Cuprins:
Cum s-au împărțit banii
Conform datelor publicate pe una din secțiunile Autorității Electorale Permanente, la finalul săptămânii trecute a avut loc prima virare a banilor pentru partide, sume date în baza bugetului de anul trecut, în condițiile în care în prezent Coaliția nu a trecut bugetul pe 2025. Opt partide au primit bani de la stat, acestea fiind fonduri în baza rezultatelor la parlamentare și la ultimele locale.
Mai precis, banii sunt dați în proporție de 75% din suma totală în baza rezultatelor la parlamentare (adică procentul obținut, cu condiția trecerii pragului pentru legislativ) și 25% în baza rezultatelor la locale (peste 50 de consilieri județeni sau generali).
Conform datelor AEP, din suma totală de 21,99 milioane de lei, grosul a fost luat de PSD, care a primit 7,29 milioane de lei pentru luna ianuarie. Locul al doilea, pentru prima dată în istoria sa politică, e ocupat de Alianța pentru Unirea Românilor, care a primit 4,31 milioane de lei.
PNL, formațiune condusă în prezent de Ilie Bolojan, a primit 3,97 milioane de lei. Uniunea Salvați România a încasat aproximativ 2,82 milioane de lei, în timp ce alte două formațiuni, pentru prima dată intrate în Parlament și cu acces la resursele publice, au primit fiecare peste un milion de lei.
Partidul SOS, unde șefia e deținută de Diana Șoșoacă, a primit 1,87 milioane de lei, în timp ce Partidul Oamenilor Tineri, unde președintă este Anamaria Gavrilă și care se prezintă ca formațiunea care l-a susținut de la bun început pe Călin Georgescu, a primit 1,51 milioane de lei.
Sume mai degrabă modice au fost virate în conturile Partidului Mișcarea Populară și Forța Dreptei, 103.228 de lei, respectiv 98.022 de lei, pentru rezultatele de la locale, dat fiind că nu au făcut pragul la parlamentare.
281 de milioane ar trebui să meargă la partide în 2025
În „Ordonanța trenuleț” a Guvernului Ciolacu 2 un articol prevede că în 2025 banii dați partidelor vor fi cu 25% mai puțini față de 2024, când a fost an electoral cu patru alegeri – trei validate și un rând de alegeri anulate. În 2024, inițial spre partide trebuiau să meargă 313 milioane de lei, pentru ca apoi, la o rectificare din septembrie, alte 62 de milioane să completeze banii pentru partide.
Așadar, 375 de milioane au mers către partide. 75% din această sumă ar însemna aproximativ 281 de milioane de lei. În 2023, când nu era an electoral, partidele au primit 227,4 milioane de lei (reușind să cheltuiască mai mult față de această sumă).