Conform AEP, pentru secţiile de vot din străinătate au fost comandate 1.333.500 de buletine de vot, 1.301.230 de timbre autocolante, 2.147 de ştampile cu menţiunea votat.
Sumele pentru pregătirile la alegerile europarlamentare şi referendumul pe Justiţie se asigură, potrivt legislaţiei, din bugetul de stat, prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente.
Este vorba de sumele necesare acoperirii cheltuielilor pentru tipărirea buletinelor de vot şi a publicaţiilor destinate birourilor electorale; pentru confecţionarea ştampilei Biroului Electoral Central şi a ştampilelor cu menţiunea „votat”; pentru confecţionarea timbrelor autocolante; indemnizaţiile membrilor Biroului Electoral Central şi ale personalului tehnic auxiliar al acestuia, precum şi indemnizaţiile prevăzute la art. 16 alin. (9); cheltuieli pentru hârtia necesară imprimării buletinelor de vot; cheltuielile privind dotarea şi funcţionarea Biroului Electoral Central, precum şi orice alte cheltuieli generate de activităţile specifice procesului electoral.
Românii din ţară şi din străinătate sunt chemaţi, pe 26 mai, la vot, pentru a alege reprezentanţii în Parlamentul European.
Biroul Electoral Central a aprobat candidaturile a 13 partide: PSD, USR-PLUS, ALDE, UNPR, Pro România, PNL, UDMR, PMP, PRU, Partidul Socialist Român, Blocul Unităţii Naţionale, Partidul Social Democrat Independent şi PRODEMO.
La acelaşi scrutin, cetăţenii cu drept de vot vor răspunde şi la cele două întrebări puse de preşedintele Klaus Iohannis în cadrul referendumului pe Justiţie.
Pe 4 aprilie, Klaus Iohannis a anunţat cele două teme pentru referendumul din 26 mai.
Temele referendumului pe Justiție sunt: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţiei; interzicerea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.
Citeşte şi: