Iuliana Cristea este directorul de Coordonare a Asistenței Sociale din cadrul DGAS București.
Vlad Andrei Cristea conduce firma Beligi SRL, care încă din 2013, de la înființare, obține contractele, întotdeauna fără licitație, din partea instituției publice din conducerea căreia face parte soția lui.
„Servicii de înhumare persoane fără aparținători”
În centralizatorul achizițiilor DGAS București din anul 2019 apare că Beligi SRL a obținut 463.148 de lei, fără licitație, obiectul contractului fiind ”servicii de înhumare persoane fără aparținători”. În prezent, centralizatorul menționat nu este publicat pe site-ul instituției, cum ar fi legal.
Datele de pe site-ul termene.ro arată că din 2013 și până în prezent, Beligi SRL a obținut nu mai puțin de 1.713.494 de lei, prin atribuire directă sau procedură simplificată de la DGAS București.
Angajați: „Direcția de Jefuire Socială”
Toate aceste contracte se sparg în sume mici, ca să nu se atingă plafonul pentru organizarea licitațiilor. Dacă s-ar organiza licitații, Beligi n-ar mai fi favorită, cu siguranță. Aici nu mai vorbim despre Direcția de Asistență Socială. Vorbim despre Direcția de Jefuire Socială!
Angajați DGAS București:
Aceeași firmă a primit, tot fără licitație, în perioada 2013-2020, suma de 504.784 de lei, de la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane din București,
Rețeta a fost aplicată și în cazul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București, suma fiind de 574.445, în aceeași perioadă menționată mai sus.
Spre exemplu, doar în data de 14.09.2017 au fost încheiate 17 contracte cu Beligi SRL, împărțite în sume mici, dar a căror valoare totală s-a ridicat la 87.090 lei.
Cu firma Real Group, soții Cristea au făcut aceleași afaceri
Patronul a înființat în 7 octombrie 2015 o altă firmă, al cărei asociat unic și administrator a fost. Real Group Technology a funcționat doar până în luna decembrie a anului 2017, când a fost radiată. Obiectul de activitate a fost ”comerț cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor”.
În scurtul timp cât a funcționat, a avut contracte cu aceleași entități cu care făcea afaceri și Beligi. Inclusiv cu instituția condusă de soția sa.
În data de 02.08.2016, site-ul termene.ro arată că DGAS București a încheiat 34 de contracte cu noua firmă, în valoare totală de 128.023 lei.
Pe data de 01.08.2017, Real Group Technology încheie patru contracte cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement, valoarea totală ridicându-se la 88.690 de lei. În 24.06.2016, aceeași firmă primise 16.178 de lei, în cadrul a 15 contracte încheiate cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement.
Real Group Technology nu a ratat nici Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, de unde, la data de 09.05.2017, a obținut fără licitație suma de 73.800 de lei.
Eclipsă de informații în declarația de interese a directoarei Cristea
În declarația de avere a Iulianei Cristea, din data de 20.05.2020, se arată că venitul anual al acesteia a fost de 111.073 lei, iar salariul soțului, de la Beligi SRL, a fost de 60.000 de lei. La acesta s-au adăugat alți 10.000 de lei, proveniți din închirierea unui spațiu comercial.
În declarația de interese a Iulianei Cristea nu este însă trecut nimic despre Beligi SRL și contractele pe care soțul ei le are cu instituția în care lucrează.
Întrebată de aceste contracte de reporterul Libertatea, Iuliana Cristea a declarat: ”Nu știu la ce vă referiți. Trebuie să întrebați instituția la care lucrez, nu să mă sunați pe numărul meu personal. Eu vă pot da în judecată, pentru că ceea ce faceți dumneavoastră este hărțuire. Doamnă, eu nu am trecut în nicio declarație de avere firma respectivă! Soțul meu lucrează la o firmă despre care nu trebuie să vă dau dumneavoastră explicații! Și nu are nicio legătură!”, a declarat, pentru Libertatea, Iuliana Cristea.
Șeful directoarei spune că relația de rudenie „nu are nici o legătură”
Cosmina Ioana Simiean, directorul general al DGAS București, nu vede nicio problemă în aceste contracte.
”Procedura este făcută în SEAP. Licitația, pe noua legislație a achizițiilor, se face de la un plafon în sus. Asta are o valoare care este sub plafon (valoarea contractelor încheiate cu Beligi SRL – n.r.). Este vorba despre cerere de ofertă. Între achiziția directă și licitația directă, există procedura simplificată”, a declarat șefa DGAS București.
Legat de cum comentează faptul că soțul unei angajate cu funcție de conducere obține contracte cu instituția în care aceasta lucrează, Cosmina Ioana Simiean susține că relația de rudenie nu contează.
”Nu cred că are nicio legătură. Sunt departamente separate care nu se întâlnesc niciodată, chiar nu are nicio legătură una cu alta. Nu știu unii de alții. Unii-s hăis și alții-s cea”, a declarat, pentru Libertatea, directorul general al DGAS București.
Patronul amenință cu avocații ”Ca să am cu ce să-ți dau în cap!”
Vlad Andrei Cristea a refuzat să răspundă întrebărilor Libertatea, însă, la fel ca soția sa, se consideră și el hărțuit de reporteri.
”Chiar aș vrea să faci un articol din ăsta, ca să am cu ce să îți dau în cap! Să îți pun doi, trei avocați, care să stea pe tine așa cum stai tu pe mine și pe soția mea!”
Vlad Andrei Cristea, administrator Beligi SRL:
”Mă deranjează când cineva mă sună să mă tragă la răspundere, când nu este în stare să pună mâna pe calculator să vadă dacă e așa sau nu. Pune mâna și tu pe un calculator, scrie e-licitatie.ro, scrie acolo servicii funerare, selectează data pe care vrei s-o cauți și uită-te acolo să vezi. Câte contracte a câștigat Beligi? Înainte să suni să mă enervezi!”, a declarat Vlad Andrei Cristea, care a refuzat să comenteze situația în care se află.
Potrivit site-ului termene.ro, în perioada 2013-2019, SC Beligi SRL a avut 112 contracte cu statul. 30 dintre acestea sunt doar cu DGAS București.