Cuprins:
Proiectul este conceput pentru a reduce traficul în oraș și aduce o soluție celor care fac naveta spre Cluj-Napoca, astfel încât aceștia să poată folosi mijloace de transport public sau bicicleta pentru a ajunge în centru.
Primul park&ride din Cluj va fi dat în funcțiune în 2025
„Park&ride-ul va fi gata în decembrie, urmează să intre în recepție, iar anul viitor să fie efectiv dat în funcțiune, după finalizarea recepției. Noi am menționat că acest park&ride nu se dorește a se transforma într-un cimitir de mașini abandonate, într-un loc unde să îți lași mașina că nu ai unde să o ții în fața blocului sau pe stradă. (…) Scopul este să aibă utilitatea socială, și anume când vii în oraș și stai 8 ore la muncă, plus încă patru la mall sau la cumpărături, 12 ore, să ai un preț mic pentru ceea ce noi dorim să fie destinația acestuia: vii, lași mașina, mergi cu transportul în comun sau cu bicicleta, și nu folosești mașina pentru a aglomera traficul”, a declarat primarul Emil Boc.
Care sunt tarifele la primul park&ride din Cluj
Pentru a încuraja utilizarea park&ride-ului în scopul pentru care a fost creat, și anume decongestionarea traficului, Primăria Cluj-Napoca a propus tarife accesibile pentru primele 12 ore de parcare.
După această perioadă, prețurile cresc exponențial, tocmai pentru a nu transforma locul într-un „cimitir de mașini”, explică edilul.
„Vei avea un preț mic pentru primele 12 ore. Apoi, după 15, 18, 24 de ore, prețul va fi mai piperat, pentru a nu se transforma într-un loc unde vii să îți lași mașina pentru că nu ai nevoie de ea sau o folosești o dată pe lună, sau ai plecat în concediu. Dacă au buzunarul doldora de bani, evident, o pot lăsa, dar nu pentru asta e gândit parkingul. Vom veni în consiliul local cu propunerea de preț”, a mai arătat primarul din Cluj, Emil Boc.
15 lei/oră, după 12 ore de parcare, la park&ride-ul din Cluj
Tarifele propuse sunt de 2 lei pentru 6 ore de staționare, de 5 lei pentru 12 ore de staționare, iar după 12 ore fiecare oră se taxează cu 15 lei.
Tariful este conceput pentru a-i încuraja pe cei care fac naveta la Cluj să își parcheze mașina acolo și să își continue drumul spre destinație cu mijloacele de transport în comun sau cu bicicleta.