Incidentul s-a produs vineri, în aceeaşi zi în care Administraţia Donald Trump a anunţat că impune sancţiuni la adresa a patru oficiali de rang înalt din cadrul agenţiei militare de contrainformaţii din Venezuela, relatează Mediafax, care citează The Guardian.

„Un avion de vânătoare de fabricaţie rusă a urmărit cu agresivitate (o aeronavă) EP-3 la o distanţă nesigură în spaţiul aerian internaţional pentru o perioadă prelungită de timp, punând în pericol siguranţa echipajului şi periclitând misiunea (aeronavei) EP-3”.

Autorităţile SUA, despre incidentul aviatic:

Cele două aparate de zbor nu au intrat în coliziune şi nici nu s-au înregistrat victime în urma incidentului.

Autorităţile militare din SUA nu au oferit detalii despre misiunea avionului EP-3 şi nici nu au precizat unde s-a produs incidentul.

„Regimul Maduro continuă să submineze legile internaţionale recunoscute şi dă dovadă de dispreţ faţă de acordurile internaţionale care permit Statelor Unite şi altor ţări să efectueze în siguranţă zboruri în spaţiul aerian internaţional”, se mai afirmă în comunicatul autorităţilor militare de la Washington.

SUA au criticat şi Moscova, afirmând că incidentul „demonstrează sprijinul militar iresponsabil al Rusiei pentru regimul ilegitim al lui Maduro”.

Pe de altă parte, Guvernul de la Caracas a transmis că forţele aeriene din Venezuela au respins „incursiunea unui avion american de recunoaştere şi spionaj” în zona aeroportului Maiquetia de lângă Caracas.

Două avioane de vânătoare venezuelane au interceptat aeronava americană şi au escortat-o în afara spaţiului aerian al Venezuelei, a transmis Caracasul, susţinând că prezenţa neanunţată a aeronavei americane punea în pericol siguranţa altor avioane în zonă.

În luna mai, Columbia acuza Venezuela că a învățat rebelii să folosească rachete rusești.

FOTO: Twitter.com/U.S. Southern Command‏

Urmărește-ne pe Google News