Christian Comşa: E deranjant că aceste norme apar cu foarte puţin timp înainte de începerea anului şcolar
Christian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare, este nemulţumit de modul de legiferare în privinţa începerii noului an şcolar.
”Fiecare unitate de învăţământ are propria infrastructură. Va fi foarte dificil să respecte normele anti-COVID. Vor fi profesori care vor avea pauză în mijlocul orei. E o perioadă provocatoare. Trebuie să inovăm”, a spus Christian Comșa.
El a vorbit și despre noile norme impuse școlilor și grădinițelor de Ministerul Educației pentru noul an școlar, printre care și aceea că after school-urile nu mai pot funcționa în aceleași clădiri în care sunt și grădinițe.
”Mi se pare puțin deplasat sau deranjant faptul că aceste norme apar cu o săptămână înainte de începerea anului școlar, după o perioadă în care unitățile de învățământ au investit ca să poată acomoda copiii în spațiile pentru after school”, a spus Comșa.
S-au făcut investiții în perioada verii pentru respectarea normelor de distanțare pentru programul de after school în aceste unități, însă cu 2 săptămâni înainte de începerea școlii, practic statul anulează toate investițiile și tot efortul întreprins, a mai spus președintele Asociației Școlilor Particulare.
Christian Comșa a întrebat autoritățile ce le poate spune acelor părinți care deja și-au înscris copiii la programul after school și s-au organizat pentru începerea noul an școlar, iar dintr-o dată ”totul a sărit în aer”.
”Trebuie să depășim modul acesta de a legifera și să oferim predictibilitate. Nu comentez dacă măsura este bună sau nu, ci vreau să spun că dacă iei o măsură, trebuie să creezi un interval de timp în care unitățile de învățământ să se poată adapta noilor norme”, a adăugat Comșa.
Iulian Cristache: Sălile de curs vor arăta ca nişte puşcării cu acele separatoare din plexiglas
Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a spus cum crede el că va fi la școală din 14 septembrie.
”Este clar că vom avea un an şcolar foarte greu. Nu există un scenariu minune care să poată fi implementat”, a spus Cristache.
El a precizat că trebuie finanţate rapid acele unităţi şcolare din mediul rural care nu dispun de fonduri pentru începerea anului şcolar și trebuie găsită o soluţie pentru funcţionarea şcolilor conform noilor norme anti-COVID.
Distanțarea din punct de vedere fizic, nu ai cum să o respecți, iar dacă vrei să nu încalci acest lucru, trebuie să vii cu separatoare. Practic, cu despărțitoarele din material acrilic la fiecare elev, sălile de curs vor arăta ca niște pușcării.
Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache:
El a precizat că acum, cu o săptămână înainte de începerea școlilor, o problemă este de unde mai poți cumpăra aceste despărțitoare și la ce prețuri.
Mai mult, a spus Iulian Cristache, nu sunt suficiente aceste despărțitoare pentru a respecta normele, ci este nevoie și de angajarea de personal nedidactic, unde directorii de școli au dificultăți.
Reprezentantul părinților acuză Direcțiile de Sănătate Publică și experții de la Ministerul Sănătății care au elaborat normele pentru noul an școlar în pandemie că lucrează greu și nu le explică directorilor de școli ce au de făcut sau dacă pot obține aprobare pentru măsurile anti-COVID pe care le iau.
Sunt școli care trimit adrese, solicită ajutor și nu le răspund. Ei doar au venit cu aceste recomandări, s-au spălat pe mâini și nu mai vin să ajute, nu mai coboară la nivelul unității de învățământ să aprobe repede, să răspundă repede la o solicitare. Sunt boieri, stau în birouri.
Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache
Cristache a mai atenționat că sunt probleme cu internetul în mediul rural și nici acum nu se știe dacă măștile dacă vor fi asigurate măcar pentru elevii din familii defavorizate.
”Se lucrează greu şi vom avea un început greu de an şcolar. Venim cu norme scrise bine pe hârtie, dar atât. Problema este la nivel rural, unde s-ar putea să nu fie bani”, a mai spus președintele Federației Asociațiilor de Părinți.
____________________________________________________________________________
Părinții și profesorii vor ști doar cu patru zile înainte de începerea școlii dacă elevii vor face cursuri în clase, doar online sau jumătate din program la școală și cealaltă jumătate acasă.
La școală, sunt zeci de reguli care trebuie respectate de elevi și profesori: mască de protecție în clasă, separatoare de plexiglas la bănci în sălile aglomerate. Unele măsuri sunt chiar controversate: profesori care schimbă clasa în 5 minute, pauze organizate astfel încât elevii de la clase diferite să nu se întâlnească, prezență și note trecute pe agendele profesorilor.
Părinții și bunicii nu vor mai intra în grădinițe cu copiii, after school-urile private nu mai pot fi organizate în aceeași clădire cu grădinițele, potrivit noilor norme.
Pentru fiecare ciclu de învățământ, Ministerul Educației a elaborat ghiduri. Ministrul Monica Anisie spune însă că acestea sunt orientative, mai mult un ajutor pentru profesori, decât o obligație.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro