Preşedinta Asociaţiei Sexul vs Barza, Adriana Radu, a fost schimbată din CES cu Horia Nicolescu Mihai, care nici măcar nu a participat la alegeri şi nici nu îndeplinea criteriile de eligibilitate stabilite de Guvern şi societatea civilă. ONG-iștii acuză că Secretariatul General al Guvernului, direct implicat în procesul de selecție a membrilor, nu a respectat protocolul încheiat cu societatea civilă, a explicat pentru Libertatea Ionuţ Sibian, directorul executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Abia vineri noaptea, ONG-iștii au aflat direct din Monitorul Oficial că Adriana Radu a fost înlocuită, fără nicio motivare, deși a fost unul dintre cei mai votați candidați.
Într-un mesaj postat pe pagina ei de Facebook, activista spune că i s-a făcut „o mare nedreptate vineri, în miez de noapte, când prim-ministrul interimar nu m-a numit ca membru în Consiliul Economic și Social (CES), deși am fost aleasă de 304 organizații în procesul de vot online agreat de Guvern.”
O să fiu sinceră. Vreau mult să fiu în CES. Știu de ce vreau ce vreau și știu de ce muncesc cât muncesc de 8 ani. Săptămâna asta m-au dat peste cap câteva episoade.
Adriana Radu:
Apoi, Adriana Radu oferă câteva exemple din munca pe care o face prin intermediul Asociației „SEXUL VS Barza”, care luptă pentru dreptul la educație sexuală și de relație:
- „Ne-a lăsat o fetiță din jud. Neamț de 14 ani un mesaj audio. La două zile după ce făcuseră sex pentru prima oară, prietenul ei de 16 ani i-a spus că, fără să îi zică ei, și-a scos prezervativul și a ejaculat în ea. Chestie care în UK e pedepsită drept viol. N-am auzit voce mai chinuită decât a fetiței ăsteia în mesajul ei audio, disperată că poate e însărcinată la 14 ani: „Nu știu ce să fac. Nu știu nimic. NU MĂ PRICEP LA NIMIC.” „NU MĂ PRICEP LA NIMIC” – nu-mi iese fraza asta din cap deloc, ce frază pentru a exprima neputința, deznădejea, deruta – felul în care, vă garantez, multe persoane tinere din România se simt.
- „Ne-a scris un băiat, tot în disperare. Pe profilul lui de FB scria că e dintr-un oraș din Oltenia, dar locuia în Germania. Făcuse sex cu prietena lui și se rupsese prezervativul și credeau că poți să iei pastila de a doua zi doar cu rețetă – lege care, de fapt, s-a modificat în Germania de 2 ani, dar ce să știe un adolescent abia aterizat în străinătate, care cere ajutorul tot la SEXUL vs BARZA?”
„În ambele cazuri i-am îndrumat spre pastilă”, scrie Adriana Radu și explică de ce:
„EllaOne, pastilă de a doua zi cu ulipristat acetat, pe care poți să o iei fără rețetă și în România, și în DE (Germania, n.r.) până în a 5-a zi. Voi știați asta? V-ați fi descurcat mai bine la vârsta lor, rușinați prin România și dezorientați prin Germania?”
„Vreau să fiu în CES ca să mă asigur că legislația antidrepturi reproductive – inclusiv dreptul la educație despre sănătatea reproductivă – să nu mai treacă așa, fără nicio problemă.”
Adriana Radu, pe pagina ei de Facebook:
„Vreau să contribui la apărarea drepturilor femeilor”
Adriana continuă mesajul ei cu un alt exemplu, dintr-un live făcut pe TikTok în care le vorbea urmăritorilor despre „Cum să depui plângere în cazul violenței sexuale?”.
Aceasta povestește că a primit foarte multe comentarii în care era înjurată, „pentru că atinsesem un nerv”, spune ea. „Bărbați din România se simțeau cu musca pe căciulă, că vorbeam despre temele astea și răcneau la mine în zeci de comentarii să-mi țin gura.”
Încă un motiv pentru care Adriana vrea să fie parte din plenul CES, care este un organ consultativ asupra proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputaţilor ori senatorilor.
„Vreau să fiu în CES pentru că vreau să contribui la apărarea drepturilor femeilor. De exemplu, în România în caz de viol, agresiune sexuală și hărțuire sexuală decazi din dreptul de a depune plângere după numai 3 luni, știați? Plănuiesc să investighez cum putem schimba asta. Ca membru în CES, am mai ușor acces la conversații necesare cu parlamentari și membri ai Guvernului”, scrie Adriana pe Facebook.
„Am competențele. Am fost aleasă fair – și am muncit să fiu aleasă. Cer să fiu numită ca membru în CES – un mandat de 4 ani pe care nu o să-l irosesc.”
Coaliția pentru Egalitate de Gen, care susţinuse candidatura Adrianei Radu, consideră neconfirmarea ei în plenul CES „un atac asupra societății civile și a mișcării pentru egalitate de gen și un act sexist, întrucât în locul ei au fost numiți doi bărbați care nu s-au calificat pentru acest post conform metodologiei acestui proces electoral”, scrie organizaţia într-un comunicat de presă.
Nicio reacție oficială
Libertatea a solicitat încă de ieri poziţia SGG şi a încercat să obţină un punct de vedere de la Dragoş Condrea, secretarul general al Guvernului României, dar până la momentul publicării acestui material, ziarul nu a primit o reacţie oficială.