De ieri dimineaţă, ruşii au închis total conductele ce aprovizionează cu gaz ţara noastră, transformând în realitate scenariul pesimist lansat de autorităţi cu o zi în urmă, când fusese sistată livrarea de gaze doar prin punctul Isaccea. În condiţiile în care România trebuie să suplinească din rezerve proprii cele 7,2 milioane de metri cubi care veneau, în această perioadă, zilnic de la ruşi, Adriean Videanu, ministrul economiei, a decis instaurarea situaţiei de urgenţă.
Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat ieri, la prânz, situaţie de urgenţă, permiţând astfel furnizorilor de gaze achiziţionarea păcurii şi a cărbunelui prin negociere directă, şi nu prin licitaţie. “Situaţia de urgenţă e un instrument legal pe care agenţii economici, Transgaz în principal, dar şi ceilalţi furnizori de gaz, au posibilitatea să-l utilizeze intervenind direct şi cumpărând combustibil, fără a face licitaţii, ceea ce ar fi prelungit termenele de achiziţionare”, a afirmat Adriean Videanu.
Avem combustibil pentru 60-80 de zile
Ministrul a precizat că volumul de gaze, care se află acum în depozite, asigură o autonomie de 60-80 de zile. Videanu a admis că oprirea livrărilor de gaze ruseşti “creează o problemă serio a s ă , dar nu imposibil de gestionat”. În această perioadă, cantitatea de gaze pe care ruşii ne-o livrau era de doar 7,2 milioane mc zilnic, reprezentând circa 11% faţă de media anuală de 30%. Mai grav e faptul că, pentru a nu afecta consumul de gaze al populaţiei, guvernul a întrerupt activitatea la câteva combinate, Doljchim, Arcelor Mittal şi Mechel Târgovişte.
Autorităţile locale liniştesc populaţia
✔ În Bucureşti, Virgil Ramba, directorul RADET, a asigurat că populaţia nu va suferi de frig indiferent cât de mult va dura criza gazelor;
✔ La Craiova activitatea Regiei de Termoficare, care asigură furnizarea căldurii şi a apei calde, nu va fi afectată pentru că există rezerve până la primăvară;
✔ Nici la Timişoara nu sunt probleme. “Nu avem probleme cu parametrii de căldură. Am mărit consumul de păcură, care ajunge încă patru-cinci zile, după care trecem pe rezerva de cărbune, care ajunge toată iarna”, a declarat Aurel Matei, directorul Coltrem.
✔ În Arad, consumul de gaz a fost redus cu 25% şi a fost suplimentat consumul de cărbune;
✔ La Constanţa, rezerva de păcură poate asigura funcţionarea căldurii până în 15 ianuarie;
✔ Autorităţile din Harghita sunt cele mai îngrijorate de sistarea gazului, întrucât meteorologii anunţă pentru următoarele zile ger cumplit. Acul termometrului ar putea coborî iar până la -25 de grade Celsius;
✔ În Piteşti, ieri noapte, pentru câteva ore a fost întreruptă furnizarea căldurii. Autorităţile au declarat că a fost doar o situaţie de moment pentru că nu erau pregătite cu destulă păcură pe stoc.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!