„Va crește în zilele următoare până la 15 sau chiar peste 20 de cazuri pe zi. Cel mai dificil este pentru epidemiologi, care trebuie să descopere toți contacții celor infectați. De asemenea, și microbiologii duc greul, pentru că au crescut cazurile, dar nu atât de mult încât să pună în pericol spitalele”, a spus Adriana Pistol.
Ea a precizat că această cifră nu este, pentru moment, îngrijorătoare, dar este bine să ca cei din sistemul sanitar să fie vigilenți.
Autoritățile sanitare se așteptă să mai crească numărul, dar se urmărește reducerea creșterii exponențiale a ritmului de cazuri, a mai spus Adriana Pistol.
Întrebată ce au făcut autoritățile române care răspund de sănătatea publică după ce Organizația Mondială a Sănătății a atenționat asupra iminenței unei pandemii, a unei forme de gripă care să provină de la un animal, Directorul Centrului de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a spus că OMS vorbește de mulți ani de o posibilă pandemie de gripă, dar poate să spună cu certitudine că avertizarea din 2019 nu a fost pentru această formă de coronavirus, COVID-19.
„O astfel de pandemie de coronavirus nu a fost luată în calcul de nimeni. Toate statele au avut plan de pregătire pentru pandemie încă din 2006, iar acesta a fost modificat în 2009. Această ultimă variantă este utilizată acum de toate statele lumii, pentru că și coronavirusul se transmite la fel precum virusul gripal”, a explicat Pistol.
Ea susține că această pandemie va dura câteva luni, dar, într-un final, nu se știe când, acest virus va intra în circulația umană, deci vom reveni la normal.
Adriana Pistol a mai spus că, acum, măști și mănuși au toți cei din sistemul sanitar și nu este nevoie de acel echipament special pentru toată lumea.
Numărul centrelor de testare va crește, iar Institutul Național de Sănătate Publică va fi și el centru de testare, a mai anunțat directorul Centrului de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
”Se lucrează la foc continu, mai ales că durează să faci o testare, cel puțin 6-7 ore. Va crește numărul de centre de testare. Deja Ministerul Sănătății va aduce aparate pentru testare, pentru a nu pune presiune pe centre. Personal avem, nu mult, dar toată lumea muncește la foc continuu”, a spus Pistol.
Întrebată dacă este adevărat că România are mai puține cazuri de coronavirus pentru că face mai puține teste, așa cum se vechiculează, Adriana Pistol a spus că aceasta este o informație falsă.
”Noi testăm toate persoanele, inclusiv contacții direcți, asimptomaticii. Așa au început toate statele. Nu putem spune că 3.000 de teste înseamnă puțin. Din 3.000 de teste, avem 168 de infectați”, a afirmat Adriana Pistol.
Ea a mai spus că România are două stategii, prima fiind de oprire a virusului, cu carantină și restricționări, care va ține până la un anumit punct.
”Carantina și izolarea au încetinit virusul. Există și varianta doi, asumarea unui număr de cazuri, iar obiectivul înseamnă limitarea deceselor”, a explicat ea.
”Estimez că și Italia va intra la strategia reducerii deceselor. În România, este inoportună, pentru că nu avem așa ceva acum. Dacă, însă, va crește mult numărul de cazuri, nu putem carantina toată țara”, a mai spus Adriana Pistol.
Cum ne protejăm împotriva COVID-19
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!