O persoană infectată transmite boala mai departe, în medie, către 2,5 persoane. Aerul condiționat ar crește de aproape 4 ori această rată de transmitere.

Cercetătorii chinezi care au studiat focarul
din Guangzhou și modul în care acesta a apărut, au descoperit că epidemia din
oraș pare să fi pornit de la o femeie de 63 de ani, care nu a prezentat simptome
și care a luat masa într-un restaurant dotat cu aer condiționat.

Spre seară, femeia a-nceput să tușească, iar la spital, când au testat-o, a ieșit pozitivă la COVID.

Alte nouă persoane – patru rude de-ale sale și
cinci străini care au luat masa în același local, în vecinătatea ei – au prezentat
simptome de infectare cu noul coronavirus în următoarele două săptămâni.

Cum mesele din restaurantul respectiv sunt destul de distanțate, iar femeia nu ar fi tușit – particulele virale prezente în expirație neajungând, prin urmare, mai departe de un metru -, cercetătorii chinezi susțin că singura explicație a infectării celor care nu fac parte din familia ei este prin intermediul aerului condiționat.

Experții cred că asta ar putea avea un impact negativ asupra industriei HoReCa, și așa foarte lovită de criza COVID. Însă restaurantele nu sunt singurele care au aer condiționat.

Majoritatea firmelor, că sunt mici, de
apartament, sau mari, de tipul multinaționalelor care funcționează în hale
industriale, au montate în birouri aparate de aer condiționat.

Care e soluția cercetătorilor? În afara sfatului de a nu grăbi redeschiderea afacerilor și rechemarea oamenilor la muncă, aceștia recomandă:

  • distanțarea birourilor (în firme) și a meselor (în restaurante);
  • îmbunătățirea ventilației (aparate de aer condiționat cu filtre performante);
  • purtarea măștilor de către angajați/clienți.

Deși cercetarea din Guangzhou nu a fost urmată
de o replicare a experimentului în laborator, William Schaffner, profesor de
boli infecțioase la Vanderbilt University, spune că explicația este perfect
credibilă și ar trebui să ne facă să înțelegem importanța redeschiderii graduale
a restaurantelor și a altor businessuri care presupun gruparea multor oameni în
același lor.

O soluție este deschiderea la jumătate de capacitate și creșterea capacității în timp, încet, încet, după ce vedem că măsurile dau roade și nimeni nu s-a îmbolnăvit.

William Schaffner, profesor de boli infecțioase:

 
 

Urmărește-ne pe Google News