește în emisiune despre alegerile locale în pandemie, candidați, lupta electorală și prezența la vot pe 27 septembrie.

„Are loc de la un ciclu electoral la altul o degradare a conținutului a proiectului de societate propus de candidați. Este vorba de un discurs electoral diluat în care se vorbește la nivelul dezideratelor. Din păcate nu vor ieși la vot. În condițiile date tinerii nu vor veni, ei și asa vin  din ce în ce mai puțini pentru că nu-și găsesc așteptările și speranțele în mesajele candidațiilor.Cei în vârstă nu vor veni la vot de frica infectării cu noul coronavirus. Deci această combinație între lipsă de protecte și pandemia, va creea un absenteism major. O să fie o prezență cu mult mai mică față de anii trecuți”, a explicat Dumitru Borțun, specialist în comunicare politică.

Acesta a vorbit și despre cursa pentru Primăria Capitalei și a explicat că intrarea în cursă a lui Traian Băsescu îi va smulge un număr mare de voturi lui Nicușor Dan.

Adriana Nedelea LA FIX, 18 septembrie

România are cea mai mare rată a mortalității COVID-19 din Uniunea Europeană: 3,1 la 100.000 de locuitori.

Aproape 450 de pacienți cu COVID-19 sunt internați vineri în secțiile de Terapie Intensivă.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, unde sunt internați pacienți cu COVID infectați și cu germeni intraspitalicești, a spus în emisiune care sunt riscurile asocierii celor două infecții.

  • Despre o posibilă legătură între numărul mare al deceselor din cauza COVID-19 și infecțiile nosocomiale: Aș face o legătură între severitatea cazurilor și această formă de infecție critică CoV2, care duce la o rată de mortalitate foarte crescută, observată inclusiv în statisticile Institutului ”Marius Nasta”.
  • Infecțiile asociate actului medical trebuie să fie extrem de atent monitorizate și raportarea să fie corectă și transparentă.
  • Trebuie să acționăm în momentul în care pacientul se internează sau când observăm că starea lui se deteriorează, se modifică în sens negativ. Actul medical trebuie să urmeze nevoia pacientului.
  • Infecțiile nosocomiale sunt o condiție prezentă, din păcate, în spitalele din toată lumea, dar nu putem spune că putem gestiona corect un act medical dacă nu le monitorizăm.
  • Eu ies de fiecare dată să spun și vorbesc foarte sincer de prezența infecțiilor nosocomiale.
  • Raportările sunt trimise, conform legii, către DSP, dar le pot face și public, pentru că ele sunt atent monitorizate, după focarul extrem de delicat din 2019 de la „Marius Nasta”. Am luat atunci măsuri serioase, am cerut sprijinul OMS, pentru a avea o evaluare cât mai eficientă a riscului de infecții asociate actului medical.
  • Anul trecut, au fost 54 de infecții asociate actului medical la Institutul ”Marius Nasta”.
  • Anul acesta, în primele șase luni, vorbim de 38 de infecții asociate asistenței medicale, dintre care 10 sunt de la colegii noștri care s-au infectat în secția COVID.

Ce nu trebuie să uităm când vorbim de COVID este faptul că acești pacienți care fac forme critice, în marea majoritate, au avut spitalizări pentru comorbiditățile pe care le au.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”:
  • Săptămâna trecută, am oprit internările în Terapie Intensivă COVID. Acum, s-au terminat procedurile de dezinfecție, de curățenie și de azi Terapia este disponibilă pentru pacienții ATI COVID
  • Se pare că urcăm spre zona de 2.000 de cazuri zilnice, ceea ce va aduce aglomerarea secțiilor de COVID din spitale și lucrul acesta nu sună bine pentru viitor.

48 decese de COVID-19 anunțate în ultimele 24 de ore, dublu față de media din ultimele șase luni

Numărul pacienților cu COVID-19 care au murit din 22 martie, când a fost anunțat primul deces din cauza coronavirusului, a ajuns vineri 18 septembrie la 4.360.

În cele șase luni au murit, în medie, 24 de persoane infectate cu COVID-19, jumătate din numărul deceselor noi anunțate vineri.

1.527 de persoane au primit confirmarea de joi până vineri că au coronavirus.

Cele mai multe cazuri noi sunt în București -171, Iași – 91 și Dolj – 77.

Numărul total al cazurilor de coronavirus confirmate în România, din 26 februarie, când a fost anunțată prima infecție, a ajuns la 110.217.

Peste 80% din pacienții cu COVID-19 s-au vindecat. Potrivit datelor anunțate vineri de autorități, 88.235 de persoane sunt vindecate, număr dublu față de cel anunțat la începutul acestei săptămâni. Grupul de Comunicare Strategică explică această dublare în doar patru zile prin ”revizuirea și actualizarea datelor de către Ministerul Sănătații și CNCCI”.

Adriana Nedelea LA FIX, 17 septembrie

Părinții continua să facă sesizări privind neregulile școlii online. Unii părinți reclamă că sunt probleme de conectare la platformele unde se pot face ore online sau că nu toți elevii au conturi. Alții spun că, deși tehnologia funcționează, profesorii refuză să pornească laptopul și camera video când predau pentru jumătatea de clasă care vine la școală – elevii rămași acasă neavând, prin urmare, acces la ore.

Lectorul universitar Anamaria Nicola, fost decan al Facultății de Jurnalism din București, vrea să dea în judecată școala în care învață copiii ei, pentru că, spune ea, le încalcă elevilor dreptul la învățare fără discriminare și nu asigură egalitate de asigurării șanse, prevăzute de legislație.

Anamaria Nicola a explicat în emisiune cum au loc orele în școala în care învață copiii ei.

„Eu vreau să dau în judecată școala copiilor mei pentru că încalcă în mod conștient legislația. Încalcă în mod conștient, flagrant și cu rea-voință articolul 3 din Metodologia-cadru din 10/09/2020”, a spus Anamaria Nicola.

Ea a afirmat că nu vrea să își mute copiii la altă școală și nici nu vrea să se lupte cu fiecare diriginte sau cu directorul școlii pentru drepturi pe care ei sunt obligați să le asigure copiilor.

Problema nu e a copiilor mei, problema este că școala românească își bate joc de jumătate dintre copii.

Anamaria Nicola, fost decan al Facultății de Jurnalism:

Mai mult, spune Anamaria Nicola, școala mai și respinge orice propunere de ajutor din partea părinților, orice încercare de a mișca sistemul.

Eu una nu vreau să mă mai lupt cu ei. O fac de șapte ani. N-am obținut decât faptul că am sădit în mintea copiilor mei neputințele și neîncrederea în sistem. De acum, nu vreau decât atât: să-i dau în judecată pentru că își bat joc de copii.

Anamaria Nicola, fost decan al Facultății de Jurnalism:

25% din cazurile noi de coronavirus sunt în București, Iași și Vâlcea

1.679 de persoane au aflat de miercuri până joi că au coronavirus. 25% din infectările confirmate în ultimele 24 de ore sunt doar în București (244) și județele Iași (110) și Vâlcea (83).

Numărul persoanelor confirmate cu coronavirus de la începutul pandemiei a ajuns la 108.690, din care 4.312 (aproape 4%) au murit, cele mai multe pentru că aveau și alte boli la momentul infectării cu COVID-19.

În spitale mai sunt 6.960 de pacienți, din care 460 în stare gravă, internați la Terapie Intensivă.

La nivel mondial, numărul cazurilor de coronavirus a depășit 30 de milioane, peste jumătate din numărul celor infectați fiind în SUA (6.828.301), India (5.122.846) și Brazilia (4.421.686).

Cele trei state au împreună aproape 45% din numărul persoanelor decedate din cauza COVID-19 la nivel mondial, care joi a depășit 945.000.

Peste 70% din persoanele care s-au infectat cu SARS-CoV2 s-au vindecat, numărul total fiind aproape de 22 de milioane.


Anchetă penală în cazul primarului care și-a pedepsit fiica și a filmat-o dezbrăcată. Protecția Copilului verifică dacă fata este în siguranță în familie

Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, a anunțat în emisiune că în cazul primarului din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, au fost sesizate organele de cercetare penală, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni care aduc atingere drepturilor copilului.

”Pot exista repercusiuni de natură penală, dacă faptele săvârșite se confirmă și imaginile sunt dovedite a fi reale. Se face o anchetă cu privire la situația familiei. Sancțiunile vor fi de natură penală”, a spus Mădălina Turza.

Președintele ANDPDCA a mai spus că a cerut Direcției pentru Protecția Copilului Bistrița-Năsăud să verifice securitatea copilului în familie.

”Dacă în urma anchetei DGASPC se va constata că există un risc iminent asupra sănătății și integrității copilului, se va dispune o măsură de protecție”, a mai spus Turza.

Nu există niciun fel de scuză, niciun părinte din țară și din lume nu are dreptul să își trateze astfel copilul. Acesta este un tratament inuman și degradant.

Mădălina Turza, președintele ANDPDCA:

Primarul Traian Ogâgău: „Nu este moarte de om. Este greșit că am trimis video cuiva, asta da”

Primarul din Sângeorz Băi, Traian Ogâgău, a reacționat în emisiune, după ce în spațiul public a apărut înregistrarea video în care își umilea fiica.

Pot să zic că îmi pare rău, dar dacă ați văzut filmulețul, nu este moarte de om. Nu am dezbrăcat-o pe fată intenționat, era ieșită din duș.

Traian Ogâgău, primarul din Sângiorz-Băi:

Întrebat dacă a greșit că și-a umilit fiica drept pedeapsă și a filmat-o dezbrăcată și îngenuncheată, Traian Ogâgău răspunde: „Este greșit că am trimis video cuiva, asta, da. În rest, este problema noastră, din interiorul familiei”.

Primarul, care candidează pentru al doilea mandat la alegerile locale din 27 septembrie, dă vina pe PSD pentru că a ajuns filmulețul în spațiul public.

„Eu nu știu dacă există vreun părinte care să nu își certe copiii sau să nu strige la ei sau să nu îi pună la colț. Sigur, nu este o scuză. Eu am făcut acest filmuleț numai pentru familie. Cum a ajuns la domnul Suciu (candidatul PSD la primăria Sângeorz-Băi n.r.) și la domnul Radu Moldovan (președintele CJ Bistrița Năsăud – n.r.), v-aș ruga să îi întrebați pe dânșii”, a mai spus Traian Ogâgău.

Adriana Nedelea LA FIX, 16 septembrie

Miercuri este ziua unui nou record de cazuri noi de coronavirus de la începutul pandemiei: 1.713 de infecții confirmate în ultimele 24 de ore.

Cele mai multe cazuri noi sunt în București – 211, Cluj – 99 și Suceava – 91.

De marți până miercuri, un singur județ nu a avut niciun caz confirmat de COVID-19: Ialomița.

Numărul cazurilor de coronavirus în România a depășit 107.000 și 4.285 de pacienți au murit în urma infectării cu COVID-19, majoritatea având și alte boli.

În spitale sunt 6.854 de pacienți cu COVID-19, dintre cre 471 sunt la Terapie Intensivă. Alte 11.164 de  persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.782 se află în izolare instituționalizată.


Școala a început de trei zile, online și la clasă, și deja au apărut primele semnale că orele de curs nu sunt tocmai ce trebuie. Mulți părinți reclamă că elevii nu se pot conecta pentru a face ore online sau că, deși există platforme pe care se pot face cursuri, unii profesori nu vor să le acceseze și preferă să lucreze doar cu copiii care vin la clasă.

Mama unui elev a povestit în emisiune că la școala copilului ei, din Sectorul 1 al Bucureștiului, sunt profesori care refuză să predea online, să pornească după începerea orei camerele video pentru a vedea și elevii care fac orele de acasă.

Răspunsurile pentru părinți au venit de la Roxana Cercel, inspector la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, care a spus, indirect, că profesorii care refuză să predea și online nu pot fi obligați și nici sancționați.

Ce ar putea păți un profesor care refuză să predea și pentru copiii care nu pot veni la școală și trebuie să învețe de acasă pentru că așa au decis școala, inspectoratul și autoritățile sanitare?

”Inspectoratul școlar intervine punctual în astfel de situații, prin discuții cu conducerile școlilor și încearcă să vină în sprijinul lor, să consilieze profesorii care refuză și să îi determine să îi învețe și pe copiii care stau acasă”, a răspuns Roxana Cercel.

Se tem profesorii că se expun când predau online?

”Învățarea online presupune și această expunere a profesorului. Totodată, învățare online înseamnă și că pot încărca teme de lucru pentru elevi pe platformele de susținere, unde nu e vorba de evidentă expunere, iar copilul să își preia de acolo informațiile”, a mai spus inspectorul școlar.

Scenariul hibrid nu presupune că profesorul le predă elevilor din clasă, dar simultan colegii acestora care învață de acasă pot urmări online lecția?

”Așa este, așa ar trebui să se înțeleagă”, a răspuns Roxana Cercel.

Unii părinți au întrebat dacă profesorul care refuză să intre online își ia salariul întreg, deși el predă doar pentru jumătate dintre elevi.

”Își ia salariul pentru că el face jumătate de lecție cu cei din clasă”, a fost răspunsul inspectorul școlar.

”Inspectoratul școlar și conducerea unității de învățământ au obligația să intervină punctual acolo unde sunt cazuri de profesori care au tot ce le trebuie să ducă și partea de online pentru copiii care învață de acasă, însă refuză din motive independente de noi să facă acest lucru”, a explicat inspectorul școlar.

Întrebată ce le-ar transmite profesorilor care refuză să predea și online, inspectorul școlar a răspuns:

”Îi rog să înțeleagă că trecem printr-un moment inedit, că toți parcurgem momente care nu au precedent, că trebuie să ne adaptăm și să conducem actul de învățare pentru toți copiii, atât pentru cei care se află în clasă, cât și pentru cei care continuă învățarea de acasă. Să treacă dincolo de aceste privări pe care le vedem, în sensul că nu dorim să avem expunere”.

Adriana Nedelea LA FIX, 15 septembrie

Numărul cazurilor noi de coronavirus a depășit din nou 1.000. Marți, autoritățile au anunțat că 1.111 persoane au fost confirmate cu infecție SARS-CoV2 în ultimele 24 de ore.

Cele mai multe cazuri noi sunt în București – 214, Ilfov și Suceava – câte 53 și Cluj – 49.

Numărul deceselor anunțate în ultimele 24 de ore este mai mult decât dublu față de cel transmis de autorități în bilanțul de luni. Marți au fost anunțate 51 de noi decese din cauza COVID-19, față de 22 luni.

În aproape șapte luni de la primul caz de coronavirus confirmat în România, numărul persoanelor infectate a ajuns la 105.298, iar al deceselor la 4.236.

La nivel mondial, numărul cazurilor de coronavirus se apropie de 30 de milioane. Peste 21 de milioane dintre cei infectați s-au vindecat, iar numărul deceselor se apropie de un milion.

Psihiatru: ”Depresiile, anxietățile sunt în creștere din cauza incertitudinilor din pandemie”

Mărturiile părinților din toată lumea, la redeschiderea școlilor, arată cât de scump plătim fiecare lună în care rămânem rupți unii de alții. Fără să învinovățească autoritățile sau școlile, părinții constată că, pentru copii, școala online nu face decât să crească dependența lor de ecrane și frustrarea de a nu putea interacționa cu oamenii.

Medicul psihiatru Eduard Moțoescu, de la Spitalul de Psihiatrie ”Alexandru Obregia” din București, a vorbit în emisiune despre efectele asupra elevilor, și în special a celor din clasele primare, a multelor ore petrecute zilnic în fața ecranelor de calculator sau laptop, pentru cursurile online, o premieră pentru România, din cauza pandemiei de coronavirus.

”Riscurile școlii exclusiv online sunt că pot să provoace o frustrare mare din partea copiilor și a părinților. Tehnologia nu poate suplini contactul interuman direct. De aceea, apar foarte multe răbufniri, multe frustrări”, a spus medicul.

El s-a referit la oamenii care au ieșit să protesteze în stradă, în Germania, față de regulile anti-COVID.

”Nu sunt capriciile unor guvernați, cu când ne izolăm mai bine, cu atât suntem mai în siguranță. Este însă mai greu de înțeles, iar frustrarea este evidentă și în creștere”, a spus Moțoescu.

Medicul a vorbit și despre efectele interacțiunilor limitate prin cursurile online asupra copiilor.

”Este o limitare foarte importantă pentru copii. Pentru unii copii, se poate potrivi, dar sunt foarte puțini. Sunt foarte multe aspecte care lipsesc din acest suspans al vieții de școlar. Paradoxal, copiii tânjesc să meargă la școală, să se vadă cu colegii, cu profesorii. Ăsta este un beneficiu al acestei situații”, a explicat medicul psihiatru.

Copiii sunt mai vulnerabili la depresie și anxietate. Sper că situația asta să nu mai dureze foarte mult. Tensiune este mare, în creștere. Cazurile de anxietate, de depresie sunt mult mai multe acum decât media zilnică de acum câteva luni la consultațiile medicale.

Eduard Moțoescu, medic psihiatru la Spitalul ”Alexandru Obregia”:

Important de semnalat este și faptul că, spune medicul, copiii nu sunt obișnuiți să vadă oameni mascați.

”Fața are un rol foarte important în comunicarea non-verbală. Carențele astea crează depresie și anxietate”, a spus Moțoescu.

”Le recomand părinților să încerce să suplinească prin comunicarea cu copiii lor ceea ce școala nu mai poate face. Să fie mai preocupați de ei, să fie aproape și psihic”, a conchis medicul.


Magistrala de metrou din Drumul Taberei are o capacitate de 50.000 de călători pe oră

Metroul din Drumul Taberei a fost deschis marți 15 septembrie, după aproape 9 ani de lucrări și amânări. Lucrările la Magistrala 5 de metrou din Drumul Taberei au început în 2012 și s-au oprit brusc un an mai târziu, din cauză că au fost tăiate fondurile alocate acestui proiect. 17 miniștri ai Transporturilor și 8 directori Metrorex au avut pe birou proiectul metroului din Drumul Taberei în cei opt ani de lucrări și toți au anunțat date de finalizare a lucrărilor care au fost repetat amânate.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a dat în emisiune detalii despre noua magistrală de metrou, anunțată ca cea mai măreață realizare a Metrorex de după Revoluție.

Trenurile de metrou de le magistrala M5 Eroilor – Drumul Taberei vor circula la un interval de 6 minute pe rețeaua principală și 12 minute în capetele de linie Râul Doamnei și Valea Ialomiței.

”Există posibilitatea ca, odată achiziționate noile rame de metrou, pentru care sunt în derulare proceduri de achiziție, să se circule la un interval de 90 de secunde”, a precizat Scrioșteanu.

El a mai anunțat că instalațiile tehnice de pe Magistrala 5 permit o circulație mult mai densă față de celelalte rețele de la metrou, având o capacitate de 50.000 de călători pe oră.

Odată cu achiziția trenurilor care urmează să circule pe M5, se poate trece pe circulație fără conductor. Sistemul este așa de performant că trenurile pot să circule singure pe această magistrală.

Ionel Scrioșteanu a explicat și de ce a întârziat foarte mult finalizarea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei, anunțată inițial pentru 2015 și amânată ulterior atât de mult încât deschiderea Magistralei 5 a ajuns subiect de glume și bancuri.

”Glumele și bancurile au avut un fundament și un adevăr, pentru că a durat mult prea mult această magistrală. Anularea finanțărilor din 2013-2014 a condus la o procedură groaie cu constructorul, care nu și-a mai încasat banii și au început tot felul de meciuri între Metrorex și constructori”, a spus secretarul de stat.

Gheorghe Udriște, cel care a pornit proiectul Magistralei 5 în 2011, când era la conducerea Metrorex, a spus de ce crede el că au durat lucrările trei ori mai mult decât era estimat în momentul în care s-a săpat prima dată pentru metroul din Drumul Taberei.

”Incompetența, combinată cu rea-voință și intervenția politicului acolo unde lucrurile mergeau bine, pentru că totul mergea bine”, a susținut Udriște.

Vinovați pentru întârzierea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei ar fi, spune Gheorghe Udriște, cel puțin doi miniștri ai Transporturilor, care au transferat din banii alocați proiectului.

În 2012, la conducerea Ministerului Transporturilor a venit un ministru liberal, Silaghi, care a transferat din fondurile alocate metroului o sumă însemnată către Compania Națională de Drumuri. Practic, era tot ce avea de cheltuit metroul în acel an. Capacul l-a pus ulterior ministrul Fenechiu, sub comanda sau sub înaltul patronaj al premierului Ponta.

Gheorghe Udriște, fost director al Metrorex:

Gheorghe Udriște a spus că regretă că nu a fost invitat la inaugurarea magistralei de metrou din Drumul Taberei și pentru acest moment are ”un sentiment amar”.

”Îmi pare rău, aș fi vrut să fiu martor, pentru că din 1979 nu mi-a lipsit nicio punere în funcțiune a metroului”, a mai spus Udriște.

Adriana Nedelea LA FIX, 14 septembrie

Ultimele cifre anunțate de autorități arată că 692 de persoane au fost confirmate cu infecție cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, când au fost făcute doar 7.331 de teste, de trei ori mai puțin față de zilele anterioare.

Un sfert dintre cazurile noi de coronavirus sunt în București, în 24 de ore fiind confirmate 168 de noi infectări. Urmează județele Iași, cu 41 de cazuri noi și Vâlcea, unde în ultimele 24 de ore au fost confirmate 37 de cazuri noi

Cinci județe nu au niciun caz nou confirmat de duminică până luni: Bihor, Botoșani, Covasna, Ialomița și Sălaj.

Numărul cazurilor de coronavirus se apropie de 105.000 de la prima infecție confirmată în România, pe 26 februarie.

Autoritățile au anunțat 22 de noi decese, numărul total al pacienților cu COVID-19 ajungând la 4.185.

În spitale mai sunt acum 7.134 de pacienți cu COVID-19, dintre care 456 sunt în stare gravă, internați la Terapie Intensivă.

____________________________________________________________________

Cum a fost începutul de an la școli cu scenariu galben și scenariu roșu

Școala în pandemie a început luni, după șase luni în care elevii nu au mai mers la clase. Aproape 100.000 de elevi vor continua însă să învețe de acasă, fiind în scenariul 3 (roșu) la începutul noului an școlar.

În 12.423 de şcoli, elevii merg fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 este scenariul hibrid de învăţare (jumătate online și jumătate de acasă), iar în alte 262 de şcoli, elevii vor învăţa exclusiv online.

La Liceul Teoretic ”Dante Alighieri” și la Colegiul Național ”Ion Neculce” din București, ambele din București, școala a început în scenariul mixt.

Directoarele celor două licee, Maria Dan și Cătălina Olaru, au spus în emisiune cum vor învăța elevii și ce măsuri s-au luat.

Constantin Țâru, directorul Școlii Gimnaziale din comuna Bivolari, județul Iași, care nu s-a deschis de luni, pentru că școala este în scenariul roșu și deocamdată toți elevii învață online, a explicat de ce s-a ales această variantă de începere a noului an școlar.

”Toate școlile din comună sunt pregătite, am schimbat mobilierul, am pregătit clasele pentru distanțarea de un metru, toate sunt igienizate și își așteaptă copiii. Problema este că în comună este un cămin de bătrâni unde au fost confirmate cazuri de COVID. Din această cauză s-a luat hotărârea să fie suspendate cursurile din comuna Bivolari”, a spus directorul Constantin Țâru.

El a precizat că primarul comunei i-a spus că de lunea viitoare vor fi reluate cursurile în clase sau în scenariul galben, jumătate online și jumătate la școală.

_______________________________________________________________________

Nelu Tătaru: „Dacă nu se respectă regulile, o să avem 2.000 de cazuri de la o zi la alta”

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a spus, într-un interviu pentru Libertatea, în prima zi a noului an școlar, care crește riscul răspândiri virusului, că autoritățile iau în calcul un scenariu pesimist în care numărul cazurilor noi de COVID-19 ar putea ajunge la 2.000 pe zi, dar că această situație poate fi gestionată.

”Dacă respectăm toți regulile, putem să rămânem la acel platou de 1.500, dacă nu, putem vedea o creștere spre 2.000 de cazuri de la o zi la alta”, a afirmat ministrul.

Nelu Tătaru a explicat și cum sunt afectați copiii de infecția cu COVID-19.

”între 0 și 19 ani, rămâne un procent de 6%, estimările pe care le făceam la început au rămas aceleași. Într-adevăr, patologia la copil este asimptomatică. Acum o săptămână, aveam acel studiu făcut în care eram în jur de 85.000-86.000 de români infectați, din aceștia 5.000 erau între 0-19 ani. Din aceștia, între 0 și 9 ani erau 1.978, între 10-19 ani erau 3.127”, a mai spus ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru, despre decizia ministrului Educației de a fi și diriginte la clasa a V-a

Întrebat cum comentează decizia ministrului Monica Anisie de a fi și diriginte la clasa a V-a și dacă aceasta poate fi interpretată ca o posibilă înlocuire de la conducerea Ministerului Educației, Nelu Tătaru a spus că nu a auzit să fie discuții legate de o remaniere guvernamentală.

“Și eu am dorința să revin să operez, dar sunt ministru al sănătății și e o problemă destul de importantă această pandemie încât să avem acordată toată atenția în acest moment”, a spus Nelu Tătaru.

Cum a fost prima zi de școală pentru copilul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății a spus în emisiune, și cum a fost prima zi de școală pentru băiatul lui de 10 ani, care învață într-o școală cu scenariu hibrid.

”Este un copil ascultător și cred că suferința tatălui în această perioadă l-a făcut să înțeleagă altfel sau poate mai bine ca ceilalți copii ce înseamnă această pandemie și ce înseamnă un moment de începere a unei școli, în care se crează aglomerații și în care elevii se bucură că se revăd”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.

Adriana Nedelea LA FIX, 11 septembrie

România a depășit pragul de 100.000 de cazuri COVID, de la debutul pandemiei. Autoritățile au anunțat vineri 1.391 de cazuri noi de coronavirus, din care cele mai mult sunt în București – 140.

595 de școli și licee din București vor începe activitatea pe 14 septembrie în scenariul galben, adică învățământ hibrid/mixt, iar 24 de unități școlare vor fi în scenariul roșu, adică învățământ exclusiv online, a decis Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, condus de prefectul Capitalei.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu Țipișcă, a explicat în emisiune de ce nicio școală din București nu a intrat în scenariul verde.

”S-a aprobat scenariul 2 de organizare și desfășurare a cursurilor în unitățile de învățământ din municipiul București, prevăzute în anexa 1. Vorbim despre 595 de unități de învățământ care vor funcționa pe scenariul 2, adică scenariul galben”, a spus Mariana Stancu Țipișcă.

Conform purtătorului de cuvânt al Prefecturii Capitalei, s-a aprobat scenariul 3, scenariul roșu, de organizare și desfășurare a cursurilor în unitățile de învățământ din București pentru 5 unități de învățământ din Capitală.

Mai există o anexă 3 unde sunt enumerate 19 unități de învățământ preuniversitar care nu au fost cuprinse în nici un scenariu, dar își vor desfășura procesul de învățământ în scenariul 3, online.

Mariana Stancu Țipișcă, purtător de cuvânt Prefectura Capitalei:

În total, în Capitală sunt 24 de unități de învățământ care vor funcționa după scenariul roșu.

Conform Marianei Stancu Țipișcă, pentru cele 19 unități de învățământ de la anexa 3 au fost luate în calcul și alte considerente, cum ar fi infrastructura și resursele umane.

”Ordinul comun prevede că aceste scenarii se vor schimba din două în două săptămâni sau va fi analizată includerea într-un nou scenariu ori de câte ori este nevoie”, a mai precizat Mariana Țipișcă.

Adriana Nedelea LA FIX, 10 septembrie

Ministerul Sănătății le cere școlilor să primească elevi la școală, din 14 septembrie, doar dacă au adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate sau avizul epidemiologic pentru reintrare în colectivitate.

Medicii de familie cer însă să se renunțe la aceste adeverințe la începutul anului școlar, pentru a evita răspândirea infecției cu COVID-19 atât pentru elevi și părinți, cât și pentru bolnavii cronici care merg la cabinete pentru controale periodice. Ei propun ”folosirea mijloacelor de comunicare la distanță în situația în care școala solicită anumite documente pe care medicul de familie le eliberează, comunicare între medicul de familie, școală și părinte”.

Sandra Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ifov, a explicat în emisiune când le sunt necesare elevilor la școală adeverința medicală și avizul epidemiologic. Ea a atenționat că este important ca la începutul anului an școlar, în plină pandemie de coronavirus, să nu se aglomereze cabinetele medicilor de familie cu elevi și părinți.

„Avizul nu se eliberează decât dacă ai fost bolnav mai mult de trei zile. Atât! Doar într-un ciclu de învățământ. Elevii sănătoși nu au nevoie de aviz și sunt, slavă Domnului, în București, destule școli care au înțeles asta și nu-i pun pe părinți pe drumuri”, a spus Sandra Alexiu.

Este un exces de zel, în fiecare an. Suntem copleși de părinți care cer, din cauza faptului că le cere școala, să se acopere de hârtii pentru ca să prevină nu știu ce. O hârtie nu te ferește de coronavirus! Elevii care nu se înscriu acum într-un ciclu de învățământ, care nu sunt bolnavi, nu au nevoie de acte.

Sandra Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti -Ifov:

Medicul de familie a explicat că, atunci când este înscris un copil în clasa pregătitoare sau la grădiniță, el are nevoie de o fișă, pentru că se duce într-o colectivitate pentru prima dată.

”Noi îi spunem dacă are are ceva la inimă, dacă are ceva la plămâni, îl consultăm, îi eliberăm o adeverință cu tot acest consult de bilanț și un aviz epidemiologic că poate intra în colectivitate”, a precizat Sandra Alexiu.

Medicul a adăugat că, din acest moment, copilul va avea o fișă la grădiniță, iar când se va duce la școală, va pleca și cu fișa de la grădiniță.

”Când se duce din ciclul primar, pleacă și cu fișa, prin transfer, la ciclul gimnazial. Practic, noi nu ar trebui să dăm, ca medici de familie, acestor copii decât la intrarea în grădiniță, pentru că pe urmă sunt preluați de sistemul școlar, unde există medici și asistente, mai ales în orașe. Acolo unde nu sunt, există o problemă”, a mai spus Alexiu.

Din nefericire, ne confruntăm cu un exces de zel de interpretare a legii. Există inspectori școlari care le cer școlilor și directori, care le cer părinților avize și adeverințe de fiecare dată, ceea ce este un abuz.

Sandra Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti -Ifov:

Președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ifov susține că legea este neclară, iar autoritățile care iau deciziile îngreunează situația.

Vine și ministrul la televizor și spune: Sunt obligatorii! Ce să înțeleagă bieții părinți? Atâta vreme cât în lege scrie clar ciclu de școală și vin miniștrii de la educație, de la sănătate și spun că este obligatoriu să fie văzuți copiii la începutul anului, că nu au fost văzuți de câteva luni. Păi de ce să îi vezi în fiecare lună dacă sunt sănătoși?

Sandra Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti -Ifov:

____________________________________________________________________________

”Nu se poate vorbi de educație de calitate în clase cu peste 30 de elevi”

Președintele Asociației Învățătorilor din România, Viorel Dolha, a vorbit în emisiune despre educația în clasele supraaglomerate și problemele pe care le-ar putea avea profesorii și elevii în noul an școlar.

Școala începe peste patru zile și pandemia a schimbat regulile, dar a arătat și mai pregnant problemele, lipsurile și nevoile din sistemul de învățământ. Specialiștii europeni în educație au mai adăugat un semnal de alarmă: România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de elevi care revin unui învățător, cu 19,5, față de 13,6 media în celelalte state membre UE.

Viorel Dolha a spus că situația din școli este îngrijorătoare, pentru că 19,5 din raport este media în România și la aceasta s-a ajuns întrucât sunt foarte multe clase cu peste 30 de elevi.

”Asta, în mod clar, face ca într-o oră de curs, care nu e o oră pentru că are și pauză, să-i vină rândul unui elev să citească, să întrebe, să poată dialoga poate câteva secunde. Este deprimant”, a mai spus președintele Asociației Învățătorilor.

Viorel Dolha a atenționat că nici cel mai de ispravă învățător nu poate compensa numărul mare de elevi dintr-o clasă, pentru că, matematic, acesta are la dispoziție doar câteva secunde de a interacționa cu fiecare copil.

”Aș spune că e precum într-o ciorbă, oricât de gustoasă, am adăuga niște polonice de apă. Așa e și atunci când elevii sunt într-un număr mare”, a mai spus președintele Asociației Învățătorilor.

Viorel Dolha a vorbit și despre cât de pregătiți sunt învățătorii să predea online.

”Nu au fost învățați să predea online la nivelul serios și organizat, nu toți. Lucrul acesta trebuia făcut din primăvară, să fie obligatoriu inclusiv ca profesorul care învață să fie testat”, a afirmat Dolha.

Comitetele Județene pentru Situații de Urgență decid vineri cum vor începe școlile din 14 septembrie, în funcție de numărul cazurilor de coronavirus din fiecare localitate. Scenariul 1 prevede că toți elevii merg la școală, în scenariul 2, cursurile vor fi jumătate la școală și jumătate online, iar scenariul 3, care se decide dacă sunt multe cazuri de coronavirus, presupune că toți elevii învață de acasă, online.

România se apropie de 100.000 de cazuri de coronavirus, cu patru zile înainte de începerea școlilor.

Autoritățile au anunțat joi 1.380 de cazuri noi de coronavirus, din care 25% sunt în București (201), Bacău (82) și Timiș (69).

Peste 41.000 de pacienți cu COVID-19 s-au vindecat, iar alți aproape 13.000 asimptomatici au fost externați la 10 zile de la depistare.

În spitale mai sunt acum 7.133 de pacienți cu COVID-19, dintre care 459 în stare gravă, la Terapie Intensivă.

La nivel mondial, numărul cazurilor de coronavirus a depășit 28 de milioane, din care peste 20 de milioane s-au vindecat. Aproape 909.000 de persoane infectate au murit de la începutul pandemiei de coronavirus.

Adriana Nedelea LA FIX, 9 septembrie

Guru Bogdan Giuseppe, judecat din 2017 pentru 31 de violuri, 23 de agresiuni sexuale și alte infracțiuni, continuă să atragă victime. Libertatea a prezentat cazul documentat de trei jurnaliști. Ce au găsit este șocant: după trei ani, el este liber și a luat-o de la capăt cu “angajarea” de fete pe care le consideră naive. Bogdan Giuseppe susține că lucrează în domeniul ezoterismului de 16 ani, dar “zeii” i-au interzis până anul ăsta să-și facă publicitate și să-și ia ucenici.

Psihologul Marius Rusu a făcut în emisiune profilul unui agresor sexual și a spus cum am putea să recunoaștem o persoană care caută victime.

  • Ar trebui să plecăm de la caracteristicile unei persoane. Există o anumită structură de personalitate și anumite trăsături psiho-patologice, și dintre acestea fac parte comportamentul impulsiv, aplatizarea afectivă, adică o zonă de empatie foarte redusă.

Astfel de persoane sunt foarte manipulatoare și au abilități peste medie privind manipularea. Totodată, dau dovadă de o perseverență pe care victimele o percep ca pe un disconfort, ca pe o agresivitate.

Psihologul Marius Rusu:
  • Este vorba despre o disfuncționalitate psihică ce trebuie abordată terapeutic, poate și medicamentos. Este o intervenție de durată, cu rată de succes foarte mică.
  • Primul indicator este cel al instinctului, care ne spune că ceva este ciudat.
  • Apoi, să fim atenți la impactul emoțional pe care îl are întâlnirea respectivă cu persoana. Dacă avem emoții legate de rușine, de vinovăție sau dacă avem rușinea socială de a spune „nu”, de obicei agresorii sexuali sunt foarte abili în a ne manipula emoțional.

Când dăm curs unor asemenea întâlniri, este important ca o altă persoană să știe că mergem acolo și să avem planul nostru de back-up.

Psihologul Marius Rusu:
  • Tinerii trebuie să fie învățați să aibă să aibă aceste procese logice înainte să se întâlnească cu un necunoscut.
  • Atenție și la protecția online. Ce postăm despre noi, cum postăm, în discuțiile pe care le avem.
  • Ar fi important, poate, să urmeze un curs de autoapărare, care să dea încredere.
  • Copiii nu trebuie să se întâlnească cu străinii. Părinții să le spună că dacă se simt inconfortabil, trebuie să ceară ajutorul, să țipe, să apeleze la poliția locală.

Adriana Nedelea LA FIX, 8 septembrie

Autoritățile au anunțat marți 1.136 de cazuri noi de coronavirus, din care aproape 25% sunt în București. În București, de luni până marți, au primit confirmarea că sunt infectați cu coronavirus 257 de persoane. Urmează județele Ilfov, cu 63 de cazuri noi de coronavirus, Brașov și Iași, cu câte 44 de noi infectări confirmate în ultimele 24 de ore.

