O proiecție a Institutului Național de Statistică spune că populația României va scădea până la 13,7 milioane de locuitori în anul 2060, iar scăderea natalității este indicată drept principala cauză, cu implicații mult mai profunde decât migrația. Cu toate acestea, vechea clasă politică, reunită sub umbrela Partidului Unic PSD-PNL, nu doar că ignoră problemele mamelor și ale familiilor cu copii, dar face parcă tot posibilul pentru a le îngreuna viața.

A mers până într-acolo încât, pentru a-și hrăni specialii, a ajuns să taie 10% din veniturile femeilor care au sarcini cu probleme și ale părinților cu copii bolnavi de cancer. 500.000 de euro pe zi lucrătoare. Asta este suma pe care Guvernul o încasează chiar și de la 9.000 de mame cu sarcini cu risc maternal, de la 5.000 de mame care au născut la începutul anului 2024, precum și de la 25.000 de părinți care, în luna ianuarie, au avut copiii bolnavi și au avut nevoie de una sau mai multe zile de concediu medical pentru a le fi alături.

Această ultimă nedreptate strigătoare la cer este în curs să fie reparată în Parlament, la presiunea USR. Nu vom renunța până nu reușim, cum nu renunțăm nici la alte proiecte menite să sprijine mamele, chiar dacă PSD și PNL fac tot ce le stă în putință pentru a le îngropa definitiv prin sertarele Parlamentului.

Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu
Recomandări
Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu

Ajutor pentru mamele antreprenor sau cu profesii liberale

USR a reușit să obțină în Parlament ca și femeile care nu sunt salariate, ci au meserii liberale sau sunt antreprenoare, să poată beneficia de concediu plătit de risc maternal. Proiectul inițiat de deputatele Oana Țoiu și Oana Murariu a devenit lege în noiembrie 2023 și vine în ajutorul a mii de femei antreprenor, în condițiile în care există în România peste 180.000 de PFA-uri, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale ce au femei ca titular/membru.

Tot în sprijinul mamelor antreprenor sau cu meserii liberale, deputatele USR Oana Murariu și Simona Spătaru au propus modificarea legislației în vigoare astfel încât sute de mii de femei care lucrează în România ca avocate, arhitecte, graficiene, psiholoage, PFA, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale să fie încurajate să devină mame fără teama că vor pierde rezultatele obținute în anii dedicați activității profesionale. Concret, inițiativa legislativă prevede ca la nașterea unui copil să nu se suspende automat activitatea profesională, ceea ce ar duce, implicit, la încheierea bruscă a proiectelor aflate în desfășurare, ci ca mamele să poată decide dacă vor sau nu să lucreze în continuare, fără a le fi afectat dreptul de a primi indemnizația de creștere a copilului. Prin votul PSD, partid autoproclamat mare susținător al familiei, dar care se gândește la familie doar când vrea să înființeze ministere cu dedicație, proiectul a fost respins în Senat, urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.

PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF

Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până la vârsta de 12 ani

Până în iunie 2023, părinții puteau sta acasă pentru a-și îngriji copilul bolnav doar dacă acesta avea până în 7 ani. După iunie 2023, datorită legii depuse și promovate de parlamentarii USR Radu Panait și Alexandru Robert Zob, limita de vârstă a copilului a fost crescută la 12 ani.

Tot la inițiativa USR, Parlamentul a adoptat și o lege prin care părinții copiilor mai mari de 7 ani cu o boală infecto-contagioasă și aflați în carantină sau izolare au dreptul la concediu și indemnizație pentru supravegherea și îngrijirea acestora.

Mai mulți bani pentru părinți, fie că sunt în concediu de creștere a copilului, fie că aleg să se întoarcă la serviciu

Într-o perioadă în care inflația mușcă tot mai tare din veniturile tuturor românilor, USR a propus o măsură de bun-simț: și veniturile părinților cu copii mici să fie actualizate, anual, cu rata inflației. Concret, în ianuarie 2023, deputatele USR Oana Țoiu și Monica Berescu au depus un proiect de lege pentru ca limita maximă a indemnizației pentru creșterea copilului și a stimulentului pe care îl primesc părinții care decid să se întoarcă mai repede la serviciu să fie și ea majorată proporțional cu inflația.

Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?
Recomandări
Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?

