Vaccinarea pentru coronavirus este gratuită, dar cei care încearcă să se programeze o pot face doar prin intermediul spitalelor unde lucrează sau a instituțiilor medicale de care aparțin și care au nevoie să achite sume de ordinul sutelor de lei pentru o semnătură digitală furnizată cu ajutorul câtorva firme favorite, indicate pe platforma Guvernului.
Deși în regulament scrie că regula semnăturii electronice se aplică doar celor care se înrolează la persoane juridice, mai multe încercări ale utilizatorilor persoană fizică se încheie în momentul în care se solicită semnătura electronică.
Deocamdată, au spus autoritățile, personalul medical nu se poate înscrie individual, ci prin intermediul persoanelor juridice, spitale, clinici, cabinete, companii, deci rezultă că acestea plătesc firmelor de pe listă semnătura electronică. Conform regulamentului, nu va fi nevoie de semnătură digitală și la persoane fizice, deci această barieră va dispărea la programare.
Începând de luni, 28 decembrie, România a lansat platforma pentru vaccinarea anti-COVID19, programare.vaccinare-covid.gov.ro, care permite programarea la imunizare. Platforma dezvoltată de către Serviciul de Telecomunicații Speciale solicită utilizatorilor să încarce documente semnate electronic cu un certificat digital furnizat, contra cost, de o serie de firme.
Vaccinul e gratuit; semnătura, nu
Oamenii au remarcat imediat că „Programarea se poate face doar cu semnătură digitală, care poate fi emisă doar de câteva firme menționate acolo. Costă 175 de lei și necesită aptitudini tehnice”.
Reporterii Libertatea au încercat să efectueze pașii necesari pentru programare. După ce ne-a solicitat o serie de date personale precum numele, prenumele, seria și numărul cărții de identitate, dar și codul numeric personal, site-ul ne-a întâmpinat cu următorul mesaj:
„Toate documentele încărcate pe Platforma națională de programare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie să fie asumate prin semnarea fiecăruia cu un certificat digital deținut de utilizator.
Certificatele digitale pentru semnătură electronică sunt cele emise de către prestatori calificați de servicii de încredere.
Lista prestatorilor calificați de servicii de încredere în România: Alfa Trust Certification S.A., Centrul de Calcul S.A, CertSign S.A., DigiSign S.A., Trans Sped SRL, Namirial SRL, Serviciul de Telecomunicații Speciale.”
Prin regulament se stabilește că această semnătură electronică este proprie celor înscriși pe conturile persoanelor juridice, dar procesul de înscriere a persoanelor fizice, care vor să încarce documentele, le cere și persoanelor fizice semnătura electronică.
Prețurile, de ordinul sutelor de lei
O vizită pe site-ul firmei Alfa Trust Certification S.A. ne indică și prețul la care putem obține un astfel de certificat: 35 de euro, adică 175 de lei, pentru un kit de semnătură electronică ce include: un stick, un certificat digital și o aplicație de semnare.
Un alt site, DigiSign, vinde un pachet similar pentru suma de 29,9 euro, adică aproximativ 150 de lei.
Cine este în spatele firmelor. Omul care l-a denunțat pe ginerele lui Vasile Blaga
Firma Alfatrust Certification S.A. este pe piață de 16 ani. În 2019, avea o cifră de afaceri de 1,5 milioane de lei și 7 angajați.
Asociați principali, conform datelor de pe platforma termene.ro, sunt: Dragoș Soare, Mihai Neicu și Nicolăescu Silviu Gabriel.
Mihai Neicu, afaceristul din spatele firmei pe care site-ul Guvernului o listează prima în lista „prestatorilor de servicii de încredere”, are o condamnare definitivă la trei ani de închisoare cu suspendare, datând din 2017, pentru evaziune fiscală.
Neicu a devenit cunoscut în 2015, când le-a spus procurorilor anticorupție că ex-ministrul de interne Vasile Blaga i-ar fi cerut să îl ajute pe ginerele său, Andrei Rudeanu, să obțină contracte cu statul pentru o societate nou înființată.
Conform unei declarații citate de Mediafax, Neicu le-a declarat procurorilor:
„În urma sprijinului acordat de către mine, numitul Rudeanu prin firma Axis a obținut mai multe contracte importante de pază, respectiv cu administrația domeniului public și privat sector 4 București, Spitalul Marie Curie (…)”.
Centrul de Calcul S.A., condus de un fost secretar de stat PSD
Cea de-a doua firmă listată pe site-ul Guvernului este Centrul de Calcul S.A., din Gorj, cu o vechime pe piață de 28 de ani. Acționarii principali sunt: Ionică Dragoș Viorel, Ionică Bogdan Marius, Ionescu Constantin-Sorin.
Director general al societății este Bebe-Viorel Ionică, membru PSD, fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, ex-PDL-ist.
Ionică este și patron al ziarului local Gorjeanul, unde apare periodic în interviuri la rubrica: „Omul… și clipa lecției de viață!”.
Urdăreanu prinde și el un loc în topul încrederii
Firma CertSign, cea de-a treia listată pe site-ul Guvernului, este una dintre cele mai cunoscute firme specializate în certificate digitale. Este deținută de UTI Holdings BV și TIU Holdings Ltd, are o vechime pe piață de 14 ani și, în 2019, avea o cifră de afaceri de 58 de milioane de lei.
TIU Holdings Ltd este, conform site-ului oficial al companiei, deținută în prezent de către Sorana și Lucia Urdăreanu – fiica, respectiv soția lui Tiberiu Urdăreanu, fondator al TIU Holdings Ltd.
Urdăreanu a fost condamnat, în vara acestui an, la 8 luni de închisoare cu suspendare după ce i-ar fi dat mită lui Gheorghe Nichita, fostul primar PSD al Iașiului, pentru atribuirea unui contract în valoare de 70 de milioane de lei.
Tot Urdăreanu este și cel care l-a denunțat la DNA pe actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, într-un dosar în care Orban a fost achitat, după ce fusese acuzat că i-ar fi cerut patronului UTI suma de 50.000 de euro, în numerar, pentru a se promova în presă.
DigiSign, firma generalilor SRI
Firma DigiSign S.A. este deținută, în prezent, de oamenii de afaceri Sabău Silviu Dorinel și Szavu Iosif. Conform unor relatări mai vechi din presă, a fost înființată de generalii SRI în rezervă Victor Marcu și Constantin Grigoriu Dan. Ulterior, firma a ajuns la UDMR-istul Verestoy Attila, care a cedat-o, la rândul lui, actualilor acționari.
Marcu este general SRI în rezervă, fost adjunct al lui Virgil Măgureanu.
Grigoriu, la rândul lui, este general în rezervă, judecat în dosarul Tracia-Asesoft, alături de Sebastian Ghiță, dosar în care faptele se prescriseseră la data judecării acestuia.
Omul lui Talpeș
Trans Sped SRL este o societate deținută de Paul Sîrbu, cunoscut drept un apropiat al fostului director SIE, Ioan Talpeș.
În relatări mai vechi din presă, Sîrbu apare drept un personaj controversat, autor al dosarului de corupție care îl viza pe Dinu Patriciu. Sîrbu a fost, de asemenea, șef în Departamentul Securității Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale în mandatul din perioada 2000-2004 al lui Ion Iliescu.
Italianul de la Namirial
În sfârșit, ultima firmă pe lista care apare pe site-ul Guvernului este Namirial SRL, administrată de un anume Luigi Enrico Tomasini și deținută de Namirial SPA.
Compania a fost înființată la începutul anilor 2000, în Italia și are în jur de 500 de angajați.
Cine se ocupă de operațiunea „Vaccinul”
Conform Deciziei 385 din 20 noiembrie emisă de fostul premier Ludovic Orban, activitățile care privesc vaccinarea anti-COVID-19 în țara noastră sunt coordonate de către Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.
Acest comitet, aflat în subordinea premierului și a Secretariatului General al Guvernului, este format din reprezentanți ai SGG, ai Ministerului Sănătății, ai Institutului Național de Sănătate Publică, ai Ministerului Apărării ș.a.
Libertatea a contactat-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Oana Grigore, pentru a întreba de ce este necesară această semnătură electronică și cine a stabilit ca ea să fie inclusă în platformă, însă Grigore ne-a răspuns că nu ea este cea abilitată să ofere informații cu privire la activitățile care privesc vaccinarea.
Persoana responsabilă cu comunicarea în această zonă, la care Grigore ne-a direcționat, este Sorina Coșbuc, fost jurnalist Realitatea Tv. Coșbuc nu a răspuns la apelurile repetate ale reporterilor Libertatea.