Câteva femei cu vârste între 40 și 50 de ani stau într-un parc mic din sectorul 5, în ultima zi de iulie. Din difuzorul unui telefon se aude un post de radio, dar niciuna nu e atentă la muzică. Au umerii lăsați și se uită în gol. Din când în când mai schimbă o vorbă între ele.

Femeile muncesc la SC Amenajare Edilitară și Salubrizare SRL (AES), firma din subordinea Primăriei Sectorului 5 care se ocupa de întreținerea spațiilor verzi. Înființată în anul 2010, printr-o Hotărâre a Consiliului Local Sector 5, companiei i s-a restrâns recent activitatea. 

Cu 24 de ore în urmă, femeile au aflat că o mare parte dintre angajații companiei și-ar putea pierde locurile de muncă. Au mers să protesteze în fața primăriei.

Ne aruncă precum pe câini, ne lasă ai nimănui. Avem bănci, avem copii la școală. Luni în care ne târâm, trăim din bonurile de masă, pentru că salariile se duc la dările casei.

Una dintre femei:

“Suntem foarte bulversați că nu ne spune nimeni adevărul”, adaugă ea.

“Domnul turc nu vrea să ia toți angajații”

Joi la prânz, pe 30 iulie, angajații AES au fost chemați la “garaj”, locul unde se semnează prezența și se țin utilajele companiei.

“Ni s-a comunicat din partea domnului director că suntem preluați de o firmă turco-rusă. Să mergem la biroul central la primărie, să aflăm criteriile, să semnăm niște contracte”, au povestit câțiva muncitori. “Să ne dăm demisiile, apoi să ne facă alte contracte. Vă dați seama că nu suntem de acord să ne dăm demisia. Cine ne garantează că ne reangajează?”

“Ni s-a spus că domnul turc nu vrea să ia toți angajații, că dânșii au somalezi, că vine cu somalezi din țara lor, să muncească în România”.

Muncitorii povestesc că li s-a mai spus că doar în jur de 60 de oameni urmează să fie păstrați, iar restul de 140-150 vor fi dați afară. 

Aceștia câștigă acum în jur de 1.400 de lei pe lună net, plus bonuri de masă.

Cine e “domnul turc”?

La “garajul” AES a venit și “domnul turc”, povestesc muncitoarele.

Este vorba de Mustafa Toprak, vicepreședintele Esta İnşaat, o companie turco-rusă, cu sediul la Moscova. Site-ul companiei se deschide cu un colaj în care apare de trei ori fotografia lui Vladimir Putin. 

Site-ul companiei Esta İnşaat

La data de 1 mai 2020, Primăria Sectorului 5 a atribuit un acord-cadru în valoare de peste 888,9 milioane de lei (183,8 milioane de euro) unei asocieri conduse chiar de firma Esta İnşaat.

Obiectul contractului încheiat pe 48 de luni cu Primăria Sector 5: “Servicii de întreținere, amenajare și modernizarea spațiilor aparținând domeniului public și privat de pe raza administrativ teritorială a sectorului 5 al Municipiului București”.

Esta İnşaat Sanayi Lojistik ve Dış Ticaret Anonim Şirketi a câștigat contractul-cadru cu Primăria Sectorului 5

Mustafa Toprak este și administratorul firmei Esta Construction Group SRL, cu sediul în Constanța, al cărei unic asociat este Esta İnşaat Sanayi Lojistik ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, câștigătoarea contractului cu Primăria Sectorului 5. 

Despre contractul de aproape un miliard de lei, atribuit de primăria lui Daniel Florea cu câteva luni înainte de încheierea mandatului lui, a scris pe larg publicația Buletin de București la mijlocul lui iunie. 

AES a rămas fără obiect de activitate și fără utilaje

Prin acest acord-cadru, AES și-a pierdut practic obiectul de activitate. 

Joi, 30 iulie, în ședința de Consiliu Local, firma și-a pierdut și o parte din patrimoniu, mai precis “bunurile achiziționate în vederea desfășurării activităților corespunzătoare serviciului public de salubrizare și primirea acestora de către sectorul 5 al Municipiului București”. 

Utilajele respective au fost predate “cu titlu gratuit” către Primăria Sectorului 5.

Ultimele puncte de pe ordinea de zi în ședința de Consiliu Local Sector 5 de pe 30 iulie

La ședința de Consiliu Local, consilierul local Dragoș Geamănă a întrebat dacă “ne pregătim pentru desființarea AES” și dacă “mai rămân obiecte de inventar la AES”.

“Mai rămân obiecte de inventar în patrimoniul AES, nu este luată în considerare pentru moment desființarea companiei”, i-a răspuns cineva din executiv.

Protest în fața Primăriei Sectorului 5. “Nu plecăm!”

Speriați, confuzi și furioși, angajații AES au mers să protesteze în fața sediului Primăriei Sectorului 5 joi după-amiază. În arșița de final de iulie, au scandat: “Nu plecăm!”, “Nu plecăm!”, “Nu plecăm!”.

Protestul muncitorilor

Unii nu au purtat măști, nu s-a respectat distanța socială. Au stat foarte aproape unul de altul, ca și cum ar fi vrut să formeze un corp comun, compact, prin care să înfrunte zidul dincolo de care nu vedeau nici un viitor.

Filmul a fost postat pe pagina de Facebook a consilierului local Iustin Roșca.

Din mărturiile unor angajați cu care a discutat reporterul Libertatea reiese că informațiile primite de muncitori la fața locului au fost vagi și contradictorii. Li s-ar fi zis inițial că vor fi păstrați 90 de muncitori pe o perioadă de 4 ani. Apoi că nu va fi dat nimeni afară.

“Nu pleacă nimeni”, a strigat la un moment dat un angajat din primărie, arată un live de la fața locului. 

Un alt angajat, în bermude, cu tricou alb, șapcă albă și ochelari de soare, a țipat “Băi!!!!”, încercând să controleze mulțimea furioasă. A ieșit la un moment dat și viceprimarul Marian Țigănuș.

Din mulțime s-a auzit: “Nu vrem la turci!”, apoi mai multe voci care scandau “Să plece turcul”.

Am încercat să stăm de vorbă cu conducerea Primăriei Sectorului 5 pentru a afla mai multe detalii. Viceprimarul nu a dorit să discute cu Libertatea, motivând că e la doctor. Primarul Daniel Florea nu a răspuns la telefon.

“O neînțelegere” de traducere

Directorul general AES Marian Lupașcu a pus tot protestul pe seama unei erori de traducere.

“A fost o neînțelegere. Partea turcă a venit cu un translator care nu prea a tradus, nu prea a înțeles exact cum va fi fenomenul, cum va fi transferul. Oamenii, vă dați seama, deci nu…”, a spus Lupașcu pentru Libertatea.

A precizat că nu mai are baterie la telefon și că va reveni, dar nu a mai revenit și nici nu a mai răspuns la apeluri.

Din spusele oamenilor, chiar Lupașcu le-a dat primele informații despre faptul că cei mai mulți dintre ei vor fi concediați.

“Nu știam nimic despre fosta companie”

L-am contactat telefonic pe Mustafa Toprak, vicepreședintele Esta İnşaat, pentru a-l întreba ce se va întâmpla cu angajații AES.

De fapt, încă nu știm, pentru că nu știam nimic despre fosta companie (AES, n.r.). Dar cumva vom discuta cu primăria, despre cum să păstrăm toți oamenii. Dar până acum nu avem niciun plan.

Mustafa Toprak, vicepreședintele Esta İnşaat:

Apoi a adăugat rapid: “De fapt, avem un plan să îi angajăm prin subcontractorii noștri. Pentru că nu am știut despre asta și am auzit la fel ca dumneavoastră. Dar sunt în Constanța acum, mâine mă întorc în București”, a zis acesta la telefon luni, 3 august. Ne-a rugat apoi să îi trimitem restul de întrebări pe e-mail. Nu a răspuns până la momentul publicării acestui articol.

Practic, vicepreședintele firmei turco-ruse a afirmat că nu știa nimic, până de curând, despre faptul că ar trebui să preia angajați AES, nici despre companie în sine.

Contractul de aproape un miliard de lei a fost atribuit la începutul lui mai, acum mai mult de 3 luni. În toată perioada aceasta, nu s-a făcut niciun plan pentru cei aproximativ 200 de angajați.

“Îi ducem cu zăhărelul, trec alegerile și gata”

“Asta că îi va ține pe toți e o minciună, acum, că își dau seama că pierd pe partea alegerilor. 90% din angajații AES sunt locuitori ai sectorului 5, din Ferentari”, conform unui angajat din cadrul Primăriei Sectorului 5, care a vrut să rămână anonim. “Hai să îi mințim pe ăștia, îi ducem cu zăhărelul, trec alegerile și gata”.

Omul din primărie spune că ar exista interesul să se desființeze AES pentru că firma e legată de fostul primar Marian Vanghelie. “Se vehiculează că ar fi înființată de Marian Vanghelie și ar fi niște polițe de plătit. Nu știu exact procentul sau cine a avut de câștigat din această societate”, adaugă acesta.

Directorul adjunct Serediuc, fost angajat SPP

În 2018, AES avea în jur de 400 de angajați, arată Termene.ro.

Directorul general e Marian Lupașcu, iar directorul adjunct al firmei e Mircea Serediuc, pensionar SPP. 

De la începutul anului, unii angajați AES au fost transferați la alte două firme ale Primăriei Sectorului 5, înființate la sfârșitul lui 2019: Infrastructură DF5 și Salubrizare Fapte 5. 

Cele două au în denumire sloganurile de campanie ale lui Daniel Florea: DF5 și Fapte.

“Gâlme am la mâini de la mătură și de la lopeți”

“Noi pe pandemie am lucrat, eram expuși, singurii pe stradă. Și acum suntem dați afară”, spune una dintre angajatele AES cu amărăciune, în după-amiaza călduroasă din ultima zi de iulie.

Totul făceam manual. Maldăre de gunoaie. Venea mașina și noi le încărcam cot la cot cu bărbații, de atâția ani. Sectorul 5 a fost cel mai jegos, cel mai murdar, iar noi am făcut față. Gâlme am la mâini de la mătură și de la lopeți.

O altă muncitoare:

Munca asta de jos, cum o numesc chiar ele, a reprezentat o formă de stabilitate. Asta simt că sunt pe cale să piardă: stabilitatea, așa precară și la limita sărăciei cum a fost.

“Toată viața am muncit la gunoaie. Să nu ajungă și copiii la gunoaie, îi oblig la școală, și ce să vadă? Nu ajută cu nimic pe generația asta. Noi ne-am conformat, dar acuma cum facem?”. Să traducă cineva.

Urmărește-ne pe Google News