Astfel, stimulentul de inserție ar fi ajuns în 2023 la 1.707 lei (în loc de 1.576 de lei) pentru părinții care se întorc la serviciu până împlinește copilul 6 luni, respectiv 1 an în situația copilului cu dizabilități. Iar pentru părinții care se întorc după ce copilul a împlinit 6 luni, respectiv 1 an în situația copilului cu dizabilități, ar fi ajuns la 740 de lei (în loc de 683 de lei).

PSD și PNL au blocat proiectul USR în comisiile din Camera Deputaților, în timp ce guvernul format din aceleași două partide a avizat negativ propunerea, susținând că măsurile „ar influența negativ ținta de deficit bugetar, stabilitatea macroeconomică și ratingul de țară în relația cu organismele financiare internaționale”. Recordul de cele mai puține nașteri din ultimii 134 de ani și o inflație galopantă care a subțiat veniturile părinților cu copii mici nu au contat pentru PSD și PNL.

Dublarea perioadei în care părinții pot opta pentru întoarcerea la serviciu

Tot ca o măsură de sprijin pentru mamele și tații cu copii mici, USR a propus, încă din octombrie 2021, să fie dublată perioada în care părinții pot opta pentru întoarcerea la serviciu: de la 6 luni la 1 an, respectiv de la 1 an la 2 ani în cazul copilului cu dizabilități. Măsura a fost avansată de deputata USR Oana Țoiu în cadrul dezbaterilor la legea de aprobare a OUG 26/2021.

În prima fază, PSD și PNL au acceptat propunerea, doar pentru a se răzgândi ulterior, în plenul Camerei Deputaților. Legea cu amendamentul USR a fost retrimisă la comisii, unde zace și acum, la mai bine de doi ani de la acel moment.

Aceeași măsură a dublării perioadei în care părinții pot opta pentru întoarcerea la serviciu a fost inclusă de USR în proiectul de lege din ianuarie 2023 privind actualizarea anuală a indemnizației pentru creșterea copilului și a stimulentului de inserție, proiect blocat de asemenea de PSD și PNL.

Totuși, utilitatea măsurii propuse de USR reiese și din statistici: la nivelul lunii decembrie 2022, România numără 87.355 de părinți care s-au întors mai repede la serviciu, iar dintre aceștia doar 13% optaseră să revină la muncă în primele 6 luni de viață ale copilului.

Alocație din prima zi de viață

În prezent, nou-născuții nu beneficiază în România de alocație în prima lună de viață. În plus, din păcate, nu puține sunt cazurile în care între momentul venirii pe lume și virarea primei alocații trec și câteva luni bune, din cauza birocrației excesive și a lentoarei statului în a rezolva problemele de zi cu zi ale cetățenilor. Luni în care, tocmai când se confruntă cu cheltuieli consistente, părinții sunt lăsați să se descurce financiar singuri, din resursele proprii, resurse insuficiente, din păcate, pentru mulți dintre ei.

USR a încercat să repare această situație injustă, reclamată, de altfel, de mulți părinți prin scrisori și petiții publice și, sub semnătura senatorilor Anca Dragu și Ștefan Pălărie, a depus un proiect de lege în noiembrie 2022, în care a inclus și obligația pentru stat de a plăti alocația în cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii de către părinte. Inițiativa a fost adoptată de Senat cu unanimitate de voturi, în martie 2023, prilej pentru ca reprezentanții puterii să facă paradă la tribună despre cum susțin PSD și PNL propunerea. Totuși, aceleași partide au avut grijă să blocheze proiectul USR odată ajuns în Camera Deputaților, Cameră în sertarele căreia zace din martie 2023.

Fără ture de noapte obligatorii pentru părinții care își cresc singuri copilul

Familiile monoparentale se confruntă, adeseori, cu provocări financiare și logistice și mai mari în încercarea de a-și îndeplini rolul de părinte și de a asigura traiul zilnic. În acest context, un loc de muncă cu ture de noapte poate reprezenta un dezavantaj, drept pentru care senatoarea USR Silvia Dinică a depus un proiect de modificare a Codului Muncii, în sensul ca reprezentantul familiei monoparentale să nu poată fi obligat, asemenea gravidelor și lăuzelor, să presteze muncă de noapte.

Inițiativa USR nu restrânge dreptul părintelui de a putea lucra tură de noapte, dacă așa dorește și dacă poate face aranjamentele necesare pentru a asigura siguranța copilului, ci doar previne abuzurile la care poate fi supus părintele familiei monoparentale.

Și acest proiect, asemenea altora gândite de USR în sprijinul părinților, a fost blocat de PSD și PNL în Camera Deputaților. Termenul pentru raport a fost 19 iunie 2023.

Consiliere psihologică gratuită pentru mame, imediat după naștere, dar și pentru familiile copiilor cu sindrom Down

Nașterea unui copil vine la pachet, în cazul multor mame, și cu stări de anxietate sau depresie, cu griji copleșitoare și multe necunoscute, cu temeri și situații în care ele se simt depășite și au nevoie de ajutorul unui psihoterapeut. Din păcate, în condițiile unui trai zilnic tot mai greu, foarte multe mame nu își permit, însă, astfel de servicii. De aceea, USR a reușit să obțină în Parlament adoptarea unei legi prin care femeile care riscă să sufere de depresie postpartum să beneficieze, la cerere, de servicii de consiliere psihologică într-un interval de 126 de zile de la naștere.

Luptăm în continuare să deblocăm în Camera Deputaților un alt proiect USR de lege, care prevede ca părinții, bunicii, frații unui copil cu sindrom Down să primească ajutor de specialitate și consiliere, pentru a putea trece peste șocul diagnosticului, dar și pentru a fi în măsură să ofere îngrijirea adecvată unui copil care suferă de această boală. Prin această abordare, se reduce substanțial riscul de abandon al copiilor cu sindrom Down.

Ajutor pentru mame să-și facă analizele la timp

Pentru că știm cât de importantă este sănătatea mamei în timpul sarcinii și imediat după naștere, deputații USR Oana Țoiu și Adrian Wiener au depus un proiect de lege prin care se stabilește un termen de 5 zile în care analizele gratuite prescrise gravidelor și femeilor care tocmai au născut să fie și realizate, fără să mai depindă de plafoanele impuse de Casa Națională de Sănătate.

Într-o țară în care mortalitatea infantilă s-a dublat în ultimii ani și avem încă mult prea multe decese la naștere în rândul mamelor, nu trebuie să mai acceptăm să li se spună mamelor că au dreptul la analize gratuite, dar că ele nu pot fi făcute pentru că nu mai sunt bani și să revină peste o lună și încă o lună, în funcție de norocul de moment, sau să scoată bani din buzunar. Nu toate mamele au banii necesari efectuării analizelor, așa că o mare parte dintre nașteri ajung în atenția medicilor de abia la momentul nașterii. Rezultatul? Harta deceselor materne și infantile se suprapune peste zonele defavorizate din România.

Sperăm ca proiectul USR să fie adoptat cât mai rapid, astfel încât mamele și nou-născuții să nu mai aibă de suferit din cauza unui sistem sanitar căpușat de peste 30 de ani de miniștrii PSD și PNL și pilele lor de partid.

Sprijin și măsuri de reintegrare a mamelor și gravidelor minore

De ani buni, România continuă să ocupe un rușinos loc 1 în Uniunea Europeană în ceea ce privește mamele minore. Cu toate acestea, PSD și PNL s-au coalizat pentru a respinge proiectul USR prin care Ministerul Familiei era obligat să înființeze un registru național al gravidelor și al mamelor minore și, totodată, să ia o serie de măsuri clare pentru protejarea și reintegrarea acestora. Printre măsurile propuse de deputatele USR Monica Berescu și Oana Țoiu se numărau: sprijin educațional și consiliere psiho-pedagogică, astfel încât mamele și gravidele minore să poată continua studiile, respectiv organizarea anuală a unui program de reintegrare a mamelor minore în sistemul educațional. 

Proiectul USR a fost până acum respins în Senat, iar în Camera Deputaților a primit raport negativ în comisii prin votul majorității PSD-PNL.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Marica13   •   20.03.2024, 10:22

Voi traiti in alta lume....ce tot visati acolo.....fara relati...spaga nu prea rezolvi mare lucru...nu sunt fonduri...sau stai la camera de garda cuborele daca nu cunosti pe cineva sau nu impingi ceva in buzunar....nu vedeti padurea de copaci.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
România va avea un nou drum de mare viteză. Are o lungime de 51 de kilometri și leagă 2 mari orașe
FANATIK.RO
România va avea un nou drum de mare viteză. Are o lungime de 51 de kilometri și leagă 2 mari orașe
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Cât câștigă un român care spune că lucreză și 310 ore pe lună la o fermă din Germania: "Dacă era așa mergeam toți acolo"
Observatornews.ro
Cât câștigă un român care spune că lucreză și 310 ore pe lună la o fermă din Germania: "Dacă era așa mergeam toți acolo"
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun
HOROSCOP
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI