- Măsurile restrictive intră astăzi în vigoare și sunt valabile până pe 31 martie
- Cei care nu le respectă riscă amenzi și chiar închisoarea, a spus șeful DSU.
- Este pentru prima oară când astfel de restricții sunt impuse în țara noastră din motive sanitare, a mai spus Arafat.
- Până acum, în România au fost confirmate 13 cazuri de coronavirus. Noi patru cazuri au fost anunţate sâmbătă.
Activităţile publice sau private care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise începând de duminică, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat. Astfel, meciurile de fotbal se vor disputa fără spectatori începând de azi. „Știm că măsura va produce nemulțumiri, dar considerăm că sunt măsuri necesare pentru prevenire și sperăm că spectatorii și organizatorii vor înțelege”.
În cazul concertelor care implică sub 1.000 de locuri nu se vor interzice aceste evenimete, iar pentru spectacolele cu un număr mai mare de 1.000 de persoane se pot pune în vânzare bilete pentru mai puţini oameni. Pentru activităţile cu mai puţin de 1.000 de persoane se aprobă cu acordul DSP.
Guvernul pregăteşte o hotărâre care priveşte decontarea cheltuielilor pentru persoanele aflate în carantină, dar şi pentru aflate în izolare, dar care nu se pot autosusţine.
Raed Arafat a reluat recomandarea ca cetăţenii români să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar celor care sunt în aceste zone să nu vină în România. Autorităţile au mai decis sistarea până la data de 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenţii de la facultăţile medicină sau farmacie, precum şi vizitele aparţinătorilor. Excepţie fac studenţii care participă voluntari în spitale.
Pe 31 martie se va face o evaluare a riscului de infectare cu COVID-19, iar atunci se va decide dacă interdicţia se va ridica sau se va prelungi.
Libertatea a transmis livetext principalele declaraţii:
Raed Arafat, şeful DSU
- S-a aprobat procedura pentru suspendarea cursurilor în instituţiile de învăţământ. Se interzic activităţile ce includ mai mare de 1.000 de persoane. Pentru activităţile cu mai puţin de 1.000 de persoane se aprobă cu acordul DSP. Până pe 31 martie intră în vigoare aceste măsuri. Aceste măsuri vizează evenimentele publice şi private.
- Considerăm că este momentul să prevenim o răspândire în comunitate.
- Sistăm până la 31 martie stagiile de practică şi vizitele aparţinătorilor în spitale.
- Românii care au fost în Japonia dacă au certificat de carantinare nu sunt obligaţi să mai efectueze o nouă carantină.
- Recomandăm ca românii din diaspora din zonele de risc să evite venirea în ţară pentru a nu pune în pericol viaţa celor din ţară.
- Au fost luate măsuri serioase împotriva celor care nu au respectat regulile izolării. Amenzile au fost de până la 20.000 de lei. Dacă cei care nu respectă regulile de izolare şi îmbolnăvesc alţi oameni riscă închisoarea.
- Au fost suspendare cursurile pentru trei zile la liceul din Timişoara. Urmează să se ia măsura suspendării pentru 14 zile.
- O parte dintre echipamentele de terapie intensivă sunt în curs de achiziţie, inclusiv de ventilatoare mecanice. Vom putea echipa 200 de paturi de terapie intensivă.
- Nu ştiu să fi mai luat această decizie în alte cazuri. Şi în Elveţia s-au luat astfel de măsuri.
- Cazul cu ambulanţa. În cursul discuţiilor la spital au fost mai multe investigaţii. Personalul este supus măsurii de izolare. Noi sperăm că au respectat regulile de igienă. Şansele să fie infectaţi la acest moment sunt mici. E o situaţie care îmi pare rău, insă pacientul nu prezenta simptome de caz. Avem pe zi 7.000 de cazuri. Nu putem să îmbrăcăm toţi operatorii de pe sistemul de urgenţă. Nu putem să le irosim în câteva zile. Pacientul a fost lăsat să plece acasă. A fost dus înapoi la Balş, după ce i s-au recoltat probele.
- Unde sunt aglomerări mari de persoane, staţiile de metrou, să se încerce ca oamenii să nu stea foarte apropiaţi.
Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii
- Vom analiza natura contacţilor la evenimentele până într-o mie de persoane. Sunt mai multe criterii pe care le vom avea în vedere.
- Vom lua în considerare vârsta participanţilor, densitatea, natura contacţilor.
- Avem 15 persoane în carantină instituţionalizată. Ieri au fost 89 de apeluri la 112 pentru noul coronavirus. 14 au fost în Bucureşti, fiind cele mai multe.
- Populaţia vulnerabilă pentru noul coronavirus sunt persoanele de peste 65 de ani cu boli asociate. Avem 190 de paturi de terapie intensivă pentru boli infecţioase.
- Avem patru persoane externate. Au fost externate în condiţii bune. Pacienţii se află în stare bună. Există posibilitatea să fie izolat în Bulgaria ambulanţierul.
România se confruntă în prezent cu 13 cazuri de coronavirus, numai în ultimele 24 de ore au fost înregistrate patru noi cazuri de coronavirus.
Cel de-al 12-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat în Capitală. Bărbatul de 49 de ani s-a întors de la Roma pe 27 februarie fără să fi intrat într-o zonă afectată de infecția cu virusul COVID-19. Acesta le-a spus medicilor că de la revenire în țară, a stat numai acasă, conform informațiile transmise de Grupul de Comunicare Strategică.
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro