Acest lucru înseamnă că 2,13 miliarde de ambalaje nu au fost returnate până în luna august. Cum garanția plătită de oameni la fiecare sticlă de băutură costă 50 de bani, care merg automat la RetuRO, rezultă suma de 1,06 miliarde de lei.
Acești bani rămân în conturile ReturRO, iar compania nu trebuie să dea explicații publice despre ce face cu banii, pentru că nu intră sub incidența Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Compania RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A are patru acţionari:
- Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%),
- Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%)
- Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%)
- Statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).
Teoretic, RetuRO funcționează în baza principiului not-for-profit, adică acționarii și-au asumat ca veniturile obținute să fie reinvestite exclusiv pentru funcţionarea corectă şi pentru creşterea eficienţei Sistemului de Garanţie-Returnare. Practic însă, nimeni nu poate ști dacă RetuRO face acest lucru sau în ce proporție, raportat la sumele încasate.
Cert este că aparatele la care românii returnează sticlele cu garanție se mai și defectează. În plus, de multe ori sunt cozi în magazinele unde sunt instalate aceste RVM-uri.
Cum funcționează sistemul de garanție-returnare a ambalajelor
Companiile care pun pe piață ambalaje sunt responsabile pentru gestionarea deșeurilor pe care le produc, inclusiv a ambalajelor, și trebuie să contribuie la fondul pentru reciclare prin taxe sau contribuții. Aceste contribuții sunt adesea colectate de organizațiile de transfer de responsabilitate, precum RetuRO, care se ocupă cu gestionarea reciclării în numele acestor companii.
Oamenii cumpără băuturile, plătesc în plus 50 de bani și după ce le consumă trebuie să returneze ambalajul în punctele de colectare, adică în RVM-uri (Reverse Vending Machines). Ambalajul este scanat și consumatorul primește înapoi suma de garanție sub formă de cupon.
România trebuie să realizeze un sistem integrat de management al deșeurilor ca țintă în PNRR și trebuie să atingă o țintă de colectare de PET-uri de 77% până în 2025.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
VladVlad33 • 30.08.2024, 19:46
RetuRO a facut ceva minunat prin implementatea acestui program si isi merita pe deplin banii. Nu mai fiti atat de carcotasi!
X01Y • 30.08.2024, 16:44
Ideea este grozavă, dar nu în România. Aici, doar boschetarii reciclează, aici numărând și "patronii" de buticuri, care încasează setea bună, dar păstrează ambalajele și fuguța cu ele în lăzi, saci, plase sau în ce-or căra la reciclat. Eu, dacă am 10 sticle de apă, tre' să stau la o coadă infernală, lângă reciclatori profesioniști care miros înfiorat. Dacă vroiau, de ce nu au procedat ca în UE? În orice chioșc predai un ambalajele, primești contravaloarea pe loc. La noi? Nu_e_PSD, Nu_e_PNL !
Dinu_C • 30.08.2024, 15:01
unul dintre aparatele amplasate la magazinele Lidl din Galati (nu bag mana-n foc pentru toata reteaua) nu "accepta" recipiente returnabile din sortimente pe care EI nu le comercializeaza! Astfel, am mers (si nu doar eu am patit-o) cu o sacosa cu diverse cutii de bere. Mai mult de jumatate au fost respinse de aparat...astfel incat au fost abandonate in cutia amplasata langa aparatul returo. Cu acestea ce se intampla???? Fie se caseaza/distrug pe gratis, fie Lidl merge cu ele la alte centre comerciale, mai deschise returnarilor si isi baga banii in propriul buzunar.