Adriana Săftoiu relatează că ultima audiere a Comisiei de anchetă parlamentară pentru copiii dispăruţi a fost şocantă ca informații şi concluzii.

„Plecând de la informația primită la prima audiere din cadrul Comisiei – unde reprezentantul MAI a afirmat că 40 la sută dintre copiii dispăruți (plecare voluntară cu recidivă) provin din DGASPC – am mers pe firul informației.

La cea de-a treia audiere, ONG-urile invitate la audieri au relatat că există DGASPC-uri (ne-au fost nominalizate judeţele în cauză) care furnizează “marfă” pentru reţelele de trafic de persoane, respectiv prostituţie şi/sau cerşetorie”, spune Adriana Săftoiu pe pagina de Facebook.

Reţelele sunt aproape imposibil de destructurat, fiind o încrengătură între “instanţe, poliţie, politicieni”, conform afirmațiilor de la audieri. Ne-au fost prezentate cazuri concrete, unde dosarele sunt fie dosite, fie clasate pe motiv că minora a consimțit sexul.

Adriana Săftoiu:

Libertatea a arătat că zeci de copii, unii dispăruţi în împrejurări suspecte, nu mai sunt căutaţi de nimeni.

Parlamentarul spune că, în afara audierilor, a avut o altă întâlnire cu un ONG care se ocupă de trafic de persoane, şi care confirmă ceea ce au spus în ultima audiere alte două ONG-uri care sunt implicate în combaterea acestui flagel.

România figurează în multe rapoarte internaționale ca țară-sursă în Europa pentru trafic de persoane. A fost și o instituție arătată cu degetul (mă abțin încă să o nominalizez până va fi și aceasta audiată), rolul ei fiind să promoveze o strategie şi să acţioneze în sensul combaterii traficului de persoane. Din ceea ce s-a afirmat în audieri și în discuțiile purtate cu reprezentanți ai societății civile care acţionează pentru combaterea traficului, instituția respectivă stopează demersurile acoperind “peştii mari de ape tulburi” (am citat din audieri).

Adriana Săftoiu aminteşte că „acum câteva zile, a fost făcut public un raport al Marii Britanii pe acest subiect. „România figurează acolo cu o reţea de trafic care operează pe teritoriul UK. Cooperarea cu instituţiile din România pare a fi inexistentă sau total ineficientă și formală”. Deputatul consideră că subiectul copiiilor dispăruţi ar trebui inclus, de urgenţă, între priorități, pe agenda instituțiilor statului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News