Numărul persoanelor confirmate cu coronavirus de la începutul pandemiei a depășit 97.000, din care aproape 41.000 s-au vindecat. Alte peste 12.000 de persoane care au ajuns la spital cu coronavirus au fost externate la 10 zile de la depistare.

În spitale mai sunt marți 7.199 de pacienți cu COVID-19, din care 460 în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

Numărul pacienților cu COVID-19 care au murit se apropie de 4.000, marți fiind anunțate alte 41 de decese.

______________________________________________________________________________

Oamenii din trei localități din județul Sibiu, obligați să poarte mască de protecție peste tot

În județul Sibiu sunt 1.612 cazuri de coronavirus confirmate din 27 martie, când a fost anunțată prima infecție cu SARS-CoV 2. Mari au fost anunțate 26 de cazuri noi, aproape triplu față de luni, când autoritățile județene au raportat 10 infectări noi.

Din cauza creșterii numărului de cazuri de coronavirus, autoritățile județene au decis ca, de marți 8 septembrie și până pe 21 septembrie, masca de protecție să se poarte obligatoriu în toate spațiile deschise în orașului Miercurea Sibiului și în satul Arpașu de Sus. Prima localitate din județul unde măsura a fost impusă este comuna Slimnic, unde oamenii sunt obligați să poarte mască peste tot de săptămâna trecută.

Prefectul județului Sibiu, Mircea Dorin Crețu, a explicat în emisiune cum s-a ajuns la aceste decizii și în ce alte localități s-ar putea impune noi restricții.

Prefectul a spus că, în cazul orașului Miercurea Sibiului, decizia a fost luată pentru că au fost 14 cazuri noi de coronavirus la o populație de 1.858 de persoane.

”Rata incidenței cumulate a fost la Miercurea Sibiului peste nivelul de alertă de trei îmbolnăviri la mia de locuitori. Aceeași situație a fost și în satul Arpașu de Sus”, a precizat prefectul.

În cele trei localități, poliția, jandarmeria, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Protecția Consumatorilor și Direcția Sanitară-Veterinară verifică zilnic respectarea măsurilor, conform unui plan stabilit în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, a adăugat prefectul județului Sibiu.

Mircea Crețu a mai spus că, în afara celor trei localități, a fost analizată și situația din comuna Ludoș, unde sunt 3 cazuri de COVID la 690 de locuitori, dar propunerea DSP a fost de a nu se impune noi restricții și aici, pentru că cele 3 cazuri nu au legătură între ele.

”Ne îngrijorează situația infectărilor cu COVID-19, sperăm că este întâmplătoare această creștere a cazurilor noi. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele zile, pentru că situația este analizată nu pe zi, ci pe două săptămâni. În ultimele 14 zile am avut 260 de noi îmbolnăviri”, a mai spus Mircea Crețu.

Prefectul a vorbit și de scenariul în care va începe școala în județul Sibiu, din 14 septembrie.

Localitățile din județul Sibiu cu scenariu roșu, în care toți elevii ar trebui să facă școală online, sunt, potrivit datelor actuale, Ludoș, Arpașu de Jos și Slimnic. Problema este că între 30 și 40 de elevi din aceste localități nu au acces la internet și nici tablete pe care să le poată folosi pentru cursuri online.

Prefectul a spus că Inspectoratul Școlar Județean a cerut în urgență Ministerului Educației să asigure tablete pentru acești copii. Ceilalți copii, care au dispozitive, pot intra de pe telefon în aplicația Zoom pentru a face cursuri online.

”Nu pot să spun dacă până luni vor primi tablete copiii, pentru că nu depinde de mine. Credem și sperăm că așa va fi”, a mai spus prefectul, întrebat dacă se vor găsi soluții până la începerea noului an școlar.

Prefectul a spus că în celelalte localități din județul Sibiu, cel mai probabil va fi decis scenariul 1 de începere a cursurilor, cu prezență sută la sută la școală, pentru că nu sunt situații epidemiologice deosebite.

_____________________________________________________________________________

Ce amenzi riscă părinții care nu își lasă copiii să meargă la școală de teama pandemiei?

Părinții sunt obligați să își trimită copiii la școală până în clasa a X-a, iar dacă refuză, pot primi amenzi. Codul penal prevede și pedeapsa cu închisoarea pentru retragerea sau împiedicarea accesului la învățământul obligatoriu.

Avocata Lucia Pascaru a explicat în emisiune ce prevede legislația și ce riscă părinții care ”în mod nejustificat” nu îi lasă pe copii să meargă la școală din 14 septembrie, când începe noul an școlar în pandemie.

Părinții care nu îi lasă pe copii sau chiar îi conving să nu meargă la școală sunt pasibili de răspundere penală. Este vorba de articolul 380 din Codul Penal.

Avocata Lucia Pascaru:

Pedepsele pe care le riscă părinții sunt amenda penală sau chiar închisoarea, a mai spus avocata.

Amenda, fiind una penală, ea duce la existența unui cazier pentru părintele respectiv și este și foarte mare. Minimum ar fi 1.200 de lei, iar maximum 120.000 de lei, a precizat avocata.

”Părintele care nu plătește amenda respectivă riscă să facă zile de închisoare sau muncă în folosul comunității. În mod cu totul excepțional, se poate ajunge și la pedeapsa închisorii. Pedeapsa este de la trei luni la un an”, a mai spus avocata.

Ea a precizat că infracțiunea a fost introdusă în 2014, nu pentru situații din pandemii, ci pentru a preveni și limita abandonul școlar.

”Este o infracțiune destul de nouă în legislația noastră, încă nu există o practică judiciară vastă. Încă nu știm exact cum vor vedea instanțele această situație, pentru că textul legal ne spune în felul următor: «Părintele care în mod nejustificat îl retrage sau îl împiedică pe minor prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu». Aici, probleme va pune sintagma «în mod nejustificat», pentru că unii dintre părinți vor spune că este total justificat să nu își lase copiii la școală în această perioadă, având în vedere toată situația cu pandemia”, a explicat avocata Lucia Pascaru.

Și președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus în emisiune că legislația în vigoare prevede clar sancțiuni pentru părintele care nu își trimite copilul la școală.

Marius Nistor a precizat însă că nu crede că se va ajunge atât de departe și le-a recomandat părinților să trimită copiii la școală. Cu atât mai mult cu cât sunt mulți profesori de peste 60 de ani care au ales să meargă la clasă, deși au afecțiuni, asumându-și toate riscurile pandemiei, pentru a putea fi alături de elevi.

El a precizat că sunt însă și profesori care și-au depus cerere de pensionare anticipată, pentru a nu se expune în cazul unei posibile infectări.

Liderul sindical a vorbit și despre scenariile care prevăd cursuri online, susținând că cel mai probabil vor fi probleme, din cauza faptului că sunt foarte mulți copii care nu au tablete și unii stau în zone unde nici nu există conexiune la internet.

”Nu este suficient să spunem că am dat tablete în școlile din mediul rural, copiii trebuie să știe să le folosească și familiile lor să îi poată îndruma. Or, noi avem zone defavorizate unde copilul nu poate beneficia de niciun fel de pregătire din partea familiei. Copiii nu vor putea utiliza tableta, degeaba i-o dăm”, a atras atenția Marius Nistor.

Adriana Nedelea LA FIX, 7 septembrie

Andrei Șelaru, cunoscut drept Selly, unul dintre cei mai cunoscuți vloggeri, vorbește în direct la Adriana Nedelea LA FIX despre propunerile pe care le-a adresat Guvernului și Ministerului Educației pentru reformarea sistemului de învățământ, pentru a face școala, spune el, ”mai atractivă și mai eficientă”.

Recent, Selly a postat pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației, Monica Anisie, și premierului Ludovic Orban prin care propune reformarea sistemului de învățământ.

Lipsurile sistemului de învățământ asupra cărora atrage Selly atenția i-a scos pe elevi în fața Guvernului chiar astăzi.

”Mi se pare un semn al faptului că elevii își doresc schimbare și că sistemul de educație din România trebuie reformat din rădăcină”, a spus Selly, în emisiune.

Vloggerul a precizat că sunt patru lucruri care trebuie schimbate urgent în educație și pe toate le-a explicat în scrisoarea deschisă: reducerea timpului petrecut la școală, schimbarea modului în care predau profesorii și în care se raportează la elevi, schimbarea programei școlare și digitalizarea educației.

”Programa școlară trebuie actualizată cu materii care să îi pregătească pe elevi pentru viață, vorbim de educație economică, educație civică pe bune, despre investiții, taxe, nutriție, alimentație sănătoasă, internet, media. Sunt lucruri care ne înconjoară și nu învățăm despre ele”, a spus Selly.

Legat de digitalizarea educației, Selly a spus că ar trebui să se renunțe la lucruri care nu își au rostul, cum ar fi examenul de bacalaureat la informatică dat cu hârtie și pix.

Școala a avut un impact major asupra mea, în mod pozitiv. În schimb, programa școlară mi s-a părut învechită. Școala se străduiește să te învețe lucruri care nu îți sunt de folos, iar cele cu adevărat importante sunt ignorate”, a adăugat Selly.

______________________________________________________________________________

Profesor: ”Dacă respectăm ghidul, profesorul nu are pauză deloc, iar copiii sunt roboței”

Cristina Tunegaru, profesor de Limba și literatura română la o școală din București, a vorbit într-un interviu pentru Libertatea despre începutul de an școlar în pandemie și noile reguli impuse de Ministerul Educației pentru profesori și elevi.

”Nu suntem pregătiți pentru școala online sau pentru scenariul mixt. Din martie, când am suspendat școala prima dată, până acum, nu s-a făcut nimic pentru pregătirea profesorilor pentru online”, a spus profesoara.

Ea a vorbit și despre ghidurile pe care ar trebui să le respecte profesorii și elevii din 145 septembrie.

”În ghid, profesorul nu are pauză deloc în perioada în care stă la școală, el stă mereu cu copiii. Ghidurile sunt absolut fanteziste, pentru că îi descrie pe copii ca pe niște roboți care nu au nici ei pauză. Toată lumea trebuie să se descurce ca la carte”, a explicat Tunegaru.

Ea s-a referit și la profesorii din România, spunând că, dincolo de discuția privind modul în care ar trebui să preda aceștia, trebuie văzută realitatea școlii românești, cu profesori blazați și nepregătiți, care învață abia când ajung la clasă cum să predea.

”Ritmul învățării va fi mult mai lent, pentru că de fiecare dată trebuie să explici pentru cei care au stat acasă”

Profesoara a explicat și care vor fi efectele învățării în scenariul mixt, cu jumătate de program la școală și cealaltă jumătate online, de acasă.

Cristina Tunegaru a spus că ea nu crede că scenariul mixt – la clasă și online – va funcționa la o calitate decentă. Din această cauză, copiii care vor învăța de acasă și vor urmări orele înregistrate nu vor avea parte de o educație de calitate.

Atunci când se vor întoarce la școală, vor avea întrebări, lipsuri din ce s-a discutat anterior. Și atunci, ritmul învățării va fi în anul acesta mult mai lent, pentru că de fiecare dată va trebui să reiei acest conținut pentru cei care au stat acasă.

Cristina Tunegaru, profesoară de limba și literatura română:

Peste toate aceste probleme mai este și recuperarea materiei pierdute anul școlar trecut, din martie până în iunie, când școlile au fost închise.

”Cele mai multe școli nu au susținut ore online și atunci trebuie să integreze conținuturile materiei din martie până în iunie în planificările de anul acesta. Și vorbim de trei luni, nu de săptămâni, va fi extrem de dificil”, a adăugat Cristina Tunegaru.

Ea a spus că pierderile vor fi și mai mari pentru elevii din clasa a VIII-a, care învață după programe școlare noi și care trebuie să se pregătească pentru examenul de anul viitor după alte modele de subiecte.

”Este o generație de copii de care Ministerul Educației și-a bătut joc”, a mai spus Tunegaru.

_____________________________________________________________________________

Cursuri la școală sau online? Inspectoratele școlare au primit situația cazurilor de COVID, după care decid scenariile

Ministerul Sănătății a publicat, luni, lista incidenței cazurilor de COVID-19 pentru fiecare județ și localitate. Pe baza acesteia se stabilește după care din cele trei scenarii vor funcționa școlile.

Scenariul 1 înseamnă participarea tuturor elevilor la ore în școală, scenariul 2 – jumătate din ore la școală și cealaltă jumătate de acasă, online, iar scenariul 3 presupune că toți elevii fac școală online.

Potrivit hărții epidemiologice publicate luni dimineață de Ministerul Sănătății, 43 de localități erau în scenariul 3, 410 în scenariul 2 și 2.728 în scenariul 3. În București, rata de incidență la 1.000 locuitori este 1,12, ceea ce înseamnă scenariul 2.

Datele publicate luni de Grupul de Comunicare Strategică arată că în ultimele 24 de ore au fost confirmate 883 de cazuri noi de coronavirus.

Cele mai multe cazuri noi confirmate de duminică până luni sunt în București – 187, Buzău – 72 și Bacău – 65.

Numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la 95.897 de la începutul pandemiei, din care peste 42% s-au vindecat. Alte peste 12.000 de persoane cu COVID-19 asimptomatice au fost externate la 10 zile de la depistare.

În spitale mai sunt luni 7.325 de pacienți cu COVID-19, dintre care 465 în stare gravă la Terapie Intensivă. Alte 10.100 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.115 se află în izolare instituționalizată.

Autoritățile au anunțat luni alte 33 de decese ale unor pacienți care aveau coronavirus, toți suferind și de alte boli înainte de infectare. Numărul deceselor a ajuns la 3.926.

Adriana Nedelea LA FIX, 4 septembrie

Numărul cazurilor noi de coronavirus a scăzut de la 1.365 joi la 1.339 vineri, în condițiile în care au fost făcute cu peste 1.000 de teste mai multe.

Bucureștiul are în continuare cele mai multe cazuri noi de coronavirus – 114 confirmate în ultimele 24 de ore. Urmează, potrivit datelor anunțate vineri de Grupul de Comunicare Strategică, județele Timiș – cu 78 de cazuri noi, și Brașov – cu 75 de infectări confirmate de joi până vineri.

47 de noi decese au fost anunțate în ultimele 24 de ore, dintre care 46 aveau și alte boli când s-au infectat cu COVID-19.

În spitale mai sunt 7.396 de pacienți cu COVID-19, dintre care 485 sunt în stare gravă și sunt îngrijiți la Terapie Intensivă.

Cu o săptămână înainte de începerea noului an școlar, România are 92.595 de cazuri de coronavirus și 3.812 decese.

_____________________________________________________________________________

”Copiii trebuie să meargă la cursuri și școala să asigure siguranța lor”

Medicul pediatru Mihai Gafencu, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara, a avertizat că nu toate şcolile din România sunt pregătite pentru începerea anului şcolar.

Mihai Gafencu a spus că, dacă ne raportăm la scenariile și regulile sanitare stabilite de autorități înainte de începerea noului an școlar, nu se poate să nu avem școli care se vor închide din cauza infectărilor cu COVID-19.

Cred că în actuala situație, cu un caz pozitiv dovedit în clasă și trei cazuri dovedite în școală, nu avem cum să mai avem școli deschise în câteva săptămâni.

Medicul pediatru Mihai Gafencu:

Medicul a explicat de ce nu este periculos pentru un copil să aibă coronavirus: ”Copiii nu sunt afectați, nu avem cazuri grave, nu avem decese în rândul lor”.

Copiii peste 10 ani sunt, însă, avertizează medicul,”un vector de transmitere la fel de agresiv ca și adultul”.

Medicul a precizat că spre deosebire de manifestările predominant respiratorii ale adultului, la copii, infecția cu COVID-19 poate avea inclusiv manifestări digestive.

Medicul susține însă redeschiderea școlilor și crede că elevii trebuie să învețe în colectivitate.

”Copiii trebuie să fie la școală, iar școala trebuie să își asume complet și profesionist siguranța angajaților și a copiilor. Încă se mai poate realiza, pe repede înainte”, susține medicul.

Mihai Gafencu crede însă că multe școli nu sunt acum pregătite pentru începerea noului an școlar, deși 80% dintre conducerile școlilor au spus că vor reîntoarcerea elevilor la clase.

Trebuia să fim până acum pregătiți, iar școlile să fie pline de specialiști, de cadre didactice, de soluții medicale și controale ale autorităților locale legate de desfășurare. Cred însă că școlile nu sunt pline de oameni care să fie preocupați, măcar în aceste ultime zile, de condițiile începerii școlii.

Medicul pediatr Mihai Gafencu:

Medicul spune că acum, cu 10 zile înainte de începerea școlii, autorităților locale le revine sarcina să se asigure că toate măsurile sunt luate în școli și să pregătească revenirea copiilor la clasă în siguranță.

”Avem 7-10 zile de mobilizare masivă să vedem ce se poate respecta din condiţiile de începere a şcolii”, a adăugat medicul pediatru.

Mihai Gafencu spune că realitatea din școli arată că sunt clase înghesuite, copiii nu au toți tablete, sunt zone fără internet. Mai mult, spune medicul, scenariul cu o săptămână la școală și următoarea săptămână acasă este o ”idee năstrușnică”, pentru că părinții nu vor putea să stea cu ei acasă, în condițiile în care există temeri că vor veni ”urgii economice” și locuri de muncă pierdute.

Medicul crede însă că autoritățile locale pot găsi soluții bune pentru școala în siguranță, mai ales în sate, unde sunt copii mai puțini și clasele pot fi fragmentate în grupe mai mici pentru a ține școala deschisă tot timpul.

”Acum se va dovedi vorba românească «omul sfințește locul». Altfel, în mediul rural unde supravegherea va fi slabă, se va întâmpla un dezastru.

Medicul a vorbit și despre responsabilitatea părinților în noul an școlar în pandemie.

Părintele trebuie doar să aibă atenție și bun-simț să nu își trimită copilul vădit bolnav la școală. Așa cum trebuia să se întâmple și până acum dar nu s-a întâmplat. În situația actuală însă, este un mare semn de risc dacă școala îi acceptă.

Medicul pediatru Mihai Gafencu:

Medicul a mai spus că termometrizarea la școală nu este o soluție, ci elevii trebuie monitorizați de cadre medicale din școli. Din păcare, spune medicul, foarte multe școli nu au cabinete medicale.

El a precizat că o analiză făcută de organizația Salvați Copiii a arătat că din 150 de școli, doar 16 aveau cabinete medicale și personal de specialitate pe toată durata programului școlar.

”150 de şcoli nu sunt în stare să facă faţă noilor condiţii de începerea a anului şcolar. O cincime dintre şcoli nu au aviz sanitar”, a precizat medicul, indicând datele de la Salvați Copiii.

Medicul a subliniat că revenirea la școală a elevilor este cu atât mai importantă cu cât avem peste 35% din copii în risc de excluziune socială.

”Revenirea la școală este esențială pentru familiile lor, pentru că suntem și una dintre țările din Uniunea Europeană cu zonele cele mai sărace. Autoritățile locale trebuie să facă acum enorm față de puținul pe care îl fac de obicei, pentru ca toți copiii să fie în siguranță la școală și să nu ducă acasă bunicilor această infecție”, a mai spus Mihai Gafencu.

_____________________________________________________________________________

Mircea Miclea, despre anul școlar în pandemie: „Profesorul trebuie să predea de două ori mai bine”

Mircea Miclea, profesor universitar și fost ministru al educației, a vorbit în emisiune despre cum va fi școala în pandemie și ce ar trebui să facă profesorii pentru ca anul școlar care începe pe 14 septembrie să nu fie unul pierdut.

”Succesul școlar va fi determinat în primul rând de prestația didactică a profesorilor. Cheia este la profesori, nu la proceduri”, a spus Mircea Miclea.

Fostul ministru a spus că sunt trei lucruri de care trebuie să se țină cont pentru un an școlar de succes: profesorii să predea de două ori mai bine decât au făcut-o în anii trecuți, să aibă capacitate de autocontrol, pentru a nu fi copleșiți și a transmite propriile îngrijorări și anxietăți și să stea mai mult de vorbă cu părinții elevilor.

Anul școlar va fi încheiat cu succes dacă elevii vor fi învățați ce trebuie să învețe. Nu este suficient să nu avem copii cu coronavirus, ci ei trebuie să învețe ce trebuie să învețe în acest an, altfel este un eșec din punct de vedere educațional.

Un profesor care predă bine, focalizează atenția copiilor pe lecție și o parte din timp îi scoate din îngrijorările lor.

Dacă ai o lecție bună, e ca și cum ai citi un roman bun, te absoarbe, te duce în lumea lui și uiți de lumea și de necazurile din jurul tău. Asta trebuie să devină o lecție.

Mircea Miclea:

Mircea Miclea a vorbit și despre ce ar trebui să facă Ministerul Educației pentru a fi un an școlar câștigat. Fostul ministru al Educației crede că cel mai important este ca în bugetul de anul viitor, obligatoriu să fie alocate fonduri pentru învățământ remedial.

Cu siguranță vor fi elevi care, din varii motive, nu vor putea să asimileze în aceste condiții materia. Noi trebuie să avem grijă de ei.
Asta înseamnă că plătești meditații cu profesori pentru ca elevii respectivi să recupereze materia învățată.

Mircea Miclea:

Fostul ministru al Educației a dat ca exemplu Marea Britanie, care a alocat 1,5 miliarde de lire sterline pentru învățământ remedial.

Mircea Miclea a mai spus că Ministerul Educației ar trebui să se ocupe de e-learning. Asta înseamnă ca lecțiile pentru fiecare materie să fie făcute de cei mai buni profesori și apoi încărcate pe o platformă de e-learning.

”Un profesor care predă prost în fața clasei, va preda și mai prost în fața unui ecran. Atunci, ar trebui selectați profesorii cei mai buni pe diverse materii și lecțiile lor filmate. În jurul acestor filmări, poți să adaugi exemple, contraexemple, texte, resurse suplimentare, aplicații și să faci o lecție model”, a explicat Miclea.

Mircea Miclea, care este și profesor la Facultatea de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai, a spus, din calitate de psihoterapeut, cât de tare ne-a afectat pandemia de coronavirus.

”Din păcate, pe platformele noastre de psihoterapie online, a crescut numărul de conturi de opt ori în ultimele luni, deci sunt de opt ori mai mulți oameni care au nevoie de terapie decât înainte și cred că acest trend va continua”, a spus Miclea.

El crede însă că această perioadă de pandemie este o bună oportunitate de a învăța să tolerăm mai mult riscurile.

Vrem să trăim o viață care nu are niciun risc. Nu există viață care nu are riscuri, numai materia nevie nu are. A fi viu înseamnă a-ți asuma riscuri.

Mircea Miclea:

Adriana Nedelea LA FIX, 3 septembrie

Numărul cazurilor de coronavirus a depășit 91.000 în peste șapte luni de la anunțarea primului pacient cu COVID-19 din România, pe 26 februarie.

Numai în ultimele 24 de ore, 1.365 de persoane au primit confirmarea infectării cu coronavirus.

Cele mai multe cazuri noi sunt în București – 197, Bacău – 115 și Bihor – 84, iar cele mai puține infectări cu COVID-19 în ultimele 24 de ore sunt în Botoșani – 5 și Ialomița – 9.

Numărul pacienților cu COVID-19 internați în stare gravă, în secțiile ATI, a scăzut de la 519 miercuri la 503 joi.

Președintele CJ Prahova: ”Fără ajutor, Spitalul Județean din Ploiești va fi sufocat”

Spitalul Județean de Urgență din Ploiești este acum supraaglomerat.
Marius Niculescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, spune că de aproape o lună, capacitatea de primire a pacienţilor confirmaţi cu coronavirus este depăşită.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a fost joi la Spitalul Județean din Ploiești, unde a propus soluții pentru ca spitalul să gestioneze mai bine cazurile COVID-19.

Joi, în județul Prahova sunt 42 de cazuri noi de coronavirus, numărul total ajungând la 4.383.

Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a vorbit în emisiune despre situația infectărilor cu COVID-19 și soluțiile pentru Spitalul Județean, pe care îl are în administrare.

Situația este acum gestionabilă, dar trebuie să ne pregătim pentru mai mulți pacienți cu COVID-19 care ar putea veni în perioada următoare. Trebuie să avem unde să îi trimitem, pentru că, la un moment dat, acest spital va fi sufocat.

Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova:

El a precizat că, împreună cu managerul spitalului, a cerut ministrului Sănătății să decidă ca și alte spitale din județ să fie unități COVID și să poată primi din oamenii care acum se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe.

”La Unitatea de Primiri Urgențe avem cea mai mare problemă, pentru că avem un volum foarte mare de pacienți care trebuie testați”, a atenționat Bogdan Toader.

Președintele Consiliului Județean Prahova a mai spus că județul are suficiente unități sanitare pentru a primi pacienții COVID, dar acestea trebuie să fie desemnate prin ordin de ministru și asta i-a solicitat ieri ministrului Sănătății, într-o conferință, și astăzi, când Nelu Tătaru a fost să vadă care este situația din Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

Dacă numărul de cazuri va crește, situația va deveni critică și va trebui – cum s-a întâmplat și acum două săptămâni – să trimitem pacienți către alte spitale din alte județe, ceea ce nu este normal.

Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova:

Bogdan Toader a mai spus că o altă problemă la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești o reprezintă medicii de Terapie Intensivă, care sunt greu de găsit. El a precizat că, acum, spitalul ar mai avea nevoie de cinci medici pentru a face față numărului de cazuri noi de coronavirus.

”Este deranjant sau deplasat că autoritățile impun noi norme cu o săptămână înainte de începerea școlilor”

Christian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare, a vorbit în emisiune despre noile norme impuse școlilor și grădinițelor de Ministerul Educației pentru noul an școlar, printre care și aceea că after school-urile nu mai pot funcționa în aceleași clădiri în care sunt și grădinițe.

”Mi se pare puțin deplasat sau deranjant faptul că aceste norme apar cu o săptămână înainte de începerea anului școlar, după o perioadă în care unitățile de învățământ au investit ca să poată acomoda copiii în spațiile pentru after school”, a spus Comșa.

El a întrebat autoritățile ce le poate spune acelor părinți care deja și-au înscris copiii la programul after school și s-au organizat pentru începerea noul an școlar, iar dintr-o dată ”totul a sărit în aer”.

”Trebuie să depășim modul acesta de a legifera și să oferim predictibilitate. Nu comentez dacă măsura este bună sau nu, ci vreau să spun că dacă iei o măsură, trebuie să creezi un interval de timp în care unitățile de învățământ să se poată adapta noilor norme”, a adăugat Comșa.

”Sălile de clasă vor arăta ca niște pușcării cu despărțitoare pe bănci”

Din 14 septembrie, la școală vor fi zeci de reguli care trebuie respectate de elevi și profesori: mască de protecție în clasă, separatoare de plexiglas la bănci în sălile aglomerate. Unele măsuri sunt chiar controversate: profesori care schimbă clasa în 5 minute, pauze organizate astfel încât elevii de la clase diferite să nu se întâlnească, prezență și note trecute pe agendele profesorilor.

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a spus în emisiune cum crede el că va fi la școală din 14 septembrie.

”Distanțarea din punct de vedere fizic, nu ai cum să o respecți, iar dacă vrei să nu încalci acest lucru, trebuie să vii cu separatoare. Practic, cu despărțitoarele din material acrilic la fiecare elev, sălile de curs vor arăta ca niște pușcării”, a spus Cristache.

El a precizat că acum, cu o săptămână înainte de începerea școlilor, o problemă este de unde mai poți cumpăra aceste despărțitoare și la ce prețuri.

Mai mult, spune Iulian Cristache, nu sunt suficiente aceste despărțitoare pentru a respecta normele, ci este nevoie și de angajarea de personal nedidactic, unde directorii de școli au dificultăți.

Reprezentantul părinților acuză Direcțiile de Sănătate Publică și experții de la Ministerul Sănătății care au elaborat normele pentru noul an școlar în pandemie că lucrează greu și nu le explică directorilor de școli ce au de făcut sau dacă pot obține aprobare pentru măsurile anti-COVID pe care le iau.

Sunt școli care trimit adrese, solicită ajutor și nu le răspund. Ei doar au venit cu aceste recomandări, s-au spălat pe mâini și nu mai vin să ajute, nu mai coboară la nivelul unității de învățământ să aprobe repede, să răspundă repede la o solicitare. Sunt boieri, stau în birouri.

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache

Cristache a mai atenționat că sunt probleme cu internetul în mediul rural și nici acum nu se știe dacă măștile dacă vor fi asigurate măcar pentru elevii din familii defavorizate.

După caniculă, două zile de ploi și vijelii

Meteorologii au emis avertizări cod portocaliu și cod galben de ploi și vijelii pentru jumătatea de est a țării, valabile de joi până vineri seară.

Meteorologul Alina Șerban, de la Administrația Națională de Meteorologie, a spus în emisiune unde va ploua cel mai mult și cât de mult va scădea temperatura. în cele două zile de instabilitate atmosferică.

”Vremea va fi instabilă, joi, în nord-estul, centrul și sud-vestul teritoriului, iar la noapte și vineri, în regiunile sud-estice. Vor fi averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, posibil și căderi de grindină. Vor fi cantități de apă ce vor depăși 25-35 de litri pe metru pătrat, iar pe arii restrânse 40-50 de litri pe metru pătrat”, a spus meteorologul ANM.

Joi după-amiază, va ploua în nordul și vestul Moldovei, în sudul, centrul și estul Transilvaniei, în nordul Olteniei și al Munteniei, iar de joi seară, până vineri seară, în regiunile sud-estice, în Muntenia, Dobrogea, în jumătatea de sud a Moldovei, în sudul și estul Transilvaniei.

”De vineri dimineață, fenomenele vor deveni mai intense și cantitățile de apă mai însemnate în județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, precum și în zonele de munte ale județelor Vrancea, Prahova, Brașov, Covasna și Dâmbovița, unde este posibil să se acumuleze cantități de peste 50-70 de litri pe metru pătrat”, a precizat Alina Șerban.

În cele două zile vor fi și temperaturi mai scăzute, în special în regiunile sudice și estice, unde zilele trecute a fost caniculă.

”Vremea se va răci de la o zi la alta cu 7-8, poate chiar 9 grade pentru unele zone. Vineri, în regiunile extracarpatice, temperaturile maxime se vor situa între 22 și 29 de grade și doar cu totul izolat, 30 de grade la amiază”, a mai spus meteorologul ANM.

Începând de sâmbătă, nu vor mai fi precipitații și temperaturile vor crește, ajungând treptat la valori normale pentru această perioadă.

”La începutul săptămânii viitoare, vremea va deveni chiar călduroasă, cu temperaturi la amiază ce vor depăși 30 de grade în zonele de câmpie din sudul și vestul teritoriului”, a precizat meteorologul ANM.

Cultură în pandemie. Ținute spectaculoase și măști inedite la Festivalul de Film de la Veneția

La cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția, unul dintre primele evenimente culturale majore care au loc în Europa de la începutul pandemiei de coronavirus, vedetele au purtat pe covorul roșu ținute spectaculoase, la care au asortat măști de protecție inedite, devenite ”accesoriu obligatoriu” pentru participanți.

Evenimentul cinematografic se desfăşoară în perioada 2 – 12 septembrie, cu mai puține vedete de la Hollywood. Proiecțiile vor avea loc cu respectarea distanţării fizice pentru spectatori.

Adriana Nedelea LA FIX, 2 septembrie

Ultimele cifre anunțate de autorități arată o creștere a cazurilor noi de coronavirus, de la 1.053 marți 1 septembrie la 1.298 miercuri.

Cele mai multe cazuri noi de COVID-19 sunt în București 97, Iași și Dolj – câte 61, Brașov și Timiș – 60.

Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 de la începutul pandemiei a ajuns la 89.891, din care 38.701 s-au vindecat. Alți 11.392 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile de la depistare.

În spitale mai sunt 7.147 de pacienți, din care 519 în stare gravă, la Terapie Intensivă. Alte 9.836 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.848 se află în izolare instituționalizată.

Titi Aur: ”Șoferii misiunilor speciale nu fac cursuri. Suntem singurii din lume”

Pilotul Titi Aur, expert în conducere defensivă, a vorbit în emisiune despre accidentul pe care l-a produs șoferul ministrului transporturilor, pe DN7, când Lucian Bode se întorcea duminica, de acasă, din județul Sălaj, la București, pe DN7, un drum foarte aglomerat la sfârșit de săptămână.

”Mașinile serviciilor speciale, Poliție, Pompieri, Salvare, SPP, SRI, folosesc girofar și pot să nu respecte unele prevederi, dar șoferii trebuie să se asigure că nu produc accidente”, a spus Titi Aur.

Pilotul a explicat că ”purtătorii de girofar” au multă experiență, dar ei sunt supuși unor condiții de stres permanent.

”Noi, suntem singura țară din lume unde nu se fac cursuri speciale pentru conducătorii auto ai acestor misiuni speciale”, a atenționat specialistul.

Parchetul Militar a preluat dosarul accidentului produs duminică 30 august, pe DN7, în localitatea Dumbrăveni, județul Argeș, între Râmnicu Vâlcea și Pitești, de către șoferul ministrului Lucian Bode.

Premierul Ludovic Orban a spus că nu a vorbit cu ministrul Transporturilor decât despre starea sa de sănătate după accident, dar că va avea o discuție și legată de urgența care ar fi justificat faptul că șoferul lui a mers o bună bucată de drum pe contrasens, pe un drum foarte aglomerat.

”Probabil se întorcea pentru activități la minister. Nu am avut încă o discuție cu ministrul Transporturilor, dar voi avea”, a precizat premierul.

El a precizat că și el apelează la coloana oficială când are deplasări care necesită urgență.

”Fac apel la posibilitatea de a merge în coloană, dar mai rar, numai dacă este o deplasare unde este o activitate guvernamentală la care trebuie să ajung la timp”, a mai spus Orban.

Întrebat cum vede acest accident acum, în condițiile în care în trecut, când PSD era la guvernare și se folosea de coloană oficială, critica modul în care un ministru alegea să se deplaseze în trafic, premierul Ludovic Orban a spus: ”Trebuie analizate circumstanțele, trebuie văzută legislația și trebuie luate deciziile”.

Daniel Florea, despre imaginile cu „fabrica de semnături” din subsolul Primăriei: ”Filmulețul era clar editat”

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a vorbit în emisiune despre controversata acțiune din subsolul primăriei dinaintea depunerii candidaturii sale, care s-a lăsat cu acuzații și cu o plângere penală.

”Filmulețul este fals, imaginile sunt false. Abia aștept sa facă lumină Parchetul și instanța. Filmulețul era clar editat”, a spus edilul.

Daniel Florea a explicat de ce crede că filmulețul este editat.

”În instanță, a fost depusă această filmare, cu oameni reali, care există. Apoi au fost doar niște voci care se suprapuneau. Erau șase liste și am găsit cinci din șase liste asumate de o persoană fictivă. Am depus plângere chiar împotriva celui care a depus prima plângere”, a spus primarul.

Edilul a dat explicații și despre vacanțele la mare plătite pentru pensionari.

Nu e pomană electorală. Să știți că sănătatea nu se îmbunătățește subit că e campanie electorală. Aceste programe durează de mult timp și nu renunț la ele”, a spus Florea.

Arhiva emisiunilor din perioada 11 august – 28 august este aici.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
O monedă extrem de rară te poate face milionar. Singurul exemplar din 1954 este foarte căutat de colecționari
FANATIK.RO
O monedă extrem de rară te poate face milionar. Singurul exemplar din 1954 este foarte căutat de colecționari
Surpriză în showbiz-ul românesc! Vedeta noastră s-a căsătorit în secret în Dubai! PRIMELE declarații despre evenimentul fabulos: „Totul a fost pe repede înainte." FOTO
Elle.ro
Surpriză în showbiz-ul românesc! Vedeta noastră s-a căsătorit în secret în Dubai! PRIMELE declarații despre evenimentul fabulos: „Totul a fost pe repede înainte." FOTO
Theo Rose s-a tuns și arată complet diferit! „Ai cam rupt cu freza asta! Top!” Artista a optat pentru o tunsoare la modă în acest sezon / FOTO
Unica.ro
Theo Rose s-a tuns și arată complet diferit! „Ai cam rupt cu freza asta! Top!” Artista a optat pentru o tunsoare la modă în acest sezon / FOTO
România, traversată de cea mai puternică furtună de iarnă. Rafalele de vânt ating forţa unui uragan, peste 100 de kilometri la oră
Observatornews.ro
România, traversată de cea mai puternică furtună de iarnă. Rafalele de vânt ating forţa unui uragan, peste 100 de kilometri la oră
Horoscop 26 decembrie 2024. Scorpionii au o zi potrivită pentru a-și exprima sentimentele față de cei dragi, cum consideră ei de cuviință
HOROSCOP
Horoscop 26 decembrie 2024. Scorpionii au o zi potrivită pentru a-și exprima sentimentele față de cei dragi, cum consideră ei de cuviință

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI