Cu sloganuri ambigue despre pace și prosperitate, Irina Vlah nu pare că s-a desprins de dragostea ei – Federația Rusă. 

Până de curând, proaspăta candidată își chema susținătorii să voteze „nu” la referendumul privind integrarea europeană. Și era convinsă că „Rusia este partenerul strategic al Republicii Moldova” și „Ne stă în puteri să fim împreună cu Rusia”.

Afiș de campanie al Irinei Vlah

Irina Vlah nu și-a ascuns niciodată admirația pentru Rusia și Putin, pledând pentru federalizarea Republicii Moldova şi integrarea ei în structurile euroasiatice. 

În acest timp, fratele ei, Serghei Vlah, face afaceri cu cereale în Moldova și România.

Bașcan al Găgăuziei timp de opt ani

Irina Vlah a intrat în politica mare a Republicii Moldova în anul 2005, când a fost aleasă deputat în Parlamentul de la Chișinău din partea Partidului Comunist. 

Apoi, în 2015, susținută de Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon și cu sprijinul Moscovei, a devenit bașcan (guvernator) al regiunii autonome Găgăuzia. Funcție pe care a ocupat-o până anul trecut.

Igor Dodon și Irina Vlah

În ianuarie 2017, Irina Vlah a făcut parte din delegația președintelui Igor Dodon în vizita oficială la Moscova, ocazie cu care au avut și o întrevedere cu Vladimir Putin. 

Apoi nu s-a mai oprit făcând cărare între Comrat (capitala Găgăuziei) și Moscova, fiind chiar decorată de patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill.

Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill. Foto: Hepta

Cum a ajuns de la comunistă la candidată independentă

De anul trecut, Irina Vlah s-a reinventat debarasându-se formal de comuniști și socialiști și acum se bazează doar pe Asociația Obștească „Platforma Moldova”, pe care a fondat-o recent. 

Scopul declarat al organizației este de a uni opoziția și a constitui o nouă clasă politică și care să răstoarne regimul Maia Sandu. Potrivit analiștilor politici de peste Prut, platforma creată de Vlah „este cu bătaie lungă, iar astfel Moscova testează noi lideri care pot coagula stânga politică de la Chișinău, pentru a o contrapune proiectului proeuropean al Republicii Moldova.”

Afacerile capitaliste ale unei familii cu vederi comuniste

Oricât de comunistă, socialistă sau prorusă este Irina Vlah, familia ei se bucură din plin de oportunitățile capitalismului. Ba mai mult, profită la greu și de pe urma războiului din Ucraina, război pe care candidata la prezidențiale nu l-a condamnat niciodată.

Afacerile fratele său Serghei au înflorit încă din perioada când ea era bașcan al Găgăuziei. 

Serghei Vlah a fondat, în 2011, în Moldova, firma Demir-Agro SRL pentru a exporta cereale.

Serghei Vlah

În 2021, firma intră în insolvență, iar Serghei Vlah este executat silit de către bancă pentru un credit de trei milioane de dolari nereturnați. 

Însă, cu un an mai devreme, Serghei Vlah divorțase de soția sa Olga. Și tot în 2020, Olga Vlah fondează Demir Agro SRL (aceeași denumire ca și prima, dar fără cratimă), firmă la care îl pune manager pe Serghei, fostul soț.

Noua firmă se face remarcată prin volumele mari de export de cereale către România, în special după izbucnirea războiului din Ucraina, profitând de poziția indecisă a Moldovei în scandalul grânelor.

Tot în 2020, Olga Vlah a deschis la București firma Herberryum SRL, pe care o mută, după doi ani, la Galați. În anii 2022 și 2023, firma românească a avut cifre de afaceri de peste 15 și, respectiv, 11 milioane de lei.

În 2022, Olga Vlah preia o firmă fondată în anul 2015 de un alt găgăuz. Este vorba despre firma Sun Grain-Terra SRL, cu sediul social actual în Zona Liberă Galați și care se ocupă de depozitări.

Serghei Vlah, Olga și Dodon

Imput occidental din Elveția

Deși firma o ducea binișor, la mijlocul anului trecut, Olga Vlah a cesionat 51% din firma Sun Grain-Terra SRL către compania elvețiană Quadra Commodities SA (patronată de către un italian și un austriac).

Quadra Commodities SA face afaceri în România de doi ani, după ce a deschis Quadra Commodities România SRL, firmă de comerț cu cereale care anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste jumătate de miliard de lei.

Giurgiulești, 2024

Compania elvețiană este un jucător pe piața de cereale care nu se ferește de riscuri, lucrând chiar și pe piețe mai volatile sau cu țări instabile politic și economic.

Pe lângă România, Quadra Commodities SA mai este prezentă în Australia, Egipt, Ucraina, Singapore, Moldova, Italia și Spania. 

Deși pe site-ul oficial nu mai există, compania elvețiană deține două birouri și în Rusia, în orașele Rostov-pe-Don și Volgograd. În Rusia, elvețienii lucrează încă din 2011, când au fondat firma Volga Global Trade Ltd. (cu activitate de comerț cu cereale). O altă firmă, Quadra Rus, a fost înființată în 2015, tot în Rostov-pe-Don și tot pentru comerțul cu cereale. Dacă Quadra Rus nu a prea avut activitate în ultimii doi ani, Volga Global Trade Ltd. a avut creșteri semnificative în comerțul cu cereale.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News