Astfel, abatorul uneia din societăţile comerciale în care acum aproape două luni a fost identificat virusul pestei porcine africane (PPA) se va redeschide cel mai târziu săptămâna viitoare, dacă probele care vor fi prelevate săptămâna aceasta în urma ultimei dezinfecţii vor fi negative la acest virus, a declarat luni, 13 august, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Mitică Tuchilă, pentru Agerpres.
„Cred că cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare unitatea de procesare din cadrul societăţii Carniprod SA poate să-şi reia activitatea. Pentru punctele de lucru din judeţ şi din afara judeţului, urmează de asemenea o dezinfecţie şi probe de sanitaţie, iar în funcţie de analize se va decide dacă vor fi deschise”, a afirmat directorul DSVSA.
Tuchilă a mai precizat că în ferma aceleiaşi societăţi comerciale în care a evoluat focarul de PPA mai există o cantitate de circa 5.000 de tone de cereale care vor fi incinerate la unitatea de producere a biogazului a societăţii.
„S-a făcut dezinfecţia din fermă, urmează să fie luate probe de sanitaţie şi probabil vor fi introduşi şi porci sentinelă să vedem dacă virusul s-a distrus în urma dezinfecţiilor. Este o procedură mai lungă, iar asta înseamnă că ferma nu va fi redeschisă luna aceasta”, a mai spus directorul Mitică Tuchilă.
În luna iulie, 48.034 de suine din acest complex comercial au fost sacrificate, după ce s-a identificat virusul PPA.
De altfel, Nicolae Ciuleac, investitorul român căruia i-au fost uciși porcii aducea acuzații grave la adresa Guvernului Dăncilă. El susținea i s-a zis că vine pesta africană cu un an întârziere de la primul focar.
În cel de-al doilea complex comercial din judeţ în care a fost depistat acest virus, săptămâna trecută s-a încheiat sacrificarea a 20.289 de porci.
„Până acum s-a plătit o sumă de 197.341 de lei unui număr de 78 de exploataţii în care s-a identificat PPA şi avem în lucru 70 de dosare care presupun plata unei sume estimate la 372.390 de lei”, a mai precizat directorul DSVSA, pentru sursa citată.
PPA a început să activeze în România în urmă cu aproape un an, în zona de nord-vest. În luna iunie a acestui an, atunci când s-au identificat primele focare în zona de sud-est a României, în Delta Dunării, evoluţia virusului a devenit agresivă, conform autorităţilor naţionale, iar din acest motiv s-a decis luarea unor măsuri suplimentare de combatere a virusului.
PPA nu afectează oamenii, dar are impact la nivel social şi din punct de vedere economic. Această boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice are o evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc, iar pentru ea nu există vaccin şi nici tratament. Boala nu este periculoasă pentru oameni, însă ei pot reprezenta o sursă de infecţie prin echipamentul sau hainele nedezinfectate purtate în focare şi nerespectarea normelor sanitar-veterinare prevăzute de legislaţia în vigoare.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat vineri, 10 august, că
numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate pe teritoriul României a ajuns la 645, acestea fiind active în opt judeţe din nord-vestul şi sud-estul ţării.
„În perioada 1 ianuarie – 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, dintre care 640 în gospodăriile populaţiei, una într-o exploataţie de tip A, trei în exploataţii comerciale şi într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreţi”, subliniază ANAVSA.
În plină epidemie, o treime dintre veterinari țin evidența animalelor pe hârtie. Numărul focarelor de pestă porcină din România este dublu față de cel înregistrat de cinci ţări vecine în doi ani. La începutul acestei săptămâni, numărul porcilor ucişi era de peste 83.000.
Cu toate acestea, specialiștii avertizează că vânarea mistreților și a prădătorilor poate extinde focarele de pestă porcină africană.
CITEȘTE ȘI: Jandarm plecat în Germania cu alți 11 colegi: ”Conducerea Jandarmeriei a ajuns să execute ordine politice”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro