La clinicile private, femeile dau până la 400 de lei pe o investigație de care ar trebui să beneficieze gratuit, dacă ambulatoriul ar avea ecograf și contract cu casa de asigurări.
”Le recomandăm să facă unde doresc dumnealor, noi doar le spunem ce trebuie să facă”, spunea, pentru Libertatea, șeful secției de ginecologie, dr. Marcel Buzatu.
Însă, în urma articolului publicat de ziar zilele trecute, mai multe paciente ne-au contactat, iar povestea lor este cu totul diferită față de versiunea oficială a spitalului.
La spital nu ți se face control, ci primești un bon cu data când să mergi la privat
O femeie care a născut acum câteva luni l-a avut ca ginecolog pe parcursul sarcinii chiar pe dr. Buzatu, șeful de la ginecologie.
Cu alți patru copii acasă și un singur venit pentru întreaga familie, salariul din construcții al soțului, femeia a ajuns la Spitalul Județean, cu speranța că va putea face măcar o parte din investigații în baza asigurării medicale.
(De altfel, legea definește un pachet minim de care beneficiază gravidele, indiferent dacă sunt asigurate sau nu, iar acesta și cuprinde și ecografiile din timpul sarcinii.)
”Am făcut ecografia chiar la dr. Buzatu, m-a chemat la cabinetul lui particular, nu doar pentru ecografie, ci și pentru controalele ginecologice. Dădeam 330 de lei la ecografie și 150 lei pentru control”, a povestit femeia pentru Libertatea.
În baza asigurării medicale, femeia a putut să facă gratuit doar analizele de sânge și urină. Pentru restul a trebuit să scoată bani din buzunar.
Nici nu s-a pus problema să deconteze ceva. Te chema mereu la cabinet în particular: În spital oricum nu-ți făcea, te duceai, te vedea și primeai un bon, pe care scria data când să vii la el, în privat, ne vedem la cabinet în data de…
Mamă care a dorit să îi fie protejată identitatea:
La Județean nu se face deloc ecografie la sân
O altă mamă din Pitești se plânge că fiica ei de 17 ani nu a putut beneficia de o ecografie la sân în cel mai mare spital public din județul Argeș.
Fata avea niște noduli mamari, așa că femeia s-a rugat de doi dintre medicii întâlniți pe secția de ginecologie să o ajute cu această investigație.
Însă în întreg spitalul județean, ecografia la sân nu se face pentru că nu există anumiți transductori speciali, necesari în această investigație.
”M-au trimis cu fiica să merg la Solomed (n.r. o clinică privată din orașul Pitești), să-i fac acolo mamografie. Mi-au spus că la spital nici măcar nu are cine să citească investigația asta”, spune mama.
”Așa că m-am conformat și am mers unde m-au trimis cei de la Județean, sănătatea ei era cea mai importantă”, adaugă femeia, care a plătit mamografia cu 140 de lei, din propriul buzunar, deși fata de 17 ani ar trebui să beneficieze de servicii medicale gratuite, fiind încă minoră.
Aceiași medici lucrează și la privat, unde investigațiile se pot face contracost
Presupun că sunt medici care lucrează și colo, și colo. Nu mă deranjează asta. Înțeleg că au nevoia să-și suplinească veniturile. Problema este că, din această nevoie a lor de a face o normă la privat, îți iau și ție posibilitatea să faci decontat anumite investigații.
Mama fetei:
Toți medicii din cabinetul de ginecologie din ambulatoriul Spitalului Județean Pitești lucrează și în mediul privat.
Astfel, șeful secției, dr. Marcel Buzatu deține clinica privată Ortogyn Oana, realizată în urmă cu opt ani pe fonduri europene.
Medicul Iuliana Copăcianu are un cabinet particular ce-i poartă numele. Dr. Ali Zarbakhsh, la fel.
Iar dr. Alexandru Grumațchi colaborează cu clinica Solomed, acolo unde a fost direcționată mama fetei de 17 ani cu noduli la sân.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro