Marinela Madan, epidemiolog DSP Olt, a intervenit prin telefon la emisiunea Adriana Nedelea LA FIX și a oferit detalii despre starea bărbatului și despre cum au aflat autoritățile din Olt unde era acesta.
- Am ascultat relatările dumneavoastră foarte corecte. Deși persoana aparține județului Olt, pentru că, de când a revenit în țară, nu a ajuns la adresa de domiciliu, ci la București, el a intrat în jurisdicția colegilor de la DSP București.
- Bărbatul este la ora actuală izolat în condiții de carantinare în hotelul unde a stat încă din 25 februarie. Este cazat în București.
- Inițial, noi nu știam decât că este un cetățean român din Slatina, care a intrat în țară pe Aeroportul Otopeni, venind de la Verona.
- Pentru că nu răspundea la numărul de contact pe care îl aveam, declarat de el, am mers la adresa lui de domiciliu și așa am aflat că nu a mai revenit acolo din 25 februarie și că este în București. Am obținut un număr la care a răspuns și așa am putut lua deciziile corecte.
Biserica Ortodoxă și cea Catolică se implică pentru a împiedica răspândirea coronavirusului
Patriarhia Română și Biserica Catolică roagă credincioșii să respecte regulile de igienă și îi îndeamnă pe cei bolnavi să se roage acasă. Măsurile sunt luate pentru a împiedica răspândirea coronavirusului în România.
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română, a intervenit la emisiunea Adriana Nedelea LA FIX și a întărit cele comunicate oficial. În plus, a făcut și câteva recomandări:
- Îndemnul fundamental este legat de respectarea riguroasă a tuturor recomandărilor autorităților medicale abilitate
- A nu se înțelege că Patriarhia interzice credincioșilor să vină la biserică. Este vorba doar de cei care manifestă simptome asemănătoare cu ale gripei, pentru că este vorba despre grija față de ceilalți
- Putem să ne rugăm acasă, putem săruta icoana de acasă, sunt măsuri strict conjuncturale, temporale. Sunt recomandări.
Francisc Doboș, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Romano-Catolică, a făcut un apel la credincioși: „să folosească apa și săpunul”.
- Le transmit credincioșilor să folosească credința și rațiunea. Și să folosească apa și săpunul, adică să avem o igienă corespunzătoare, pentru că credința nu înlocuiește apa și săpunul.
- Noi nu panicăm populația. Oamenii să vină la biserică, să se roage, dar sunt și măsuri de bun simț pe care noi le aplicăm. Recomandăm credincioșilor să renunțăm la gestul liturgic de a se saluta cu mâna când întâlnim pe cineva, din prudență. Este vorba de o grijă deosebită față de aproape.
- Dumnezeu face minuni prin apă și săpun
Corespondență din Italia, de la trimisul special Libertatea
Andreea Archip, trimisul special Libertatea în Lombardia, unde mai multe localități au fost izolate din cauza coronavirusului, a intervenit în direct la emisiunea Adriana Nedelea LA FIX și a transmis informații despre cum fac față italienii amenințării epidemiei:
- Bilanțul acestei zile este 17 morți, 650 de persoane infectate, dintre care, foarte important, 45 au ajuns acasă, la familiile lor și au putut să îi îmbrățișeze pe cei dragi. Au fost primiți de comunități cu căldură, nimeni nu s-a speriat, ba chiar a fost un semn de normalitate că aceștia s-au întors acasă
- Medicii sunt îngrijorați cu privire la alte 27 de victime, din cele 650, pentru că acestea sunt persoane în vârstă și au și alte patologii.
- S-a luat decizia de a se comunica doar cazurile de coronavirus relevante din punct de vedere clinic. Autoritățile cred că numărul mare de victime din Italia este, de fapt, o problemă de comunicare.
- O veste bună este că există anumite zone în care, de luni, se va relua școala.
- Toate obiectivele turistice din Milano se vor deschide de luni, 2 martie
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro