Zilnic, peste 40.000 de persoane vin și pleacă de pe aeroportul internațional Henri Coandă. Dacă sistemul de check-in nu ar mai funcționa sau, mai grav, turnul de control ar pierde legătura cu piloții din cauza unui atac al hackerilor, consecințele ar fi foarte grave. Până în prezent toate tentativele au fost dejucate de experți în securitate cibernetică.

Constantin Stănică este șeful biroului IT de la Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca. În fiecare, el are misiunea de a anihila amenințările informațtice care sunt din ce în ce mai sofisticate. Într-o zi au fost înregistrate chiar și 7.000 de tentative de furt de parole. A venit la București pentru un exercițiu european în care a fost simulat un atac cibernetic asupra aeroporturilor Otopeni și Cluj, arată Știrile TVR.

”A trebuit să analizăm virușii, a trebuit să gândim soluții prin care să putem contracara, să putem funcționa în continuare, că de fapt ăsta e scopul, ca aeroportul să poată funcționa”, a spus Constantin Stănică.

Un exercițiu desfășurat după un scenariu palpitant i-a pus la grea încercare pe experți. Hackerii ar fi reușit să închidă sistemele de check-in de pe aroporturi și chiar urmau să dirijeze o dronă spre motoarele unui avion pentru a provoca o explozie. Au fost rulate inclusiv știri false despre un presupus atac terorist.

”Dacă un singur sistem nu funcționează de acolo, nu știu, sistemele de check-in, sistemele care anunță călătoriile sau sistemel de transport bagaje… se poate crea un haos destul de ușor”, a spus expertul Cătălin Pătrașcu.

”Cyber Europe 2018” a fost cel mai elaborat exercițiu de securitate cibernetică din Uniunea Europeană. Este 900 de specialiști din 30 de țări au participat la simulări. România a fost una dintre țările cel mai bine reprezentate, cu peste 100 de experți.


CITEȘTE ȘI: VIDEO / Preşedintele companiei Air Canada Rouge, după primul zbor direct spre România: ”Încurajăm canadienii să descopere Bucureştiul”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News