Prima este Emission Control SRL. Înființată în anul 2000, Călin Georgescu părăsește firma un an mai târziu, lăsându-i ca asociați pe Sergiu Celac, Dumitru Mihu, Ionuț Purică și offshore-ul James Cadofan (OCTG) Limited, din Insulele Cayman (reprezentată de elvețianul Joachim Sussmann).
Firma se ocupa cu „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea (proiectare, urbanism, inginerie şi alte servicii tehnice, inclusiv activităţi de finanţare pentru realizarea obligaţiilor de mediu)”.
Sergiu Celac, mentor profesional și partener de afaceri
Sergiu Celac, diplomat încă de pe vremea comuniștilor, a fost unul dintre traducătorii lui Nicolae Ceaușescu. În timpul revoluției din 1989, el a fost numit ministru de Externe, funcție pe care a ocupat-o până în iunie ’90, când a fost numit ambasador în Marea Britanie.
Studiind CV-ul lui Călin Georgescu, se poate observa că apare des prin preajma lui Sergiu Celac. În perioada 1993–1994, Georgescu a fost bursier al Guvernului Marii Britanii, absolvind cursul „Politici de mediu, strategii de dezvoltare și management pentru parcuri naționale”. Celac era și el pe acolo, ambasador.
Între 2000 și 2011, Georgescu a fost director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD), creat în 1997 sub egida Academiei Române ca agenție a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Celac a fost și el consilier principal la CNDD în perioada 2007-2013.
Celălalt asociat din Emission Control SRL, Ionuț Purică are și el legături cu Academia Română, unde este acum cercetător la Institutul de Prognoză Economică şi director executiv al Centrului de Consultanță Energetică și Ambientală. Purică a fost, de asemenea, consilierul ministrului Economiei și, anterior, al ministrului Mediului, precum și expert la Parlamentul României. A participat la elaborarea strategiei de aderare la UE pentru România şi a strategiei energetice (electricitate şi căldură) pentru Ministerul Economiei şi Comerţului și a făcut analize de risc şi și multe altele.
În 2000, Celac și Georgescu au fost colegi la Ministerul Afacerilor Externe. Primul era deja ambasador cu misiuni speciale la ONU sau în zone sensibile, iar Georgescu a condus Direcția Organizații Economice din cadrul MAE între 2000 și 2003.
Offshore-ul din Insulele Cayman James Cadogan (OCTG) Limited este cunoscut la noi pentru că a fost implicat în devalizarea uzinelor Republica, fostul producător de țevi petroliere.
Offshore-ul l-a avut drept consultant pe Răzvan Temeșan (decedat în 2020), fost director Bancorex și fost agent acoperit al SIE.
A doua firmă: servicii de fizioterapie, masaje medicale
După ce a ieșit din combinația cu mentorul său Sergiu Celac, în 2001, Călin Georgescu fondează firma Medisport Serv SRL alături de soții Daniela și Vladimir Iosif Schor și Ion Pășulea.
Obiectul de activitate al firmei este mai apropiat de soția lui Călin Georgescu, „servicii de fizioterapie, masaje medicale și alte practici medicale neclasificate în altă parte (activități de kinetoterapie)”.
Prin 2004, Pășulea se retrage și în firmă apare Vasile Dănuț Precup, om de afaceri controversat, prezent în multe afaceri controversate, mai ales pe Litoral.
Precup a fost apropiat al grupării Mazăre-Strutinsky, fiind asociat și în Mamaia Investments. A fost, de asemenea, asociat cu Mihai Eugen Văcăroiu, fiul fostului premier, în firma Best XZ SRL, cercetată de DNA după ce a luat niște bani din fonduri europene.
De altfel, Precup s-a mai implicat și în afacerile grecului Giorgios Vestitas (patronul Tomini Trading SRL), apropiat al familiei Văcăroiu.
Un personaj interesant este și celălalt fost asociat al lui Călin Georgescu, Vladimir Iosif Schor, un cunoscut mason, membru al lojii „Delta Dunării”. Conform publicației Turnul Sfatului, Călin Georgescu a participat la primul eveniment important al Marii Loji Naționale din România, care a avut loc în București, în Sala Oglinzilor din Casa Vernescu, în data de 24.01.1993.
Documentul prezentat de publicația sibiană reprezintă lista de prezență a participanților la eveniment, numită „PRESENTI NEL 24 Genaio Bucharest”, iar Călin Georgescu este la poziția 4, consemnat cu gradul 3 în loja Delta Dunării. La poziția 3 figurează Schor Vladimir Iosif, coleg de lojă cu Georgescu Călin și viitor asociat. Din Medisport Serv SRL, Călin Georgescu s-a retras în anul 2010.
A treia încercare, în agricultură
În 2002, Călin Georgescu fondează Ecologetica SRL împreună cu un italian, Giuseppe DAgui , firmă care s-a ocupat de agricultură, exploatând terenurile unui localnic din satul Mușătești, Argeș, dar se pare că afacerea nu a mers, iar firma a fost radiată prin 2009. Italianul a mai avut la Ploiești firma Marcat Glass SRL.
Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.
DoarDiviziaB • 28.11.2024, 22:03
Si uite asa apar la iveala minciunile acestui impostor. Sigur o sa fie multi dintre cei care au fost deja manipulati care o sa spuna ca este o facatura desi exista acte care sa ateste acest lucru. Se poate verifica fiecare istoric al oricarei firme din tara asta. Din pacate Nufarul a facut treaba buna cu albitul creierului.
Demradulescu • 28.11.2024, 21:23
Ce n-ar fi dat Ciolacu să fie barim servitorul,paharnicul lui Sergiu Celac,îl ruga să vorbească numai în engleză,franceză,mai prindea și Marcel ceva și la vară că oricum nu mai are serviciu se angaja ghid pe litoral.