În 2006 se năştea o nouă localitate în România, Rastul Nou, după ce inundaţii devastatoare au lovit zona. Mai mult de 800 de case au fost construite pe un deal, departe de malul fluviului Dunărea. Atunci, 300 de case au fost ridicate de ANL, 10 de biserică şi restul de oameni, dar cu fonduri de la stat.
„De rău ne-au mutat de acolo, că se dărâmau casele pe boi. În preajma noastră erau multe dârămânături. Așa ne-am mutat aici. E bine aici, dar tot mai bine era acolo”, spune Dorina Dumitru, una dintre sinistrate.
După 10 ani, un sfert dintre casele din satul nou sunt părăsite. Multe au fost vândute pe preţuri de nimic, iar de la câteva s-au valorificat gemurile şi uşile şi chiar contoarele de electricitate.
Au vândut termopanele
După ce au intrat în posesia acestor locuinţe, proprietarii au vândut geamurile şi uşile din termopan şi le-au înlocuit cu altele din lemn pe care le-au asigurat cu scânduri de teama hoţilor.
Autorităţile locale susţin că în 2006, după inundaţii, casele au fost construite ca urmare a unor rapoarte și că oamenii au precizat că se vor muta în ele. Locuinţele au costat peste 15 de milioane de euro, bani veniţi din fondul de rezervă al Guvernului şi din donaţii.
În aprilie 2006, Dunărea a ajuns la un debit istoric şi a rupt digul de la Rast. Apele au năvălit peste comună şi în câteva ore au acoperit aproape complet casele. Au fost evacuate de urgenţă peste 3.000 de persoane care au stat apoi luni de zile în tabere de sinistraţi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro