Frusinica Ionescu a cultivat la început lavandă, pe un hectar, conform tvialomita.ro. Florile i-au adus un profit frumușel, așa că s-a gândit să-și extindă afacerea într-o altă nișă. A semănat, anul acesta, gălbenele pe mai mult de 5.000 de metri pătrați, iar producția pare a fi peste așteptări.

„Mă aștept la o cultură bună. Se vede că florile sunt extraordinar de frumoase, bine dezvoltate”, a declarat femeia, care crede că îi merge bine pentru că se îngrijește de culturi așa cum făceau bunicii odinioară.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9


Citește și FOTO/ Ea este cel mai sexy salvamar de la piscină. Cum arată tânăra care veghează la siguranța bucureștenilor


Gălbenelele cresc, fără să aibă nevoie de ierbicid și de îngrășăminte, susține Frusinica Ionescu. După recoltare, acestea sunt uscate manual.

„Mergem pe uscatul tradițional, în camere, la casă, în podul casei, pe hârtii speciale. Le punem în saci și, în momentul în care sunt uscate bine, vin cei de la fabrică, ridică cantitatea”, a explicat Frusinica Ionescu.

Afacere cu gălbenele și scaieți cu investiții minime

Horticultorii susțin că gălbenelele nu sunt deloc pretențioase: se dezvoltă pe toate tipurile de sol și au nevoie de puține îngrijiri. Considerate florile de aur ale sănătății, sunt folosite în medicină pentru tratarea inflamațiilor. Totodată, sunt utile în cosmetică: se fac din ele creme hidratante și cu efect cicatrizant.

În mijlocul Bărăganului, alături de câmpul cu flori portocalii, se întinde lanul de scaieți. Este armurariul, planta care seamănă cu un mărăcine și care este unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afecțiunilor ficatului, fiind bogată în silimarină.

„Când planta ajunge la maturitate, trece de la culoarea aceasta mov la un alb-cenușiu. În interiorul florii găsim semințe micuțe, care sunt bune pentru bolile de ficat”, explică Frusinica Ionescu, unul dintre puținii fermieri din țară care au avut curajul să investească într-o astfel de cultură.

Frusinica nu e singură în aventura acesta cu ciulini și gălbenele; e susținută de soțul ei spaniol, care s-a mutat în România, atras fiind de fertilitatea pământului nostru.

De pe un hectar cultivat cu scaieți se poate obține un profit de 2.000 de euro. Fermierii spun că au reușit să faca asta cu o investiție minimă, care presupune doar semănatul. Cultura nu e greu de întreținut, deoarece plantele se dezvoltă de la sine. Ciulinii nu trebuie nici săpați și nici irigați. Au nevoie numai de căldură și mult soare.

„De aceea îmi place mult România pentru că există un pământ super, de nota 10”, spune cum Juan Manuel.

Semințele recoltate vor ajunge la producători din industria farmaceutică.

sursă foto: tvialomita.ro


Citește și Dezvăluirile tânărului care l-a înregistrat pe preotul Pomohaci în timp ce îi făcea avansuri. „A încercat să mă atingă…”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News