Dacă dăm o căutare pe internet după cuvintele ”pompe funebre”, apar o grămadă de oferte ”non-stop” de înmormântare ”gratis”, doar în baza talonului de pensie, cum ar fi ”Înmormântare completă pensionari (0 lei)”.
În unele cazuri, la ofertă se menționează că ”se restituie” sume între 1.000 și 1.500 de lei. De ce se restituie bani din ajutorul de înmormântare acordat de Casa de Pensii? Probabil pentru că suma alocată este prea mare.
Începând cu 6 ianuarie 2018, ajutorul de deces a crescut la 4.162 de lei (de la 3.131 de lei înainte), bani plătiți din Fondul de Pensii.
Anul trecut au decedat 260.000 de persoane. Dacă facem un calcul, în 2017 s-au plătit ajutoare de înmormântare de peste 810 milioane de lei. În 2018, această sumă va fi mai mare. Dacă facem un calcul pe același număr de persoane decedate, vor fi plătiți din Fondul de Pensii ajutoare de deces de peste un miliard de lei, adică peste 230 de milioane de euro.
Din informațiile noastre, pe care le-am și prezentat în Libertatea, jumătate din banii rulați în afacerile cu pompe funebre din România sunt nefiscalizați, adică intră în zona economiei negre.
În acest context, am întrebat Minsterul Muncii care au fost nevoile sociale pentru creșterea ajutorul de înmormântare cu 1.000 de lei în anul 2018. Menționăm că, din iulie 2005 până în acest an, ajutorul de înmormântare a crescut de la 261 de euro la 893 de euro.
Este evident că suma este prea mare, ca dovadă că unele firme de pompe funebre restituie familiilor celor decedați o parte din suma acordată ca ajutor de înmormântare.
În baza căror documente se dau banii pentru ajutorul de deces?
Durerea pricinuită de pierderea unei persoane dragi este urmată de un drum la o firmă de pompe funebre care își oferă serviciile. Un reprezentant de la societate îi dă celui care solicită servicii de înmormântare să semneze un document prin care firma este împuternicită să ridice ajutorul de înmormântare.
Cum ridică firma cei 4.162 de lei ajutor de înmormântare? Cu împuternicire, ultimul talon de pensie, certificatul de deces și al unei facturi în virtutea căreia familia decedatului a cumpărat un sicriu de 500 de lei. Plata se face în baza unor ”acte din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces”. Nu interesează dacă pe factura de la firma de pompe funebre scrie 10 lei, 500 de lei sau 100.000 de lei, suma achitată este 4.162 de lei.
Cheltuielile de înmormântare reale ar fi de 1.000 de lei
Din din 4.162 de lei, cheltuielile de înmormântare ar fi de maximum 1.000 de lei (este chiar suma pe care statul o dădea dădea în 2005 pentru aceste servicii), familia celui decedat ar primi 1.000 de lei, iar 2.000 de lei rămân la firma de pompe fumebre. Deci, din suma de 4.162 de lei nu s-ar factura aproximativ 3.000 de lei.
Problema este legislația, care lasă loc de interpretări. În prezent există procese la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deschise de cei nemulțumiți de normele în domeniul serviciilor funerare.
Am solicitat o explicație de la Ministerul Muncii în legătură cu mărirea ajutorului de deces și așteptăm răspunsul instituției.