Stau la bloc, in Crangasi, si am o catelusa micuta, pechinez, pentru care administratorul ma
taxeaza la cotele lunare de intretinere, desi consumul de apa este contorizat si n-ar putea sa ma acuze ca o imbaiez cu apa platita de ceilalti vecini. Ce lege ii da voie sa faca asa ceva?
Lica Zaharia, Bucuresti

Raspuns: Pe baza hotararii adunarii generale a locatarilor, se pot stabili diferite sume, de regula o patrime din costurile revenite unei persoane pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare pentru asigurarea curateniei in imobil si in imprejurimile acestuia. O lege anume care sa se refere la acest aspect nu exista.

De mai multi ani asociatia de proprietari isi cointereseaza presedintii de comitete executive, ca de altfel si alti membri ai comitetului, cu tot felul de sume platite lunar. As vrea sa stiu daca noua lege a asociatiilor de proprietari face referiri la acest aspect si daca da, in ce sens. Este legala o astfel de remunerare?
Dan Andronescu, Bucuresti

Raspuns: In noua lege, prin art. 32 se vorbeste atat despre remuneratii, cat si despre raspunderi, personal sau in solidar. Presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetelor executive pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli. Iar acestia, pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat. Bunaoara, pentru neindeplinirea atributiilor se aplica amenzi contraventionale intre 500 si 3.000 de lei. Nu s-a stabilit baremul, cuantumul remunerarilor ramanand la latitudinea adunarii generale, in functie de cantitatea si mai ales calitatea activitatii depuse, functiile remunerate nefiind nici pe departe niste sinecuri.

Cu un an in urma, eram fericita ca m-am mutat in locuinta noua. Din pacate, linistea pe care mi-o doream dupa o zi plina de munca, de dimineata pana seara, constituie o himera. Muzica house pana spre ora 2 noaptea, data la maximum de tanara care locuieste in apartamentul de la etajul superior, inundatiile repetate si cate si mai cate. Sesizarile facute la politie nu au avut efect. Ce sa fac?
Irina Popescu, Bucuresti

Raspuns: Tulburarea linistii publice si a posesiei intra sub incidenta legii si ca atare se impune sa deschideti o actiune judecatoreasca. Concomitent, credem ca trebuie sa informati Inspectoratul Politiei Capitalei, ca de altfel si primaria de sector. Situatia descrisa constituie totodata un blam pentru comitetul executiv al asociatiei de proprietari, care avea obligatia sa intervina.

Eugen Eftimiu
Specialist in probleme locative

 
 

Urmărește-ne pe Google News