Conform Deciziei ”privind revocarea și numirea unui reprezentant al societății civile în cadrul CES”, publicată luni seară în Monitorul Oficial, partea I, ”doamna Adriana Radu – Asociația Sexul vs Barza se numește în calitatea de membru al Plenului Consiliului Economic și Social, reprezentant al societății civile”.
Decizia a fost emisă luni, 4 ianuarie 2021, de premierul Florin Cîțu și contrasemnată de secretarul general al Guvernului, Dragoș Condrea.
De pe listă a fost revocat Horia Nicolescu Mihai, adică tocmai cel care, prin Decizia publicată pe 18 decembrie 2020, tot în Monitorul Oficial, a înlocuit-o pe preşedinta Asociaţiei Sexul vs Barza.
Libertatea a scris pe 19 decembrie 2020 că premierul interimar de la acel moment, Nicolae Ciucă, a înlocuit-o pe Adriana Radu cu Horia Nicolescu Mihai, din partea Asociaţiei pentru Securitate la Incendii. Acesta nu participase însă la alegeri şi nici nu îndeplinea criteriile de eligibilitate stabilite de Guvern şi societatea civilă.
Apoi, peste 170 de ONG-uri au cerut Guvernului să revină asupra deciziei. ONG-iștii au susținut că Secretariatul General al Guvernului, direct implicat în procesul de selecție a membrilor, nu a respectat protocolul încheiat cu societatea civilă.
Ce este CES
Consiliul Economic şi Social este un organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României în domeniile de specialitate stabilite prin Legea nr. 248/2013.
CES este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputaţilor ori senatorilor. Rezultatul acestei consultări se concretizează în avize la proiectele de acte normative.
Printre atribuțiile CES se numără:
- avizează proiectele de acte normative din domeniile de specialitate, iniţiate de Guvern, precum şi propunerile legislative ale deputaţilor şi senatorilor, invitând iniţiatorii la dezbaterea actelor normative
- elaborează, la solicitarea Guvernului, a Parlamentului sau din propria iniţiativă, analize şi studii privind realităţile economice şi sociale
- semnalează Guvernului sau Parlamentului apariţia unor fenomene economice şi sociale care impun elaborarea unor noi acte normative.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro