Uniunea Europeană și organizațiile pentru drepturile omului au criticat această lege, susținând că limitează drepturile comunității LGBT și că „aduce atingere drepturilor fundamentale ale georgienilor şi riscă să consolideze stigmatizarea şi discriminarea unei părţi a populaţiei”.

Concret, textul de lege interzice „propaganda relaţiilor homosexuale şi incestul” în instituţiile de învăţământ şi în emisiunile de televiziune, dar şi „adunările şi manifestaţiile” care promovează relaţiile homosexuale. Acest text, asemănător celui din Rusia, a fost adoptat de deputații partidului de guvernământ Visul Georgian, într-un vot boicotat de opoziție.

Georgia, o ţară majoritar ortodoxă, a obţinut în decembrie 2023 statutul de stat candidat la aderarea la UE, însă nu au început şi negocierile de aderare. Georgia aspiră de asemenea să adere la NATO.

Liderii UE au decis în vară o oprire de facto a procesului aderării, în aşteptarea unei schimbări de politică la Tbilisi. În replică, Partidul Visul Georgian acuză Occidentul de subminarea valorilor tradiţionale, la fel cum spune și preşedintele rus Vladimir Putin.

Urmărește-ne pe Google News