Cuprins:
Primul aeroport nou din ultimii 50 de ani din România, aeroportul Brașov-Ghimbav este, începând de azi, deschis traficul aerian.
Primul zbor a decolat din București la ora 7.30 și ajuns cu jumătate de oră mai târziu pe aeroportul din Brașov. Printre politicieni aflați la bord s-au numărat: Nicolae Ciucă, Sorin Grindeanu, Lucian Bode și Adrian Veștea – ministrul desemnat al dezvoltării și președinte de CJ Brașov.
Ce zboruri vor fi operate de la Brașov
Primele zboruri spre și dinspre aeroportul din Brașov sunt programate chiar pentru ziua de 15 iunie 2023. Dan Air va zbura în această dată spre și dinspre aeroportul din Nuremberg (Germania).
În aceeași săptămână, compania aeriană românească va inaugura alte șapte rute spre și dinspre Brașov. Din 16 iunie 2023 vor fi operate și primele zboruri charter spre și dinspre aeroportul din Brașov, către destinații din Turcia și Grecia.
Ulterior, în lunile august și septembrie 2023, compania low-cost Wizz Air va inaugura rutele Brașov – Londra LTN și Brașov – Dortmund.
De la Brașov, Dan Air va opera opt zboruri pe săptămână spre șapte destinații din șase țări europene și este prima companie aeriană care pune bilete la vânzare pe rute regulate spre și dinspre aeroportul brașovean.
- Brașov – Barcelona – Brașov (în fiecare marți);
- Brașov – Bruxelles BRU – Brașov (în fiecare miercuri);
- Brașov – Budapesta – Brașov (în fiecare marți, duminică);
- Brașov – Londra LGW – Brașov (în fiecare vineri);
- Brașov – Milano LIN – Brașov ( în fiecare luni)
- Brașov – München – Brașov (în fiecare sâmbătă);
- Brașov – Nuremberg – Brașov (în fiecare joi)
Cum se ajunge la aeroport
Aeroportul din Brașov se află în localitatea Ghimbav, la 9 kilometri de municipiul Brașov. De aici, va fi o linie specială de autobuz, care va face legătura cu gara Brașov și care va circula din oră în oră, între 6.00 și 18.00.
Accesul la aeroport se poate face cel mai ușor prin intermediul drumului județean DJ 103C, iar apoi prin centura Brașovului (E574) și drumul național DN 1. Masterplanul AIBG prevede un acces direct în DN 1, cu nodul rutier aferent, astfel încât aeroportul să fie legat cât mai rapid cu viitoarea autostrada București – Brașov, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor.
Se intenționează și crearea unei legături feroviare pentru aeroport. În acest sens, Sucursala Regională de Căi Ferate Brașov a efectuat un studiu de traseu preliminar, studiu care a scos în evidență mai multe posibilități de realizare a unui racord feroviar, variante care vor fi analizate într-un studiu de fezabilitate.
Dotări moderne
„Noua aerogară este în top trei cele mai moderne aeroporturi din România, fiind dotată cu tehnologii de securitate de ultimă generație”, potrivit unui comunicat de presă al UTI. De exemplu, echipamentele de scanare a bagajelor sunt dotate cu algoritmi de detecție a explozibililor lichizi, ceea ce înseamnă că pasagerii nu vor mai fi obligați să scoată laptop-urile și lichidele din bagajele de mână.
Aeroportul Brașov este singurul din România și din Europa de Sud-Est care beneficiază de un turn de control virtual. Această tehnologie a fost implementată pentru prima dată în Suedia, în 2015, iar acum se regăsește pe aeroporturi din Suedia, Danemarca, dar și SUA.
Construcția aeroportului a început în primăvara anului 2020 și a costat aproximativ 140 de milioane de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro