Referindu-se la datele INSP potrivit cărora România poate ajunge în câteva săptămâni să înregistreze până la 17.000 de cazuri zilnice de COVID-19, Adriana Pistol a precizat: „Nicio estimare nu poate să fie decât într-un anumit grad realistă. Niciodată nu este 100% garantat că lucrurile se petrec așa. Ea este dependentă de toate măsurile pe care fiecare dintre noi ni le vom lua. Ca ea să nu fie atinsă (…), ar trebui să ne limităm activitățile care ne duc în contact cu foarte multe persoane, să evităm aglomerațiile, să purtăm masca și în afară, nu doar în interior, dacă este cazul, și eventual să alegem să ne vaccinăm. Depinzând de aceste lucruri, această estimare va fi sau nu atinsă. Dacă nimic din toate acestea nu se va întâmpla, această estimare poate să fie depășită”.
În ceea ce privește estimarea specialiștilor în legătură cu evoluția numărului de cazuri severe de COVID-19 din următoarea perioadă, directorul CNSCBT a menționat că „era în jur de vreo 2.000 – 2.500 de cazuri de terapie intensivă, la sfârșitul lunii octombrie”, precizând că acesta este cel mai pesimist scenariu.
„De noi depinde ca aceste lucruri să nu se întâmple”, a adăugat Adriana Pistol.
România are în prezent 1.239 de paturi ATI COVID la nivel național, iar vineri, conform Grupului de Comunicare Strategică, dintre acestea, erau neocupate doar două în București și 23 la nivel național.
Raed Arafat a declarat, în conferința de vineri, 24 septembrie, privind evoluția pandemiei că urmează să fie crescut numărul de paturi ATI COVID la „1.522, acesta e obiectivul, vrem să ajungem cât mai repede acolo”.
Autoritățile au confirmat vineri 7.116 cazuri noi de COVID-19, rezultate după prelucrarea a 56.660 de teste. În ultimele 24 de ore au murit 145 de persoane infectate, inclusiv o tânără de 26 de ani, nevaccinată, cu comorbidități. La ATI, numărul pacienților internați a ajuns la 1.116.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro